Ga naar de inhoud

Bouwen met oog voor de natuur, nu belangrijker dan ooit!

Duurzaam bouwen met aandacht voor de flora en fauna uit de omgeving wordt steeds populairder. Behoud van de natuur komt bij steeds meer mensen scherp op het netvlies. Je kunt hierbij denken aan groene daken en binnentuinen. Vanuit de overheid wordt het onderwerp gepromoot en zijn er kaders vastgelegd in wet- en regelgeving. Ook bij het bouwen van een woning krijg je hiermee te maken.

Welke wettelijke verplichtingen zijn er?

Er is een nieuwe Omgevingswet in voorbereiding. Naar verwachting zal deze lopende 2021 in werking treden. Deze nieuwe wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om te sturen op natuurinclusief bouwen. Wanneer je een huis bouwt, kunnen de voorwaarden verschillen per gebied. In het omgevingsplan van je gemeente kun je hier meer informatie over vinden. Omgevingsplannen kennen vaak een langdurige aanloopperiode. De nieuwe omgevingswet zal naar verwachting dus niet direct tot merkbare gevolgen in de praktijk leiden.

Voordelen van natuurinclusief bouwen

Wonen in directe omgeving van de natuur levert voor veel mensen een toegevoegde waarde op. Ook in de stad zijn er echt mogelijkheden om iets van natuur in je directe omgeving te behouden of te creëren bij de bouw van je woning. Wakker worden met de geluiden van vogeltjes om je heen, dat geeft voor veel mensen een ontspannen gevoel. Ook een groen uitzicht spreekt mensen meer aan dan een puur stedelijk aanblik. In een natuurlijk gebied kan bouwen met oog voor de natuur betekenen dat je dieren om je woning ziet rondlopen. Dat maakt het zeker de moeite waard om natuurinclusief te bouwen!

Wat kan een ecologisch onderzoek je bieden?

Een ecologisch onderzoek brengt de natuurwaarden in een bepaald gebied in beeld. Hierdoor kun je bij de bouw van je woning goed rekening houden met de aanwezige flora en fauna. Samen met de aerius berekening is dit een waardevol instrument wanneer je natuurinclusief wilt gaan bouwen! Deze berekening wordt uitgevoerd tijdens een bouwproces met als doel de stikstofneerslag van het project te bepalen. De mate van stikstofneerslag geeft weer wat de effecten van een bouwprojecten zijn op de natuur. Bij bouwprojecten in sommige gebieden is deze berekening verplicht gesteld. Daarnaast kun je er zelf ook voor kiezen tijdens het bouwen van je woning. Voor het uitvoeren van de aerius berekening is het nodig een specialistisch bureau in te huren, wat je hierbij ondersteunt. Via internet is er snel en eenvoudig contact te leggen met een organisatie naar keuze.

Lees ook eens over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *