Ga naar de inhoud

Circulaire economie: wat is het en welke circulaire producten zijn er?

Duurzaamheid, er wordt veel over geschreven en over gepraat. Vele onderwerpen komen voorbij, zoals: klimaatverandering, zero waste en vegan producten, duurzame energie en circulariteit. Dat iedereen er zich flink mee bezighoudt is positief, want de tijd van wegkijken is voorbij. In het onlangs uitgebrachte IPCC-rapport is te lezen dat klimaatverandering zich in een rap tempo ontwikkelt. Oftewel, we moeten met zijn allen een duit in het zakje doen om zoveel mogelijk het tij proberen te keren. Vandaar dat wij vandaag een artikel wijden aan het onderwerp circulariteit, want wat is dat eigenlijk. Dat het een actueel onderwerp is, dat is zeker. De overheid wil namelijk dat de Nederlandse economie in 2050 geheel circulair is. We duiken in 3 veelgestelde vragen rondom circulariteit en hopen zo dat jij een stukje bewuster wordt over het onderwerp. 

Wat is circulariteit?

Als eerste de vraag: wat is circulariteit? Het begrip houdt in dat producten na gebruik worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten of materialen. Het doel van circulariteit is om een wereld te creëren zonder afval. Doordat gebruikte producten steeds opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe producten ontstaat er een cirkel, vandaar de term circulariteit. 

De circulaire economie is hard nodig, want op dit moment gebruiken we meer grondstoffen dat de aarde ons kan leveren. Oftewel, we putten de aarde uit. Dit is iets wat we willen voorkomen en vandaar dat de circulaire economie gecreëerd is. De Nederlandse overheid heeft het programma Nederland Circulair in 2050 opgezet om ernaar te streven de Nederlandse economie volledig circulair te maken in 2050. Deze circulaire economie heeft 3 doelstellingen, deze staan hieronder beschreven. 

  • Bestaande productieprocessen moeten efficiënter ingericht worden, zodat er zo weinig mogelijk grondstoffen nodig zijn. 
  • Indien nieuwe grondstoffen nodig zijn bij een productieproces, dan moet er zoveel mogelijk gebruikt gemaakt worden van duurzaam geproduceerde of hernieuwbare grondstoffen.
  • Er moeten nieuwe productiemethodes ontwikkeld worden die zo min mogelijk grondstoffen verbruiken. 

Welke circulaire producten zijn er al? 

Dat we pas in 2050 volledig circulair willen zijn, betekent niet dat er op dit moment niks gedaan wordt aan de circulaire economie. Als consument kun je kiezen uit talloze circulaire producten. Om je een beeld te geven hebben wij hieronder een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

  • Circulaire kantoorinrichting.

Kantoorinrichting kan op diverse manieren circulair zijn. Zo kunnen oude kantoormeubelen gedemonteerd worden, de onderdelen worden dan gebruikt voor de productie van nieuwe en moderne meubelen. Daarnaast kan het zijn dat oude kantoormeubelen opgeknapt en hersteld worden, zodat ze weer goed zijn voor de verkoop. 

  • Circulaire zeep.

Tegenwoordig kun je jezelf wassen met zeep dat gemaakt is van koffiedik en sinaasappelschillen. Koffie zorgt voor een neutraliserende werking en de harde korreltjes werken als een soort scrubeffect. De sinaasappelschillen zorgen vervolgens voor de lekkere geur. 

  • Circulaire fietsen.

Jaarlijks eindigen er vele fietsen op de afvalbult, waarvan er nog veel onderdelen prima te gebruiken zijn. Gelukkig gebeurt dit ook en worden er vele fietsen gemaakt van oude onderdelen. Het mooie is, dat deze fietsen vaak een unieke vintage look hebben, omdat ze van oude onderdelen gemaakt worden. 

Hoe kun je als bedrijf bijdragen aan een circulaire economie? 

Heb jij een bedrijf en ben jij nog niet bezig met het aansluiten van jouw bedrijf op de circulaire economie? Dan wordt dat hoog tijd! Maar, hoe kun je ervoor zorgen dat jij met je bedrijf een bijdrage levert? Hieronder hebben we wat tips voor je op een rij gezet. 

  • Heb jij een kantoor? Indien je een nieuwe inrichting nodig hebt, koop dan tweedehands kantoormeubelen. 
  • Verzorg jij de lunch voor je medewerkers? Let dan op voedselverspilling! Zorg dat je net genoeg inkoopt zodat je jouw medewerkers van een lunch kunt voorzien, zodoende wordt er geen voedsel weggegooid. Dreigt er toch iets te blijven liggen? Geef het dan weg aan werknemers.
  • Zijn er apparaten, stukken meubilair of andere producten binnen het bedrijf die niet meer gebruikt worden? Lever ze in! Zodoende kunnen ze weer verkocht worden of kunnen de materialen gebruikt worden voor de productie van nieuwe producten.