Zakgeld kan een geweldige manier zijn om kinderen de basisprincipes van geldbeheer bij te brengen, ze te leren budgetteren en sparen voor dingen die ze willen. Maar hoeveel zakgeld je geeft, op welke leeftijd ze het krijgen en of je het überhaupt geeft, hangt helemaal af van je familieomstandigheden en waarden.
Waarom kinderen zakgeld geven?
Door kinderen zakgeld te geven, leren ze over de waarde van geld en hoe ze eenvoudig met geld kunnen omgaan. Kinderen kunnen leren dat ze moeten sparen voor spullen en pas kunnen een Samsung A14 kopen als ze hun zakgeld hebben gespaard. Sommige gezinnen zijn van mening dat zakgeld moet worden verdiend in plaats van gegeven en kunnen een aantal klusjes opleggen die bij de leeftijd passen, die moeten worden voltooid voordat zakgeld wordt gegeven. Dit kan een aanvulling zijn op enkele klusjes die al worden verwacht.
Sommige gezinnen kunnen ervoor kiezen om enkele basisregels vast te stellen over waar het zakgeld aan mag worden besteed. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om voor spelletjes of telefoons te betalen.
Wanneer zou mijn kind eigen zakgeld moeten krijgen?
Wanneer en hoeveel zakgeld je geeft, hangt helemaal af van de gezinssituatie. Volgens onderzoek zouden kinderen vanaf hun 7 jaar al bepaalde geldgewoontes aangeleerd moeten krijgen. Tegelijk zijn er ouders die hun kind al vanaf vijf jaar al voor de eerste keer zakgeld geven. Zodra een kind kan tellen, heeft het al begrip van het concept van een bepaald bedrag van iets. Het is echter volledig aan de individuele families. Sommigen wachten liever tot het kind ouder is en meer waarde hecht aan hoeveel dingen kosten.
Wanneer je begint, is het belangrijk dat het kind begrijpt hoeveel het krijgt en hoe vaak dat zal zijn.
Advies om verstandig te besteden
Alleen al het regelmatig ontvangen van eigen geld en mogen beslissen hoe het wordt uitgegeven, is van vitaal belang in het proces van je kind om financieel onafhankelijk te worden. Het kan voor jou als ouder nuttig zijn om je kind het proces van uitgestelde bevrediging aan te leren, door hem aan te moedigen echt na te denken over een aankoop in plaats van impulsief geld uit te geven. Als het kind na een tijdje toch echt het geld wil uitgeven, dan is het eerder een weloverwogen aankoop dan een impulsieve. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geld uitgeven aan hun hobby, zoals knutselen.
Zakgeld en klusjes
Je kind betalen om klusjes in huis te doen, is een ingewikkelde kwestie. Geen enkele regel is geschikt voor elk gezin. Sommige gezinnen vinden dat iedereen zou moeten helpen met klusjes, omdat het kind een lid van het gezin is en de verantwoordelijkheid voor het huishouden moet delen. Aan de andere kant vinden sommige gezinnen dat zakgeld moet worden verdiend en niet alleen maar moet worden gegeven. En het geven van zakgeld kan sommige kinderen motiveren om klusjes te doen.
Misschien is het compromis om een reeks aan de leeftijd aangepaste klusjes te hebben waarvan wordt verwacht dat het kind deze uitvoert buiten zijn zakgeld om, en vervolgens extra klusjes die verband houden met het zakgeld.