Als je dit jaar een duurzamere levensstijl wilt volgen en je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wilt houden, kun je het beste beginnen met het concept van een afvalvrij leven. Mensen die een afvalvrije levensstijl of een levensstijl met een lage impact nastreven, kiezen voor duurzame en herbruikbare alternatieven voor wegwerpartikelen.
Hier zijn vijf eenvoudige doelen voor dit jaar die je zullen helpen een afvalvrije of afvalarme levensstijl te bereiken:
Weg met plastic voor eenmalig gebruik
Plastic voor eenmalig gebruik is alomtegenwoordig in het moderne leven. Van wegwerpbestek en rietjes in restaurants tot plastic voedselverpakkingen in supermarkten, overal waar je kijkt, is het te vinden. Hoewel het bijna onmogelijk is om je leven volledig plasticvrij te maken, zijn veel voorstanders van zero waste erin geslaagd hun afval met 80-90% te verminderen door plastic voor eenmalig gebruik te dumpen en het bewust te vermijden waar mogelijk.
Door bij elke gelegenheid nee te zeggen tegen plastic, van plastic tasjes als je gaat winkelen, met plastic beklede koffiebekers als je in een café bent tot plastic rietjes als je een cocktail bestelt, help je plastic afval te verminderen en inspireer je anderen in je leven om hetzelfde te doen.
Neem herbruikbare producten en potjes mee
Plastic voor eenmalig gebruik vermijden is veel gemakkelijker als je je herbruikbare producten meeneemt. Herbruikbare producten zijn milieuvriendelijke alternatieven voor wegwerpartikelen omdat je ze kunt wassen en steeds opnieuw kunt gebruiken. De meeste voorstanders van zero waste hebben deze vijf herbruikbare basisvoorwerpen bij zich als ze van huis gaan:
- een herbruikbare tas
- een herbruikbare koffiebeker,
- een herbruikbare waterfles,
- voedselcontainers (voor afhaalmaaltijden of om restjes van restaurantmaaltijden mee naar huis te nemen),
- en herbruikbaar bestek.
Composteer keukenafval
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN schat dat elk jaar wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel wordt verspild. Volgens de organisatie zou voedselafval, als het een land was, de derde grootste uitstoter van broeikasgassen zijn, na de VS en China. Als voedselafval en -resten worden gestort, kan het broeikasgas methaan ontstaan, dat veel krachtiger is dan kooldioxide. Composteer je keukenafval in plaats van het naar het afval te brengen.
Koop tweedehands
De wereld heeft niet alleen een overconsumptieprobleem, maar ook een overproductieprobleem. Het lijkt erop dat er elk jaar meer goederen worden geproduceerd dan dat er kopers voor zijn. De Ellen MacArthur Foundation, een liefdadigheidsinstelling op milieugebied die pleit voor circulair ontwerpen, schat dat 87% van het textiel dat voor kleding wordt gebruikt, wordt gestort of verbrand en dat slechts één procent van dit textiel wordt gerecycled. Daarom is tweedehands kopen de sleutel tot het gebruik van bestaande hulpbronnen en het beperken van verspilling van hulpbronnen.
Door tweedehands te kopen, help je de vraag naar nieuwe grondstoffen die nodig zijn om nieuwe artikelen te produceren, te verminderen. Wist je bijvoorbeeld dat er tot 2.700 liter water nodig is om een katoenen t-shirt te produceren? Door tweedehands te kopen verminder je de behoefte aan kostbaar water en de chemicaliën die nodig zijn om gewassen zoals conventioneel katoen te verbouwen, en bespaar je geld omdat tweedehands artikelen vaak goedkoper zijn dan gloednieuwe artikelen.
Leer goed recycleren
Weet je of je in jouw land zachte kunststoffen zoals broodverpakkingen, chips- en pastaverpakkingen en snoepzakjes kunt recyclen? Weet je waar je jouw kapotte en niet te repareren mobiele telefoons en elektronica kunt recyclen? Met een snelle online-zoekopdracht vind je de inleverpunten voor recycling van zaken als autoaccu’s, oude computers en kapotte mobiele apparaten en zachte kunststoffen in je woonplaats.
Meer lezen over duurzame onderwerpen? Bekijk dan ook eens deze artikelen: