Ga naar de inhoud

Energie besparen? 3 manieren om duurzamer met energie om te gaan

De afgelopen tijd wordt er veel over geschreven in het nieuws: energie wordt duurder en duurder. Bij sommige energiecontracten betaal je momenteel maar liefst het dubbele ten opzichte van 2020. Hierbij moet wel gezegd worden dat de prijzen historisch laag waren tijdens de coronacrisis. Reden genoeg om zuinig om te gaan met energie. Naast het financiële aspect is er natuurlijk nog een reden om duurzaam om te gaan met energie, namelijk: het milieu. Tegenwoordig zijn er vele milieuvriendelijke energiebronnen, zoals: zonne-energie, windenergie en het gebruik van aardwarmte. Echter, er zijn ook nog genoeg huishoudens die gebruik maken van ‘grijze’ energie. In dit artikel gaan we in op 3 manieren hoe je duurzaam om kunt gaan met energie. Zodoende kunnen we allemaal een steentje bijdragen om de uitputting van de aarde tegen te gaan.

Vergelijk energieleveranciers

Om te beginnen is het goed om te kijken hoe jouw huidige energieleverancier scoort als het gaat om duurzaamheid. Online is er veel informatie te vinden waaruit je kunt aflezen wie momenteel goed of slecht scoren qua duurzaamheid. Staat jouw energieleverancier onderaan het lijstje? Dan is het wellicht tijd om over te stappen! Maar, hoe weet je nu welke energieleverancier goed bij jou past. Duurzaamheid is belangrijk, maar je moet het ook kunnen betalen. Tegenwoordig kun je eenvoudig online energie vergelijken, bijvoorbeeld bij energievergelijken.nl. 

Door enkel je postcode, huidige energieleverancier, grootte van je huishouden en aanwezigheid van zonnepanelen aan te geven selecteren zij een lijst met potentiële leveranciers. In het filtersysteem is een optie die luidt: ‘100% groen’. Indien je deze aanklikt worden enkel de leveranciers met 100% groene stroom getoond. Het systeem laat automatisch als eerste de goedkoopste leverancier zien, dus je ziet direct de meest betaalbare aanbieder van milieuvriendelijke energie. Zo gemakkelijk kan het zijn! 

Ga zuinig om met energie

Niet alleen de leverancier heeft de verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met energie, ook jij moet er zorg voor dragen dat je niet onnodig energie verspilt. Uiteindelijk is dit niet enkel beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Maar, hoe ga je zuinig om met energie? Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet, om je een duwtje in de groene richting te geven. 

  • Veel apparaten verbruiken stroom door het zogeheten ‘sluipverbruik’. Dit zijn apparaten die op stand-by staan en dus niet geheel uitgeschakeld zijn. Gebleken is dat een apparaat maar liefst 75% van zijn energie verbruikt als het in deze stand staat. Dat is zonde! Om zeker te weten dat een product uit is kun je de stekker uit het stopcontact trekken. 
  • Heb jij nog apparaten in huis met een laag energielabel? Dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen! Zelfs een energielabel met A+ is in sommige productgroepen een lage score, bijvoorbeeld bij wasmachines, koelkasten en vriezers. Bekijk het label op het apparaat en zoek online naar informatie betreft de duurzaamheidsscore van het label. Is het een lage score? Vervang het apparaat dan! Dit is uiteindelijk ook beter voor je eigen budget, omdat een apparaat met een hogere score minder energie verbruikt. Tip: kijk eens tussen het tweedehands aanbod of je een product ziet met een hoger label. Zo sla je twee duurzame vliegen in één klap! 
  • Hoe is het gesteld met de isolatie van je woning? Indien deze slecht is, dan gaat er veel energie verloren. Tijdens koude wintermaanden moet je flink stoken om je woning warm te krijgen, omdat er veel warmte door de kieren en naden weet te ontsnappen. Door bijvoorbeeld tochstrips te gebruiken kun je al zorgen voor een betere isolatie en hoef je minder energie te gebruiken om je woning te verwarmen. 

Wees zelfvoorzienend! 

Wil jij besparen op je energierekening, je woningwaarde verhogen en ook nog eens werken aan een beter milieu? Dan kun je er ook voor kiezen om (deels) zelfvoorzienend te worden als het gaat om energie. Ja, je hebt aan het begin wel een behoorlijke investering nodig om bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen. Maar, na verloop van tijd is die investering terugverdiend en vanaf dat moment heb je eigenlijk pure winst. Daarnaast zijn er mogelijk gemeentelijke subsidies waarvan je gebruik kunt maken. Plus, de BTW kun je terugvragen. 

Het mooie van zelfvoorzienend zijn is uiteraard het financiële plaatje, maar ook het feit dat je energie opwekt zonder dat je hierbij CO2-uitstoot. Als kers op de taart gaat je woningwaarde omhoog, dus als je later je woning wilt verkopen profiteer je er ook nog van. 

Heb jij tips voor het duurzaam omgaan met energie? Stuur deze tips dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl