Ga naar de inhoud

Laag plafond? Kies voor duurzame inbouwspots met lage inbouwdiepte

Heb jij een laag plafond? Dan kan het moeilijk zijn om inbouwspots in het plafond te plaatsen, doorgaans heb je hier namelijk een aantal centimeter ruimte voor nodig. Dat is jammer, want inbouwspots zijn een prachtige manier om een ruimte te verlichten. Ze geven een ruimte een moderne en luxe uitstraling en zorgen daarnaast voor de nodige sfeer. Echter, ook voor een laag plafond is er een passende oplossing, namelijk: inbouwspots met een lage inbouwdiepte. In dit artikel gaan wij dieper in op deze manier van verlichten. Wat is het voor soort verlichting, is deze verlichting duurzaam en welke verschillende soorten zijn er? Deze vragen worden allemaal beantwoord in het artikel. Zodoende kun jij goed geïnformeerd een lichtplan maken voor jouw ruimte met een laag plafond. 

Wat zijn inbouwspots met een lage inbouwdiepte? 

Ondiepe inbouwspots zijn ideaal voor een plafond waarbij er niet genoeg ruimte is om het interne mechanisme en de kabels van de inbouwspots in weg te werken. De ondiepe spots hebben namelijk een beperkte hoogte, waardoor deze alsnog mooi weggewerkt kunnen worden in het plafond. De lamp met rand wordt aan de onderkant van het plafond geplaatst. Boven de lamp zit een stukje techniek, die netjes is weggewerkt in een omhulsel. Dit omhulsel bedraagt bij de standaard inbouwspots doorgaans een afmeting van 60 á 70 millimeter. Als een plafond voldoende inbouwdiepte heeft, dan vormen deze afmetingen geen probleem. Echter, bij een laag plafond wel. De inbouwspots met lage inbouwdiepte hebben een kleiner omhulsel, variërend van 10 tot 50 millimeter. Hierdoor kunnen de spots alsnog esthetisch weggewerkt worden en voorzie je jouw ruimte met de nodige uitstraling en sfeer. 

Is deze verlichting duurzaam? 

Het is belangrijk om te weten of deze verlichting duurzaam is, want we streven immers naar een groenere wereld. Het korte antwoord op deze vraag is: ja, ondiepe inbouwspots zijn duurzaam. Voor deze vorm van verlichting is LED-verlichting namelijk noodzakelijk. De spots moeten klein zijn, waardoor het lampje in de spot ook klein moet zijn. Ook mag er geen techniek aanwezig zijn die te veel ruimte inneemt. Vandaar dat voor deze verlichting doorgaans geïntegreerde LED-verlichting gebruikt wordt. LED-diodes worden op een printplaatje gemonteerd en worden vervolgens in de spot geïmplementeerd. Hierdoor wordt er minimale ruimte ingenomen. 

Wist jij dat LED-verlichting tot wel 90% zuiniger is dan een gloeilamp en 85% minder energie verbruikt dan een halogeenlamp? De aanschafprijs van deze verlichting is weliswaar hoger, maar dat heb je gemakkelijk terugverdiend. Want, LED-verlichting heeft een langere levensduur dan de traditionele gloei- en halogeenlampen. Zo hebben LED-lampen een gemiddelde levensduur van 15.000 branduren, tegenover 1000 branduren voor de gloeilamp en 2000 branduren voor de halogeenlamp. Dat is overigens niet alles, LED-lampen zijn veel efficiënter dan gloei- en halogeenlampen. De gloeilamp zet bijvoorbeeld maar 3 tot 9% van de energie om in verlichting, de rest gaat verloren in warmte. Bij LED-verlichting is het rendement afhankelijk van de kleur verlichting, maar het percentage ligt gemiddeld een behoorlijk stuk hoger. Kortom, LED-verlichting is goed voor je portemonnee en ook nog eens goed voor het milieu. Win-win!

Uit welke soorten kun je kiezen? 

Qua design zijn er vele mogelijkheden die je hebt, dus voor iedere situatie is er een passende inbouwspot met minimale inbouwdiepte te vinden. Zo kun je kiezen uit verschillende kleuren, zoals wit en zwart. Maar, je kunt ook kiezen uit verschillende vormen, zoals rond en vierkant. Ondanks dat het ondiepe inbouwspots zijn word je dus niet beperkt in je keuze qua design. Overigens zijn er naast het design ook verschillende varianten. Zo heb je ondiepe inbouwspots met een trafo, maar er zijn ook spots zonder trafo die rechtstreeks op 220 volt aangesloten kunnen worden. Let wel goed op de plek waar je de spots wilt plaatsen. Is dit bijvoorbeeld in de badkamer? Dan is het zaak om te letten op de IP-waarde van de spot. Gaat de lamp hangen in de directe omgeving rondom de douche en het bad tot een hoogte van 230 centimeter? Kies dan voor IP-waarde 65. Gaat de lamp hangen in een omgeving waar er geen sprake is van direct contact met water, maar waar wel water naartoe kan spatten? Kies dan voor IP-waarde 44. 

Mocht je niet zeker zijn van je zaak, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met een specialist om samen een weldoordacht lichtplan op te stellen.