Ga naar de inhoud

Last van een biologische plaag? Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen!

Ben jij een tuinliefhebber en staat jouw tuin vol met prachtige planten? Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat deze planten gezond en mooi blijven. Dit doe je onder andere door ze te voorzien van een goede standplaats, genoeg ruimte te geven om te groeien, water te geven en te zorgen voor een gezonde bodem. Maar, daar houdt het niet op. Planten hebben vele natuurlijke vijanden, zoals: insecten, bacteriën, schimmels en virussen. Ervaren jouw planten hinder van natuurlijke vijanden, dan is het zaak om dit op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. Uiteraard kun je naar de winkel en een chemisch goedje halen, maar dit is niet goed voor de gezondheid van je plant, niet goed voor mogelijke dieren die ermee in contact komen en ook niet goed voor het milieu. Kies daarom altijd voor een biologische bestrijding! In dit artikel gaan we hier dieper op in: wat is biologische bestrijding en hoe kan ik het inzetten voor mijn tuin? 

Wat is biologische bestrijding? 

Planten en gewassen kunnen te maken krijgen met een insectenplaag. Rouwvliegjes, engerlingen, mieren, pissebedden, aardrupsen, emelten, ritnaalden en andere insectensoorten staan in de rij om planten en gewassen aan te tasten. Dit zorgt ervoor dat planten en gewassen ziek worden en mogelijk zelfs doodgaan. Om dit te voorkomen dien je de plaag te bestrijden. Dit kun je met pesticiden doen, zoals voorheen veelal gebeurde. Maar, dit is niet erg milieuvriendelijk. Pesticiden zitten vol met gif en dit is schadelijk voor iedereen die ermee in contact komt, zowel mens, dier en het milieu. Hier tegenover staat een veel beter alternatief die je in kunt zetten zonder schade toe te dienen aan mens, dier of milieu, namelijk: biologische bestrijding. 

Bij de biologische bestrijding van een insectenplaag zet je de natuurlijke vijanden in van de insecten die jouw planten of gewassen terroriseren. Elke insectensoort heeft wel een natuurlijke vijand, zo eten sluipwespen bijvoorbeeld rupsen en mieren op en kun je aaltjes inzetten in de strijd tegen rouwvliegjes en pissebedden. Naast het feit dat een biologische bestrijding milieuvriendelijker is dan de inzet van pesticiden, is het doorgaans ook nog eens een goedkopere methode. Win-win!

Nematoden: voorop in de strijd tegen insectenplagen 

Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, zijn minuscule draadvormige rondwormpjes die enkel onder een microscoop waargenomen kunnen worden. Deze draadwormen zijn een natuurlijk fenomeen en zijn van nature aanwezig in elke grond, elk levend wezen en elk ecosysteem. Van de bodem van de zee tot aan de toppen van de Himalaya, overal zijn ze te vinden. De aaltjes zijn de natuurlijke vijand van insectenlarven, deze gebruiken ze om zich te voeden en voort te planten. Door aaltjes uit te zetten op het blad of in de grond van je planten of gewassen kun je een insectenplaag bestrijden. 

Wanneer en hoe zet je nematoden in? 

De periode waarin je de nematoden moet uitzetten is afhankelijk van de plaag die je hebt. Insecten en dieren hebben verschillende levenscycli, waardoor het per soort verschillend is wanneer je de nematoden moet gebruiken. Belangrijk is dat de gastheer in een gevoelige staat moet zijn, zodoende kunnen de aaltjes de prooien gemakkelijker penetreren. Ook wordt geadviseerd om ze in te zetten wanneer er larven aanwezig zijn, doorgaans is dit in de lente en de herfst het geval. 

UV-straling is schadelijk voor nematoden, dus zet de aaltjes uit wanneer de zon ondergaat of net opkomt. Ook een bewolkte dag is een geschikt moment. De temperatuur moet tussen de 5 en 30 graden zijn, anders werkt de inzet van nematoden niet. Daarnaast is het belangrijk dat de nematoden altijd opgelost worden in water. Doe je dit niet, dan heeft het geen zin. Ook de grond moet vochtig zijn en vochtig blijven voor 2 weken. Indien het droog weer is doe je er dus goed aan om de grond te besproeien. 

De nematoden kunnen op verschillende manieren worden ingezet, namelijk: middels een blad- of grondbehandeling. Het is zeer eenvoudig om te bepalen welke behandeling je moet inzetten. Zijn de insecten aanwezig op het blad van de plant, dan doe je een bladbehandeling. Zitten de insecten in de grond, dan kies je voor een grondbehandeling. 

Natuurvriendelijke oplossing

Zoals gezegd kun je de nematoden inzetten zonder schade aan te brengen aan mens, dier en milieu. Als er geen gastheer of prooi meer aanwezig is zullen de nematoden afsterven, de aaltjes zelf kunnen nimmer een plaag worden. Ook kunnen ze niet parasiteren op mensen of dieren. Indien je voor nematoden als biologische bestrijding kiest, laat je dan informeren betreft de soort die je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten die ingezet worden tegen diverse typen insectenplagen. Vandaar is het handig om jezelf te laten informeren, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling kiest voor jouw plaag.