Home » Plastic soep

Plastic soep

Plastic soep

Als je enigszins geïnteresseerd bent in het milieu of als je het nieuws volgt kan het wordt ‘Plastic soep’ je niet zijn ontgaan. Het woordt komt veelvuldig voor in de nieuwsberichten omdat het grote gevolgen heeft voor de natuur en uiteindelijk voor ons als mensen. Oftewel, een onderwerp waar we aandacht aan moeten besteden en waar iedereen een steentje aan moet bijdragen om het op te lossen. In dit artikel gaan wij in op veelgestelde vragen rondom het onderwerp, de oorzaak, gevolgen en oplossing voor het probleem. Hopelijk kunnen we meer mensen informeren over het probleem, zodat we allemaal wat bewuster worden en kunnen bijdragen aan de oplossing.

Wat is plastic soep

De plastic soep is de opeenhoping van grote hoeveelheden plastic en andere afvalsoorten in zeeën en oceanen. Het afval verzamelt zich op bepaalde plekken, omdat de zeestromen het afval naar deze plekken trekt. Al het plastic wat terecht komt in de zeeën en oceanen vormen geen eiland, maar zinken voornamelijk verder de zee of oceaan in, of zinken zelfs naar de bodem. Minder dan 1% drijft op het oceaanoppervlak. Dit komt door de dichtheid van plastic, wanneer de dichtheid groter is dan het water, dan zinkt het. Dit is dus bij veel plastic het geval.

Waar is de plastic soep

Onderzoeker Marcus Eriksen heeft bevestigd dat er maar liefst 5 plekken in oceanen zijn waar zich hoge concentraties van plastic bevinden. Deze plekken zijn: 

  • De plastic soep in de Noordelijke Atlantische Oceaan. 
  • De plastic soep in de Zuidelijke Atlantische Oceaan.
  • De plastic soep in de Indische Oceaan.
  • De plastic soep in de Noordelijke Grote Oceaan.
  • De plastic soep in de Zuidelijke Grote oceaan. 

Hoe groot is de plastic soep

Maar, hoe groot is de plastic soep eigenlijk? De bovenstaande genoemde plekken zijn wel tot duizenden kilometers in doorsnee. Elke minuut beland er een vrachtwagen aan plastic afval in onze zeeën en oceanen. Volgens onderzoekers gaat het in zijn totaliteit om 1,8 biljoen stukken plastic, die samen meer wegen dan 500 jumbojets samen! Ongelofelijk! De totale omvang is 1,6 miljoen vierkante meter, dit is meer dan de oppervlakten van Frankrijk en Spanje samen. Je kunt dus stellen dat het hier niet gaat om een klein probleem. 

Oorzaak plastic soep

Wat is nou de oorzaak van deze plastic soep? Simpelweg beland veel van het plastic dat wij als mens produceren in de zee. Veel van het plastic dat in de zee belandt komt van het land. Omdat wij mensen veelvuldig plastic op de grond weggooien, waait het rivieren, de riolering of grachten in. Via deze weg belandt het in de zee. De grote hoeveelheden plastic wordt veroorzaakt door massaproductie. Veel consumenten kopen nog nieuwe producten waar plastic in zit verwerkt, waardoor er grote hoeveelheden plastic wordt geproduceerd. Echter, zijn ook veel bedrijven schuldig aan het probleem. Denk eens aan groenten die verpakt zitten in plastic, terwijl ze van zichzelf al een beschermende laag hebben. Of al het wegwerp plastic dat bedrijven in hun producten gebruiken. Veel van het plastic dat in de zeeën terecht komt is wegwerp plastic, zoals: drinkflesjes, plastic tasjes, drinkrietjes, enzovoorts.

Gevolgen plastic soep

Deze grote hoeveelheden plastic in de zee hebben grote gevolgen, niet alleen voor het zeeleven, maar ook voor de economie, onze gezondheid en het klimaat. Hieronder hebben we de gevolgen van de plastic soep voor je op een rij gezet.

  • Dieren raken verstrikt in het plastic, of krijgen het binnen met de gevolgen vandien.
  • Het leefgebied van dieren wordt kleiner. 
  • Dieren worden blootgesteld aan de chemicaliën in het plastic. 
  • De chemicaliën van het plastic komen de voedselketen van de mens binnen, wat schadelijk is voor onze gezondheid. 
  • De kosten voor de schade van de plastic soep zijn tussen de 259 en de 695 miljoen. Voornamelijk de visserij en toerisme worden getroffen door deze kosten.

Plastic soep oplossing

Maar, wat is de oplossing voor dit probleem? Deze oplossing moet van verschillende kanten komen. Zo moet de overheid zorgen voor regelgeving en bewustwording, maar daarnaast moeten bedrijven en consumenten verantwoording nemen.

Vanuit de EU zijn er al maatregelen ingevoerd die het probleem moeten tegengaan. Zo is er een totaalverbod op wegwerp plastic waarvoor een alternatief is, zoals: wattenstaafjes, bestek, bordjes en rietjes. Deze regelgeving gaat vanaf 3 juli in. Daarnaast zijn er ook andere maatregelen ingevoerd, zoals het toepassen van statiegeld op plastic flesjes, zodat deze teruggebracht worden. 

Dit zijn allemaal mooie stappen de goede richting op, maar ook wij als consumenten hebben een verantwoordelijkheid die we moeten nemen. Koop minder plastic en als je het koopt, ruim het dan netjes op! Gooi het niet op straat maar gooi het in een afvalbak waar het gerecycled wordt. Spreek ook andere mensen erop aan als je ziet dat ze afval op straat gooien. Voedt mensen op, niet alleen je kinderen, maar ook je familie of vrienden. Door mensen bewust te maken van het probleem kunnen we er wat aan doen. Want sommige mensen denken, ach, dat ene flesje op straat, wat maakt het uit. Maar als iedereen zo denkt, komen we nooit van het probleem af.

Meer weten over plastic? Bekijk dan ook eens:

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: