Ga naar de inhoud

Massaproductie

We consumeren er als mensheid wat vanaf. Nieuwe schoenen, nieuwe kleding, veel eten en drinken, nieuwe telefoon, het houdt maar niet op. Aan al deze vraag naar nieuwe producten moet er een aanbodkant gecreëerd worden. Door op massale schaal consumentengoederen te produceren kan men aan die massale vraag voldoen. Het massale produceren noemt men massaproductie. Maar, wat voor een effect heeft massaproductie eigenlijk op het milieu? In dit artikel gaan we op zoek naar het antwoord op deze vraag. Daarnaast brengen we ook tips over hoe jij massaproductie kunt verminderen.

Inhoudsopgave:

Wat is massaproductie?

Voorheen werden producten stuk voor stuk met de hand gemaakt door vaklieden. Dit alles veranderde in de industriële revolutie. Tijdens deze revolutie verschoof de productie van goederen naar fabrieken, waar deze op grote schaal werden geproduceerd door veelal goedkope krachten. Door bedrijfsprocessen te optimaliseren konden grote aantallen producten tegen een lage kostprijs gefabriceerd worden. Oftewel, consumenten konden goederen voor een steeds lagere prijs krijgen. Aan de andere kant van massaproductie, zit massaconsumptie. Door de jaren heen is de wereldbevolking steeds meer gegroeid en ten opzichte van vroeger is de middenklasse ook steeds groter geworden. Waar je voor de industriële revolutie nog een grote agrarische klasse had, is er na de revolutie een middenklasse bijgekomen. Mensen met geld te besteden. Hierdoor is er een kapitaalkrachtige groep erbij gekomen die nu producten tegen een lage prijs konden kopen, vanwege massaproductie.

Wat zijn de gevolgen van massaproductie?

Om op grote schaal te kunnen produceren zijn grondstoffen en is energie nodig. Hierdoor raken deze bronnen uitgeput. Sommige bronnen zijn fossiel, dit houdt in dat de bron een keer opraakt. Dan hebben we het over: aardolie, aardgas en steenkool. Naast het feit dat we de bronnen der aarde aan het uitputten zijn, stoten fabrieken ook veel Co2 uit. Bij het produceren van goederen komen veel slechte gassen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast zijn er ook voorbeelden van fabrieken die afval dumpen in bijvoorbeeld meren of rivieren. Allemaal zaken die niet bevorderlijk zijn voor een beter milieu. Daarnaast zorgt massaproductie voor een grote bult afval. Wat te denken van al het plastic dat in de zee is terechtgekomen, waardoor veel zeedieren sterven. Ook wel de plastic soep genoemd. 

Hoe kan ik massaproductie tegengaan?

Hoe kan jij nou massaproductie tegengaan? Er zijn diverse manieren om jouw steentje bij te dragen. 

Eet minder vlees en eet je restjes op

Probeer wat minder vlees te eten. De productie van vlees zorgt voor veel Co2 uitstoot en is één van de grote vervuilers der aarde. Dus probeer een dag of meerdere dagen per week (het liefst natuurlijk helemaal niet) geen vlees te eten. Daarnaast, gooi niet te snel je eten weg. Maar heb je restjes over? Bewaar ze voor de volgende dag. Zo consumeer je minder eten en minder vlees en zorg jij voor minder Co2 uitstoot. 

Koop tweedehands in plaats van nieuw

Breng eens een bezoekje aan een tweedehands winkel en geef een product een tweede leven. Door telkens alles nieuw te willen kopen draag je direct bij aan massaproductie. Er zijn vele tweedehands producten die nog erg mooi en kwalitatief zijn. Daarnaast kun je ze vaak voor een habbekrats kopen en zijn het ook vaak unieke producten die nergens meer in de winkel te vinden zijn.

Breng ongebruikte spullen naar de kringloop of naar een tweedehands winkel

Als je toch naar een tweedehands winkel of kringloopwinkel gaat, neem dan eens een kijkje op je zolder of in je garage. Want, misschien heb jij wel spullen die je niet meer gebruikt, maar die een ander wel goed kan gebruiken. Doneer of verkoop deze aan een tweedehands of kringloopwinkel. Zodoende geef jij het product een tweede leven en maak je er iemand anders blij mee. 

Opvoeding: breng anderen wat bij

Probeer anderen te inspireren om ook wat groener te gaan leven. Ook al is het maar een kleine stap, het is toch weer een stap in de goede richting. En vele kleine stapjes bij elkaar helpen ook. Dus praat je goede vriend of vriendin eens bij over die leuke tweedehands vintage winkel waar hij of zij kleding kan kopen. Of geef je broer of zus eens een recept zonder vlees, zodat ze een dagje zonder vlees kunnen eten.

Een andere geweldige manier om anderen te inspireren om groener te leven, is door hen bewust te maken van de impact van massaproductie en het belang van hergebruik. Een mooi gebaar zou zijn om je vrienden en familie een proefpakket van Rubinati te schenken.

Vind je dit artikel over massaproductie leuk? Deel het met anderen op social media. 

Facebook
Twitter
WhatsApp