Last van geluidsoverlast? Dit kun je ertegen doen!

Heb jij een fijn huis waar je met veel plezier woont? Dat is heel waardevol. Het is erg vervelend wanneer je in je fijne huis last hebt van lawaai om je heen en dus geluidsoverlast. Vaak is dit zo in een stad, waar veel huizen dicht op elkaar kan staan. In een flat bijvoorbeeld of in een rijtjeswoning is de kans op geluidsoverlast vaak groot. Maar ook wanneer je huis grenst aan een speelplaats voor kinderen kun je binnen veel last hebben van geluid. Dat kan je woonplezier naar beneden halen. In dit artikel lees wat je tegen geluidsoverlast kunt doen.

Onderscheid tussen soorten geluid

Allereerst bestaan er natuurlijk verschillende soorten geluid. Zo heb je bijvoorbeeld contactgeluiden. Dat zijn geluiden die ontstaan door bijvoorbeeld geluid door de muren, vloeren of plafonds heen. Gestommel of gestamp van bovenburen is daar een voorbeeld van. Ook heb je luchtgeluiden. Dat zijn geluiden die door lucht worden verspreid. Voorbeelden hiervan zijn muziek of stemmen die je hoort. Er zijn verschillende manieren om minder last te hebben van geluid. 

Lees ook eens: wil je wat positiever in het leven staan? Bekijk dan deze motiverende positieve spreuken.

Isolatie van de muur

Als je last hebt van lawaai of geluid van buren, dus mensen die naast je wonen, kun je ervoor kiezen om de tussenmuur te isoleren. Dit kost vaak wel een beetje ruimte, omdat je de muur door isolatie wat dikker maakt. Wel zorg je ervoor dat de geluidsoverlast van buren hierdoor zal afnemen.

Isolatie van plafond of vloer

Als je in een flat of appartementencomplex woont, kan het voorkomen dat je last hebt van de  onderburen. In dat geval is vloerisolatie een goede oplossing. De ondervloer is daarbij van groot belang. Als onder parket of laminaat een geluiddempende ondervloer gelegd wordt, voorkom je veel overlast. Als je juist last hebt van bovenburen, is het aan te raden om het plafond te isoleren. Je kunt dan kiezen voor een isolerend, extra plafond. Er wordt dan een isolerende laag tegen het plafond aan geplaatst. Hierdoor wordt je kamer wel wat minder hoog, maar ook hier geldt dat de geluidsoverlast gelukkig wel wat afneemt.

Meubels en accessoires

Wist je dat meubels en accessoires in je huis ook invloed hebben op de geluidsoverlast? Dat zit zo: als je veel spullen in je huis hebt die van hout, glas of metaal zijn gemaakt, zal het geluid dat je woning binnenkomt langer worden versterkt. Maar wanneer je juist stoffen meubels hebt, zoals een stoffen bank en stoffen (eetkamer)stoelen, zal het geluid afnemen en zal het geluid in je huis tevens minder galmen. Ook vloerkleden van stof, en gordijnen helpen om geluid dat binnenkomt te dempen. Zelfs planten kunnen een rol hierbij spelen. Planten werken namelijk ook geluiddempend. Een goede reden dus voor wat meer groen in huis!

1 reactie op “Last van geluidsoverlast? Dit kun je ertegen doen!”

 1. Hi,
  Ik heb nooit last gehad van mijn bovenburen.
  Zij hebben enige tijd geleden een nieuwe vloer gelegd, en ook een nieuwe ondervloer.

  De ondervloer is blijkbaar niet goed. Ik hoor voetstappen, ik hoor ze spullen laten vallen, ik hoor wanneer ze de kasten dichtdoen, ik hoor wanneer ze iets terugleggen, ik hoor de deuren, als ze schoonmaken en schuiven of tegen iets aankomen en ik word er ontzettend onrustig van.

  Ik heb ze uitgenodigd, ze hebben het gehoord. Ze proberen wat rustiger te doen. Maar dit blijft nog steeds ontzettend gehorig.
  Die gene die hen deze ondervloer en laminaat heeft verkocht, zegt dat het wel dempend is.
  Daarbij is het probleem opgelost.

  Blijkbaar is deze combinatie niet goed met deze ondervloer en hun laminaat.

  Mag dit? Kan dit?
  Ik kan toch geen geld uitgeven voor plafond isolatie omdat hun ondervloer niet goed is?

  Mijn onderbuurvrouw hoort deze geluiden niet van mij.

  Help wat kan ik doen…. Ik weet geen raad meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.