Een prachtige tuin hebben én daarbij goed zijn voor het klimaat; klinkt dat te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Met een beetje bewustzijn en een paar simpele aanpassingen kun je een tuin creëren die niet alleen oogverblindend is, maar ook bijdraagt aan een beter milieu. In dit artikel lees je hoe je dat doet zonder in te boeten aan schoonheid of comfort.
Vermijd bestrijdingsmiddelen
Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen lijkt misschien een snelle oplossing voor ongewenste insecten of ziektes in je tuin, maar de gevolgen zijn vaak minder rooskleurig. Deze middelen doden namelijk niet alleen de plaagdieren, maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Bovendien kunnen ze de bodem en het grondwater vervuilen. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke alternatieven. Denk aan het inzetten van lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden of het planten van geurige kruiden zoals lavendel en basilicum die bepaalde insecten op afstand houden. Op die manier hou je je tuin gezond en voorkom je schadelijke effecten op het milieu.
Zorg voor meer dieren in je tuin
Biodiversiteit is een sleutelwoord als het gaat om een klimaatvriendelijke tuin. Hoe meer verschillende diersoorten in je tuin leven, hoe beter het ecosysteem zal functioneren. Vogels, vlinders, bijen, kikkers en egels zijn allemaal waardevolle bewoners. Je kunt hen bijvoorbeeld verwelkomen door nestkastjes en insectenhotels op te hangen, of een kleine vijver aan te leggen waar kikkers en libellen zich thuisvoelen. Planten met veel nectar trekken bijen en vlinders aan, terwijl vogelhuisjes zorgen voor een veilige plek voor vogels om te nestelen. Vergeet niet om ook wat ‘rommelhoekjes’ in je tuin te laten waar dieren kunnen schuilen en voedsel kunnen vinden. Zo creëer je een levendige en klimaatvriendelijke ruimte waar iedereen van kan genieten!!!
Investeer in een duurzame bodem
Een gezonde bodem is de basis van een mooie tuin én goed voor het klimaat. Door de bodem te verzorgen met compost en organisch materiaal, verbeter je de structuur en het waterhoudend vermogen. Dit vermindert de noodzaak voor kunstmest, die vaak chemische stoffen bevat en energie-intensief is om te produceren. Composteren is een prima manier om tuinafval en keukenresten te hergebruiken, daarnaast voeg je waardevolle voedingsstoffen toe aan de grond. champost, of het bedekken van de bodem met organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers, helpt daarnaast onkruidgroei tegen te gaan en houdt vocht vast. Het resultaat? Een gezonde, vruchtbare bodem die langer meegaat en beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden.
Gebruik niet te veel water
Water is een kostbaar goed en in tijden van droogte en klimaatverandering is het belangrijk om hiermee spaarzaam om te gaan. Gelukkig zijn er tal van manieren om water te besparen zonder je tuin op te moeten geven. Begin met het planten van droogtebestendige soorten die minder water nodig hebben. Cactussen, vetplanten en sommige siergrassen doen het prima zonder dagelijkse waterbeurten. Verder is het gebruik van regenwater een slimme optie. Installeer regentonnen om het water van je dak op te vangen en gebruik dit voor het bewateren van je planten. Ook kun je kiezen voor druppelirrigatie in plaats van sproeiers; dit systeem levert het water direct aan de wortels van de planten, waardoor er minder water verloren gaat door verdamping. Door hierop te letten, draag je bij aan een duurzamer waterbeheer én houd je je tuin in topconditie.