Ga naar de inhoud

10 duurzame lifehacks: maak je leven en de wereld een stukje groener!

Duurzaamheid: het is al jaren een veelbesproken onderwerp. Vele politici, wetenschappers, media, activisten, ongeruste burgers en andere deelnemers van de maatschappij nemen het woord duurzaamheid vaak in de mond. Gelukkig blijft het steeds vaker niet enkel bij woorden, maar worden er ook broodnodige daden uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld het verbod op plastic wegwerpartikelen, zoals: rietjes, bestek, borden, ballonstokjes of wattenstaafjes. 

Het afgelopen klimaatrapport, uitgebracht door het klimaatpanel van de Verenigde Naties, wind er namelijk geen doekjes om. Het gaat slecht met het milieu en de opwarming van de aarde gaat sneller dan verwacht. Drastische maatregelen zijn nodig om de schade te beperken en indien mogelijk het tij te keren. Het verbod op plastic wegwerpartikelen is een begin, maar er moet veel meer gebeuren. 

De conclusies uit het klimaatrapport zijn des te meer reden voor ieder mens om je eigen ecologische footprint te verkleinen. Groener leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, door kleine dingen in je leven aan te passen kun je al een stuk duurzamer door het leven gaan. Wij willen hier graag bij helpen en daarom hebben wij een lijst met 10 duurzame lifehacks opgesteld. Laat je inspireren om van jezelf stapje voor stapje een groener persoon te maken.

Inhoudsopgave:

Weg met boterhamzakjes

Gebruik jij plastic boterhamzakjes? Dan is het tijd om je hier een alternatief voor te bieden, er zijn namelijk voldoende andere opties die duurzamer zijn. We hebben er 2 voor je op een rij gezet. 

Gooi broodzakken of andere plastic zakken niet weg, maar gebruik ze opnieuw
Als je een zak brood koopt, gooi dan de zak niet weg. Verzamel alle broodzakken in een mandje of een andere opbergplaats en gebruik deze als alternatief. Herbruik de zakken zo vaak mogelijk. Soms zijn mensen te gemakkelijk en gooien ze een zak na een enkel gebruik al weg. Indien de zak nog schoon en intact is, is dit natuurlijk zonde. Neem de zak, mits bruikbaar, altijd mee naar huis voor het volgende gebruik. 

Soms ontkom je er simpelweg niet aan om producten te kopen in plastic zakken. Als je dan toch een product in een plastic zak moet kopen, bewaar de zak dan altijd. Ook andere plastic zakken kun je opnieuw gebruiken in plaats van een boterhamzakje. 

Koop een herbruikbaar boterhamzakje
Tegenwoordig zijn er ook herbruikbare boterhamzakjes te koop. Hierin kun je op duurzame wijze je broodjes, fruit, nootjes of andere snacks meenemen. Het zakje is eenvoudig schoon te maken onder de kraan of door het te wassen. Veel van deze herbruikbare boterhamzakjes zijn vrij van schadelijke stoffen, weekmakers en BPA.

Gooi potten niet weg

Veel producten komen in potten, zoals bijvoorbeeld pindakaas, chocoladepasta, augurken of zilveruitjes. Gooi deze potten niet weg, want je kunt er nog van alles mee doen! Wij hebben enkele ideeën voor je op een rij gezet. 

  • Spoel je lege pot goed af en maak er een muesli beker van. Vul de pot met yoghurt, muesli en fruit en je hebt een overheerlijke en gezonde maaltijd om mee te nemen naar je werk of naar school. 
  • Je kunt de potten gebruiken als voorraadpotten, bijvoorbeeld om suiker, zout, pasta, kruiden of losse thee op te slaan. Ook heb je tegenwoordig steeds meer verpakkingsvrije winkels. Je kunt je lege pot meenemen naar zo’n winkel om daar je producten verpakkingsvrij te kopen. 
  • Eet jij veel salades? Dan kun je jouw lege potten ook gebruiken voor het bewaren van salades. Spoel de pot goed af en vul het met jouw favoriete salade. Lekker duurzaam en gezond! 
  • Ben jij gek van plantjes? Gebruik je lege potten dan als bloempot. Als jij een zaadje plant, kun je dit eenvoudig in een lege pot doen. Indien de plant de pot ontgroeid is kun je het verpotten naar een grotere bloempot en gebruik je je lege potje weer voor een nieuw zaadje. 
  • Ben jij gek op het maken van je eigen jam, saus of chutneys? Gebruik dan de lege potten om je saus, jam of chutney te bewaren.
  • Heb jij kinderen thuis die van knutselen houden of ben je zelf gek op tekenen en verven? Gebruik dan de lege potjes voor de opslag van potloden en kwasten. Ook kun je een potje vullen met water om je kwast om te spoelen. 
  • Wil jij wat meer sfeer in huis? In dat geval kun je jouw lege potjes naar wens schilderen en er een waxinelichtje in doen. Tover jouw woning om naar een sfeervolle ruimte! 
  • Je kunt de potjes niet enkel gebruiken om eruit te eten, maar je kunt er ook uit drinken. Spoel de potjes goed om en je hebt weer wat glazen in huis. Je kunt buitenkant van de potten naar wens schilderen om je eigen gepersonaliseerde glas te maken. 
  • Maak je eigen terrarium door het lege potje te vullen met wat zand, kiezels, mos of andere natuurlijke dingen. Zet het bijvoorbeeld in je vensterbank en je hebt je eigen mini tuintje in huis.

Weg met plastic flessen, maak je eigen frisdrank

Dagelijks gaan er vele plastic frisdrankflessen over de toonbanken van de supermarkten. Onnodig, want je kunt je eigen frisdrank maken en hiervoor heb je geen plastic nodig! Heb jij onze tweede tip van de lijst gevolgd en heb jij je lege potjes bewaard? Mooi! Aan de hand van de onderstaande stappen kun jij je eigen overheerlijke icetea maken.

  1. Spoel jouw lege pot goed af.
  2. Vul je lege pot met koud water. 
  3. Doe je favoriete theefilter in de pot.
  4. Voeg eventueel wat honing of rietsuiker toe. 
  5. Laat de thee een nachtje trekken in de koelkast. 
  6. Wil je de thee drinken uit een rietje? Gebruik er dan een gemaakt van bamboe of glas. 
  7. Serveer met eigengemaakte ijsblokjes. 


Tip: gebruik een grote pot waar ongeveer een liter water in kan. Op die manier is de thee het lekkerst en is de smaak van het filter niet te overweldigend.

Volg een plasticvrij dieet

Daar gaan we weer, nog een tip over het verminderen van het gebruik van plastic. Dat deze tips vaak voorbij komen is zeer terecht, want de plastic soep loopt behoorlijk uit de hand. Oceanen raken steeds verder vervuild, met alle gevolgen van dien. Tijd om op een plasticvrij dieet te gaan. Om je op de goede weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. 

  • Stop met het gebruiken van plastic tassen voor het vervoeren van je boodschappen of andere aankopen. Ga je op pad om iets te kopen? Neem dan altijd een rugzak mee. Ben je jouw rugtas vergeten en wil je toch graag iets kopen? Vraag dan of er een papieren tas is die je kan meenemen of draag het product onder je arm. 
  • Drink je veel water? Koop dan een herbruikbare waterfles die je telkens opnieuw kunt vullen. Drink je veel koffie of thee? Pak dan niet telkens een kartonnen beker bij de automaat, maar koop een herbruikbare beker. 
  • Ga je naar de supermarkt om groente en fruit te kopen? Neem herbruikbare groente- en fruitzakjes mee en gebruik deze in plaats van de plastic zakjes. Koop geen groente en fruit die verpakt zijn in plastic. 
  • Scheer jij je nog met een scheermesje gemaakt van plastic? Koop een scheermesje die gemaakt is van metaal en je hoeft niet telkens een plastic zak vol met scheermesjes gemaakt van plastic te kopen. 
  • Koop een shampoobar in plaats van een plastic fles gevuld met shampoo. Hetzelfde geldt voor wasmiddel. Koop geen plastic fles, maar koop een wasbal die je telkens opnieuw kunt gebruiken. 
  • Koop een bamboe broodtrommel om je broodjes of andere snacks in mee te nemen naar je werk of naar school. 
  • Koop minder bevroren voedsel. Veel voedselverpakkingen van bevroren voedsel zijn gemaakt van plastic. Zelfs al lijkt het gemaakt te zijn van karton, vaak zit er nog een dun laagje plastic over de verpakking. 
  • Maak je eigen natuurlijke schoonmaakmiddelen, in plaats van deze te kopen in plastic flessen. 
  • Gebruik geen wegwerp plastic. Ga je op een lekkere zomerse dag ergens buiten eten? Neem dan borden en bestek mee van huis. Ben je het vergeten en wil je toch graag wat eten? Koop dan bestek en borden van bamboe, die je vervolgens weer mee naar huis kan nemen om her te gebruiken. 
  • Ga zoveel mogelijk naar speciaalzaken, zoals de bakker, groenteboer, kaasboer of slager. In de supermarkt liggen veel producten namelijk standaard verpakt in plastic. Neem je eigen verpakking mee naar de speciaalzaak en koop je producten zodoende verpakkingsvrij. Zodoende steun je ook nog je lokale economie. 


Tip:
deel duurzame tips met je vrienden, familie of collega’s. Door meer mensen bewust te maken van kleine duurzame handigheden kunnen we gezamenlijk meer stappen vooruit zetten. Heb je kinderen? Probeer je kinderen zoveel mogelijk plasticvrij op te voeden. Samen zijn we groener! 

Toilet schoonmaken? Doe het duurzaam!

Het is een taak wat we niet allemaal even leuk vinden maar waar we niet aan ontkomen: het schoonmaken van het toilet. In de winkel kun je allerlei chemische middeltjes kopen in plastic flessen, maar je kunt ook op een milieuvriendelijke wijze je porseleinen troon schoonmaken. Volg het onderstaande stappenplan. 

  1. Gooi een lepel baking soda in het toilet.
  2. Schenk wat witte azijn erbij.
  3. Doe de deksel dicht en laat het goedje even rusten. 
  4. Vervolgens gaan we de buitenkant van de pot schoonmaken. Maak een sopje van lauw water en voeg hier groene zeep aan toe. Hiermee kun je de pot afnemen. Als je hiermee klaar bent neem je de pot nog even af met een droge doek. 


Wil je je eigen toiletblokjes maken? Ook dat kan! Volg hiervoor het onderstaande stappenplan. 

  1. Pak een middelgrote kom. 
  2. Voeg hier 200 gram zuiveringszout, een flinke scheut ecologisch afwasmiddel, 100 gram citroenzuur en 20 gram etherische olie aan toe. 
  3. Roer alles tot een zandachtige, dikke pasta en verdeel vervolgens het middeltje over een ijsblokjesvorm. Laat het ten slotte drogen en bewaar de blokjes in een lege pot die goed afgedekt is.

Zuinige (af)wasjes

Per dag worden er ontelbaar veel wasbeurten gedraaid en ook de vaatwasser wordt dagelijks oneindig vaak gebruikt. Dit kost veel water en energie. Omdat de wasmachine en de vaatwasser vaak gebruikt worden is hier veel winst te behalen. Tijd voor zuinige (af)wasjes! 

Zuinig afwassen

  • Zet de vaatwasser pas aan als deze ook echt vol zit. Heb je een kleine afwas? Doe deze dan met de hand. 
  • Veel mensen spoelen de vaat af voordat ze deze in de vaatwasser stoppen. Dit is niet nodig en kost enkel meer water. Wel is het aan te raden om etensresten van de vaat af te schrapen voordat je deze in de vaatwasser stopt. 
  • Is de vaat normaal vervuild? Gebruik dan het eco-programma!
  • Gebruik je eigen gemaakte afwasmiddel. Mix 1 deel baking soda, 1 deel zeezout, 3 delen kristalsoda en 3 delen citroenzuur. Stop het mengsel in een lege pot waar geen vocht bij kan. Per afwasbeurt heb je slechts 1 koffielepel van het mengsel nodig. Overigens kun je witte azijn gebruiken als glansmiddel. 


Zuinig wassen

  • Heb jij een wasmachine met een laag energielabel? Denk er dan eens over na om een nieuwe te kopen. Wist jij dat een wasmachine met een energielabel van A+++ 20% zuiniger is dan eentje met het label A+? 
  • Gebruik zoveel mogelijk de ecostand, deze is tot wel 40% zuiniger dan het normale programma. 
  • Veel energie gaat verloren door warm wassen, was daarom je kleren zo koud mogelijk. Dit is overigens ook beter voor je kleding. 
  • Gebruik geen wasmiddel uit plastic flessen, maar een wasbol. 
  • Was altijd met een volle trommel! Was kleding ook niet onnodig vaak. Zit er een nare lucht in je kleding? Hang ze eens buiten op, je zult zien dat ze binnen no time weer fris ruiken. 

Koffiedik: tips voor hergebruik

Voor veel mensen is koffiedik afval, maar niets is minder waar. Je kunt de drab namelijk nog voor vele toepassingen gebruiken. Zowel voor binnens- als buitenshuis en zelfs als beautyproduct! Tover jouw koffiedik om in een bruikbaar product met behulp van de onderstaande tips. 

  • Is je afvoer verstopt? Spoel een ruime hoeveelheid heet water in combinatie met koffiedik door de afvoer. Je zult zien dat je afvoer snel weer operationeel is. 
  • Heb je last van slakken en katten in je tuin? Strooi koffiedik over je gras en tussen je planten. Katten en slakken zijn hier geen fan van en zullen je tuin overslaan.
  • Heb je vieze pannen? Je kunt koffiedik als schuurmiddel gebruiken om je pannen weer brandschoon te krijgen. 
  • Door het zuur en de voedingsstoffen die in koffiedik zitten kun je er uitstekend planten mee bemesten. Strooi een dun laagje koffiedik bij je planten en je zult zien dat ze mooi gaan bloeien. 
  • Wil jij een zachte huid? Ook dat is mogelijk met koffiedik. Scrub je huid met het koffiedik, laat het even intrekken en spoel je huid daarna goed af. Mogelijk kan er nog wat koffiedik achterblijven, haal dit weg met een oude handdoek. 
  • Insecten zijn geen liefhebbers van koffiedik, dus indien je last hebt van muggen kun je het gebruiken om de insecten te verjagen. Plaats wat koffiedik bij het raam in je slaapkamer of op je nachtkastje, zodat je met rust gelaten wordt. 
  • Heb jij last van een naar ruikende koelkast? Plaats wat koffiedik op een schaaltje en zet dit in de koelkast. Je kunt snel weer genieten van een goed ruikende koelkast.

Lekker ruiken? Maak je eigen deodorant!

Veel dagelijkse producten bevatten palmolie. Voor de productie van deze olie sneuvelt er veel regenwoud en de boeren op de plantages worden flink uitgebuit. Tijd om minder producten met palmolie te gebruiken. Deodorant is zo’n product dat niet enkel palmolie bevat, maar ook schadelijke stoffen. Wist je dat je ook erg simpel je eigen deodorant kunt maken? Je hoeft enkel maar het onderstaande stappenplan te volgen.

  1. Pak een potje en vul deze met 4 eetlepels kokosolie. 
  2. Plaats het potje in warm water totdat de olie gesmolten is. 
  3. Roer vervolgens 2 eetlepels maizena en 3 eetlepels baking soda door het goedje. 
  4. Voeg eventueel enkele druppels etherische olie naar wens toe en wat druppels vitamine E. Eerstgenoemde zorgt voor de lekkere geur en laatstgenoemde zorgt voor een langere houdbaarheid. 
  5. Roer het goedje goed door. 
  6. Plaats het goedje in de koelkast totdat het hard is en je hebt je eigen deodorant.


Tip: veel producten bevatten palmolie. Probeer altijd een alternatief te vinden zonder palmolie. Kijk altijd even op de verpakking of er palmolie in het product is verwerkt. Overigens kent palmolie en extracten daarvan vele benamingen, dus ken je een term niet? Even Googelen!

Verspil geen voedsel

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg. Alsof dat nog niet erg genoeg is, gieten we per persoon ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Dat is niet alleen zonde voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Wil jij meer geld overhouden en tegelijkertijd werken aan een beter milieu? Volg dan de tips die wij voor je op een rij hebben gezet. 

  • Heb je fruit wat te rijp is geworden? Gooi deze niet weg, maar maak er bijvoorbeeld jam, compote, smoothies of chutney van. 
  • Is het brood oud en droog geworden? Niet weggooien! Hier kun je tosti’s, croutons, wentelteefjes of crostini’s van maken. 
  • Is er voedsel over? Stop het in de vriezer zodat je er nog een dag van kunt eten. Vaak hebben mensen geen zin om het de dag erna nog een keer te eten, dus stop het niet in de koelkast. Door het in de vriezer te plaatsen kun je er dagen of soms wel weken later nog een keer van eten. Doe wel onderzoek naar het voedsel wat je wilt invriezen, want niet alles kun je invriezen. 
  • Wil je het geen 2e keer eten? Bied jouw kliekjes dan online aan op een Facebook-groep of bied het online aan op een platform. Tegenwoordig zijn er steeds meer platformen waarop je je kliekjes kunt verkopen, zoals Omelet. 
  • Wees kritischs op jezelf! Ben je ooit met honger naar de supermarkt gegaan? Grote kans dat je toen veel te veel eten hebt meegenomen. Koop en kook enkel wat je nodig hebt! Gebruik maatbekers, weegschalen of andere hulpmiddelen om precies af te lezen wat je nodig hebt. Zodoende verbruik je niet te veel. 
  • Kijk voordat je boodschappen gaat doen in je voorraadkasten en koelkast. Zodoende weet je wat je in huis hebt en koop je geen producten dubbelop. 
  • Gebruik de FIFO-methode in je koelkast. First in, first out. Producten die het snelst over datum dreigen te gaan leg je voorin de koelkast, zodoende weet je dat je die het snelst moet opmaken.

Ga zuinig om met energie

Vele huishoudens verbruiken veel meer energie dan ze nodig zijn. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. De kosten voor energie komen steeds hoger te liggen, dus als je teveel verbruik dan nodig is ben je jezelf te dom af. Met behulp van de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je niet teveel energie verbruikt. 

  • Heb jij nog oude gloeilampen in huis? Verwissel deze voor LED-lampen. Deze zijn tot wel 90% zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen. 
  • Doe de lampen enkel aan als dit écht nodig is. Verlaat je een ruimte weer? Doe de lamp dan ook weer uit. 
  • Veel stroom gaat verloren omdat apparaten in de stand-by modus staan. Wil je er echt voor zorgen dat een apparaat geen stroom meer verbruikt? Trek dan de stekker uit het stopcontact. 
  • Gebruik zoveel mogelijk de ecostand op apparaten. 
  • Is het koud in huis? Trek dan een warme trui aan, ga onder een kleedje liggen of trek lekkere warme sokken aan. Als iedereen dit doet in plaats van de verwarming aan te zetten besparen we een hoop energie. 
  • Heb jij apparaten in huis met een laag energielabel? Dan is het wellicht tijd om deze in te ruilen voor een apparaat met het label A+++.

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met vrienden, familieleden, collega’s, teamgenoten of andere bekenden via de onderstaande socials. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Pinterest
Reddit