Ga naar de inhoud

Het verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering

Het verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering

Het is je vast niet onbekend dat je in Nederland tal van verzekeringen af kunt sluiten. Naast een auto- en zorgverzekering, kennen we ook woonverzekeringen. Dit is de verzamelnaam voor een inboedel- en opstalverzekering. Deze laatste verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Er zijn mensen die denken dat dit twee soortgelijke verzekeringen zijn, maar dat is niet het geval. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat het verschil is tussen een inboedel- en woonhuisverzekering.

Dekking

Wie naar de dekking van een inboedel- en woonhuisverzekering kijkt, ziet overeenkomsten. Dat klopt, want beide verzekeringen dekken schade door bijvoorbeeld brand, storm, blikseminslag, inbraak en diefstal. Dit is de voornaamste reden dat mensen denken dat het niet nodig is om beide verzekeringen af te sluiten.

Ondanks dat beide verzekeringen dezelfde soort schade vergoeden, zit er ook verschil in de dekking. Een opstalverzekering dekt namelijk alleen schade aan je woning zelf. Je bent tevens verzekerd voor alles wat hieraan vastzit, zoals zonnepanelen, garage of carport. Ontstaat er schade aan meubels, elektrische apparaten of andere losse spullen in huis? Dan biedt een inboedelverzekering uitkomst.

Verplichting

Een tweede verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering zit hem in de verplichting. Koop je een huis en sluit je hier een hypotheek voor af? Dan kun je niet om een opstalverzekering heen. De woning geldt namelijk als onderpand voor een hypotheekverstrekker, waardoor zij van jou eisen dat je een woonhuisverzekering afsluit. Als je in een huurhuis woont, hoef je deze verzekering niet af te sluiten. De verplichting ligt in dat geval bij de verhuurder.

Waar er voor een opstalverzekering een verplichting geldt, is dit voor een inboedelverzekering niet het geval. Je bepaalt namelijk helemaal zelf of je de losse spullen in huis verzekert. Ondanks dat een inboedelverzekering afsluiten niet verplicht is, is het wel verstandig. Individueel zijn de losse spullen in huis misschien niet veel waard, maar alles bij elkaar vertegenwoordigen ze vaak een behoorlijke waarde.

Premie

De meeste mensen weten wel dat er verschil zit in de premie die je voor een verzekering betaalt. Dit geldt ook voor een inboedel- en opstalverzekering. Voor laatstgenoemde verzekering betaal je over het algemeen een hogere premie. Dit komt vooral doordat de dekking van een woonhuisverzekering uitgebreider is. Daarnaast is het huis zelf vaak veel meer waard dan de spullen die erin staan.

Wie woonverzekeringen af wil sluiten, kan hiervoor bij een groot aantal verzekeraars terecht. Kies niet voor de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar maak altijd eerst een vergelijking. Op deze manier voorkom je namelijk dat je onnodig veel premie betaalt. De premies van een inboedel- en opstalverzekering kunnen per verzekeraar (sterk) verschillen, waardoor het altijd loont om een vergelijking te maken.

Eigen risico

Als je een claim indient bij een verzekeraar om schade vergoed te krijgen, kun je te maken krijgen met eigen risico. Dit brengt ons bij een vierde en laatste verschil tussen een inboedel- en woonhuisverzekering. Bij een inboedelverzekering krijg je in veel gevallen namelijk te maken met eigen risico als je een schadeclaim indient. Soms staat dit bedrag vast, maar er zijn ook verzekeraars waarbij je zelf je eigen risico kiest. Dit is bij een opstalverzekering niet het geval, want bij deze verzekering staat het eigen risico vaak vast. Er zijn zelfs verzekeraars waarbij je helemaal geen eigen risico betaalt bij een woonhuisverzekering.