Ga naar de inhoud

Kruipruimte verduurzamen? Zorg dan voor een goede isolatie

Tussen de bodem en de vloer van de begane grond zit een ruimte die men de kruipruimte noemt. Dit is een ruimte waar je niet vaak aan denkt, omdat je er nooit vertoeft. Echter, het is geen ruimte die je moet vergeten. De kruipruimte biedt namelijk veel mogelijkheden als het gaat om het verduurzamen van je woning en wooncomfort. Wanneer de kruipruimte slecht geïsoleerd is zal er veel vocht aanwezig zijn in de ruimte. Dit heeft een slechte invloed op het klimaat in je woning. Wanneer het klimaat binnenshuis slecht is heeft dat een negatieve invloed op het duurzaamheidsgehalte van je woning. Dat is uiteraard niet wenselijk, maar gelukkig is dat te voorkomen door onder andere je kruipruimte te isoleren. In dit artikel gaan we dieper in op veelgestelde vragen rondom het onderwerp kruipruimte isolatie

Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren?

Vrijwel alle ruimtes in je woning kunnen verwarmd worden, maar de kruipruimte is een omgeving die nooit verwarmd wordt. Logisch, want je bent daar nooit. Maar, omdat deze ruimte niet verwarmd wordt is er vaak vocht aanwezig. Vochtige ruimtes zijn ideaal voor schimmels om zich te ontwikkelen en te groeien. Via kieren in de vloer of leidingen die in de kruipruimte aanwezig zijn kunnen de schimmels zich verspreiden naar de rest van de woning. Dit beïnvloedt niet alleen het binnenklimaat, maar het kan op termijn zelfs schadelijk zijn voor de gehele constructie van je woning. Wanneer de kruipruimte goed geïsoleerd is voorkom je dat de ruimte vochtig wordt. Hierdoor kunnen schimmels zich niet ontwikkelen en als bijeffect geniet je ook nog eens van een warmer binnenklimaat. Win-win!

Hoe isoleer je een kruipruimte? 

Bij het isoleren van je kruipruimte wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte, men noemt dit ook wel bodemisolatie. Het aanbrengen van deze laag isolatiemateriaal zorgt ervoor dat er geen contact meer kan zijn tussen het vocht op de bodem en de lucht in de kruipruimte. Dit heeft als resultaat dat je kruipruimte niet alleen droger wordt, maar ook warmer. Schimmels krijgen zodoende geen ruimte om zich te ontwikkelen. Je geniet niet alleen van een warme en droge kruipruimte, maar ook van een beter klimaat binnenshuis. 

Wat kost het om je kruipruimte te laten isoleren

Allereerst is het van belang dat je het isoleren van je kruipruimte overlaat aan een professional. Het is namelijk geen eenvoudige doe-het-zelf klus. Specialistische kennis, ervaring en het juiste materiaal is noodzakelijk om de klus goed uit te voeren. De kruipruimte isolatie kosten variëren per klus. Niet elke kruipruimte is namelijk hetzelfde. Logischerwijs is het zo dat hoe groter de kruipruimte is, des te meer kosten je uiteindelijk betaalt. Ook het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt is van belang voor de uiteindelijke prijsstelling. Gemiddeld kun je rekenen op enkele tientallen euro’s per m2. Overigens verdien je dit geld zo weer terug aangezien je minder gas nodig hebt om je huis te verwarmen. Meer weten over het isoleren van je kruipruimte? Neem dan eens contact op met de isolatiespecialist.nl!