Ga naar de inhoud

Drukte in de bouw

Drukte in de bouw

Er wordt steeds meer van de bouwindustrie gevraagd. Dat heeft veel verschillende redenen: er zijn meer mensen, die graag allemaal zelf een huis willen. Daarnaast moet er veel worden verduurzaamd, wat betekent dat veel oude gebouwen worden gerenoveerd. Genoeg te doen dus, maar hoe zorgen bedrijfseigenaren ervoor dat ze het overzicht niet verliezen? 

Efficiëntie voorop

Gelukkig hoeven eigenaren van een bouwbedrijf niet alles meer zelf te doen. Met behulp van een hoop vernieuwingen kunnen mensen hun werk in de bouw efficiënter dan ooit aanpakken. Dat die vernieuwingen tot stand zijn gekomen, hebben we voor een groot deel te danken aan BIM. Maar wat is BIM? De afkorting staat voor Building Information Modeling, of bouwinformatiemodel in het Nederlands. Simpelweg uitgelegd is een BIM dus een beetje de moderne versie van een bouwtekening. Het is een digitaal model dat alle informatie over een bouwwerk in een oogopslag kan weergeven. Dus niet alleen de afmetingen en positie van het bouwwerk, maar bijvoorbeeld ook uit welke materialen het bouwwerk gaat bestaan, welke kleuren er gebruikt gaan worden, en wat het geheel gaat kosten.

Flink veel voordelen

BIM kent, omdat het digitaal is, enorm veel voordelen in vergelijking met een normale bouwtekening. In een BIM kun je het bouwproject veel makkelijker aanpassen, en kunnen fouten ook binnen no-time gecorrigeerd worden. Daarnaast kan iedereen tegelijkertijd bijdragen aan BIM-modellen, en rust die verantwoordelijkheid dus niet meer op de schouders van een persoon. Mocht de schilder graag wat extra informatie willen geven, dan kan hij dit nu zelf met een paar klikken doen, in plaats van dat hij moet wachten op de projectleider of bedrijfseigenaar. 

Een groter geheel

BIM is maar een voorbeeld op het gebied van bouwsoftware. De bouw heeft zich de afgelopen jaren namelijk als een razende ontwikkeld op gebied van digitalisering. Bouw softwarepakketten bieden nu een enorme hoeveelheid functies aan, en een bedrijfsleider kan het zo simpel of ingewikkeld maken als hij zelf wil. Enkele functies die vaak in een bouw softwarepakket zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld een planningstool, waarmee een bedrijfsleider een gedetailleerde planning voor het hele bedrijf kan maken, en kostenbeheer, waarmee een bedrijfsleider overzicht houdt over de in- en uitgaven van zijn bedrijf. 

Drukte bestrijden

Dit alles om de drukte in de bouw zoveel mogelijk tegen te gaan. Want hoewel er steeds meer mensen in de bouw komen werken, is de vraag ook nog steeds enorm. Bouwsoftware is het antwoord op deze uitdaging. Door vervelende klusjes die veel tijd kosten te stroomlijnen, kunnen de mensen in de bouw zich gaan bezighouden met de zaken waar het echt om gaat. In plaats van eindeloos naar de planning van volgende week te kijken, kan een projectmanager meer hulp aan zijn team bieden. Zo gaat de klus van start naar finish toch een stuk sneller.

Tags: