Ga naar de inhoud

Je bedrijfsafval in kaart brengen? Zo doe je dat

Bedrijfsafval in kaart brengen

Bedrijven in Nederland produceren jaarlijks veel afval. Dit kost je als organisatie niet alleen veel geld, maar wanneer je dit bedrijfsafval ook nog niet goed scheidt, is dit ook nog eens schadelijk voor het milieu. Scheiden van je afval bij de bron kan al heel veel opleveren en het is niet eens zoveel moeite. Je kunt bijvoorbeeld de inzameling van MKB afval via Bedrijfsafval.nl regelen, waar je verschillende containers hiervoor kunt aanschaffen. In dit geval geld: meten is weten. Het is van belang voor een bedrijf om al je zakelijk afval in kaart te brengen. Hieronder lees je hoe.

Waarom bedrijfsafval in kaart brengen?

Wanneer je jouw zakelijke afval in kaart brengt, weet je precies hoeveel bedrijfsafval er geproduceerd wordt en waar dit afkomstig van is. Tevens krijg je een goed inzicht in welke afvalstromen er binnen jouw organisatie allemaal geproduceerd worden. De meest voorkomende afvalstromen zijn papier, plastic, metaal, gevaarlijk afval, GFT en restafval. 

Hoe zakelijk afval in kaart brengen?

Om afval beter te kunnen scheiden binnen je bedrijf, is het van belang dat je weet welke afvalstromen je bedrijf produceert. Dit doe je door te noteren welke afvalstromen je binnen je organisatie tegenkomt. Zet hier vervolgens achter hoeveel vuilniszakken er dagelijks van geproduceerd worden. Dit aantal vermenigvuldig je met dertig, zodat je ongeveer weet wat je per maand aan afvalstromen hebt. Voor een jaar vermenigvuldig je nogmaals met twaalf. 

Scheiden van belang

Een goede scheiding van je zakelijk afval is van belang, omdat je afval gerecycled kan worden. Hierdoor wordt je afval omgezet in nieuwe grondstoffen en dit is duurzaam en goed voor het milieu. Het is daarom van belang om voor elke afvalstroom een afvalcontainer te hebben, zodat scheiden makkelijker voor je werknemers wordt gemaakt. Ook voor je MKB afval kun je via Bedrijfsafval containers in alle soorten en maten bestellen. Licht ook je medewerkers goed in en betrek ze bij het project, want alleen met betrokkenheid behaal je de gewenste resultaten. Een betere afvalscheiding start immers uiteindelijk bij je personeel.

Lees ook eens over: