Net als bij mensen is een blaasontsteking ook bij honden een veelvoorkomend probleem. Kleine plasjes, bloed bij de urine en veelvuldig drinken kunnen aanwijzingen zijn dat jouw trouwe viervoeter een blaasontsteking onder de leden heeft. Erg vervelend natuurlijk! Doorgaans krijgen honden in het geval van een blaasontsteking antibiotica toegediend, wat ook een erg effectief middel is. Het probleem bij antibiotica is dat het ook de goede bacteriën dood die nodig zijn voor een gezonde darmflora. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middeltjes die een antibioticakuur kunnen aanvullen of vervangen. Hiermee geneest jouw huisdier van zijn of haar blaasontsteking en behoudt ze een gezonde darmflora. In dit artikel gaan we dieper in op deze natuurlijke middelen en bieden we je praktische informatie betreft een blaasontsteking bij een hond.
Hoe ontstaat een blaasontsteking?
We beginnen bij het begin, want hoe ontstaat een blaasontsteking hond eigenlijk? Doorgaans komt deze kwaal tot stand doordat bacteriën via de plasbuis de blaas binnendringen. Dit gebeurd vaker bij teefjes, omdat zij een kortere en bredere ingang hebben dan reuen. Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom bacteriën hun weg vinden via de plasbuis naar de blaas, namelijk:
- Een licht urine-incontinentie probleem.
- Blaasstenen.
- Tumoren.
- Poliepen.
- Trauma.
- Mindere weerstand door aandoeningen als: nierbekkenontsteking, nierfalen of een hormonale ziekte.
Zoals je ziet kunnen er vele aanleidingen zijn waarom een hond een blaasontsteking kan krijgen. Ga altijd met je huisdier naar de dierenarts om de exacte oorzaak te achterhalen.
Hoe herken je een blaasontsteking?
We hebben al een aantal symptomen genoemd, maar er zijn meerdere manieren waarop je kunt herkennen of je hond een blaasontsteking heeft. We hebben de meest voorkomende en minder vaak zich voordoende symptomen op een rijtje gezet.
Vaak voorkomend:
- Moeilijk of pijnlijk plassen.
- Weinig plassen.
- Plassen in huis.
- Anders ruikende urine, bloed bij de urine of troebele urine.
Minder vaak voorkomend:
- Slecht eten en daardoor vermagering.
- Veelvuldig drinken en daardoor plassen.
- Helemaal niet kunnen plassen.
- Koorts.
- Incontinentie.
- Minder goed kunnen poepen.
- Traagheid.
Ook kan het zijn dat je hond helemaal niet kan plassen. In dat geval dien je direct naar de dierenarts te gaan. Doordat blaassteentjes vast komen te zitten in de plasbuis kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan.
Hoe behandel je een blaasontsteking?
Net zoals bij mensen het geval is ontstaat de blaasontsteking bij een hond doordat er een bacteriële infectie optreed. Hierdoor schrijft men doorgaans een antibioticakuur uit. Daarnaast krijgen honden ook pijnstillers om buikklachten en pijn tijdens het plassen te verminderen. Zoals gezegd is een antibioticakuur erg effect, maar er kleeft een groot nadeel aan. Het doodt zowel goede als slechte bacteriën, dit terwijl je de goede bacteriën nodig hebt voor een gezonde darmflora.
Gelukkig zijn er natuurlijke pro- en prebiotica die je naast de antibioticakuur aan je hond kunt geven. Deze zorgen ervoor dat de darmflora minder schade oploopt en zich beter kan herstellen. Ook zijn er natuurlijke middelen die je in plaats van een antibioticakuur kunt geven, zoals middelen met een hoge dosering cranberry. Hier zit het stofje proanthocyanidinen in, wat ervoor zorgt dat bacteriën zich minder goed kunnen hechten aan de blaaswand en daardoor gemakkelijker uitgeplast kunnen worden. Om het vuur nog meer aan de schenen te leggen bij de bacteriën wordt een kuur met cranberry vaak aangevuld met vitamine C. Enkele onderzoeken geven aan dat deze vitamines ervoor zorgen dat het urine zuurder wordt, daar houden bacteriën absoluut niet van. Tevens zijn er ook natuurlijke kruiden verkrijgbaar die een helend effect kunnen hebben op een blaasontsteking, zoals: netel, heermoes en solidago.
Overigens is het van belang om je hond veel water te laten drinken tijdens een blaasontsteking. Meer drinken betekent ook meer plassen. Dit zorgt ervoor dat de blaas zich goed kan schoonspoelen en dat de bacteriën zich niet kunnen ophopen. Wil je hond niet drinken? In dat geval kun je jouw huisdier wat nat voer geven of wat water bij de brokken doen.
Ben jij benieuwd naar de genoemde natuurlijke middelen? Neem dan eens een kijkje bij Organimal. Hier vind je een uitgebreid aanbod aan natuurlijke voeding en supplementen voor je hond. Ook voor vragen kun je terecht bij de specialisten van Organimal.
Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Door de blaas en nieren van jouw hond in balans te houden verklein je de kans op een blaasontsteking. Hygiëne is daarbij van belang, zorg altijd dat je hond goed schoon is rondom zijn of haar genitaliën. Rondom de anus is het van belang dat de haren kort zijn, zodat er geen viezigheid kan achterblijven. Tot slot is het verstandig om je hond 3 à 4 keer per dag uit te laten en genoeg te laten drinken. Het vele drinken zorgt ervoor dat de hond plast en door hem 3 tot 4 keer per dag uit te laten en te laten plassen zal de blaas veelvuldig schoongespoeld worden.