Spint bestrijden: 4 tips voor een duurzame bestrijding
Heb jij last van spint? Dan ben je niet de enige. Spint is één van de meest bekende plaaginsecten. Het zorgt voor schade in vele gewassen zoals groente- en fruitgewassen maar ook bij diverse sierplanten. Als je eenmaal spint hebt, dan is het moeilijk om er weer vanaf te komen. Spint is namelijk lastig te bestrijden. Echter, niks doen is natuurlijk ook geen optie. In dit artikel gaan wij in op enkele veelgestelde vragen rondom spint en geven wij je 3 duurzame tips betreft hoe jij spint kunt bestrijden. Echter, probeer spint altijd te voorkomen, want dat is altijd nog beter dan genezen.
Inhoudsopgave
Wat is spint?
Spint: dit zijn minuscule mijten die het sap uit je planten zuigen en fijne draden spinnen rondom je planten. Je moet spint niet verwarren met bladluis, dat is weer wat anders. De beestjes zijn erg klein en hebben ongeveer het formaat van een speldenknop. Met het blote oog zul je ze dus nauwelijks kunnen zien. Ze hebben een witte, gelige of groenige kleur. De meest bekende spintmijt is de Tetranychus urticae, ook wel bekend als de kasspinmijt of de bonenspinmijt. In droge en warme omgevingen kunnen deze mijten zich razendsnel vermenigvuldigen en kunnen ze enorme schade achterlaten.
Wat is de oorzaak van spint
Net als andere mijtsoorten wordt de spintmijt actief bij warm en droog weer. Ook in oude potgrond kan de spintmijt actief worden. Oude potgrond bevat minder voedingsstoffen dan nieuwe potgrond, en dit biedt kansen voor de spintmijt om zich voort te planten. Tot slot kan ook een minder vitale plant de oorzaak zijn. Heb je last van een minder vitale plant? Dan kun je er ook voor kiezen om de plant te verpotten, zodat deze meer weerstand creëert.
Hoe kun je spint herkennen?
Spint zijn kleine mijten van ongeveer een speldenknop groot. Dus zie jij hele kleine bruine of gele puntjes op de bladeren? Dan kan dit betekenen dat je last hebt van spint. Kijk altijd naar de onderkant van het blad en controleer of je hier kleine beestjes van ongeveer een halve millimeter ziet zitten. Zo ja, dan heb je een grote kans dat je last hebt van spint.
Daarnaast kun je spint herkennen aan het feit dat ze spinrag achterlaten in je planten. Niet zulke mooie webben zoals spinnen maken, maar spinrag wat overal en nergens zit. Hoe dikker het spinrag, des te langer de spintmijten er waarschijnlijk zitten.
Nu je weet wat spint is, hoe het zich voortplant en hoe je het kunt herkennen is het zaak om te weten hoe je spint kunt bestrijden. Hieronder bieden wij 3 duurzame tips waarmee jij spint kunt bestrijden. Mis jij de gouden tip? Stuur deze dan in via info@livelifegreen.nl of via het onderstaande contactformulier.
Spint bestrijden met azijn
Je kunt spint eenvoudig bestrijden met azijn en water. Maak een mengsel van voldoende water en een klein beetje azijn en doe dit in een plantenspuit. Voor nóg meer effectiviteit kun je er ook een klein beetje groene zeep in doen. Besproei de planten die last hebben van spint goed met het mengsel en je zult zien dat de spint binnen korte tijd verdwijnt. Zorg ervoor dat je niet alleen de delen van de plant besproeit waar je de spint hebt gezien, maar om de spint goed te bestrijden met azijn is het goed dat je de hele plant besproeid.
Spint bestrijden met knoflook
Een andere manier om spint te bestrijden is met knoflook. Leg een teentje knoflook naast de plant die last heeft van spint. De plant zal de knoflookgeuren opnemen en de spintmijt houdt hier niet van. Je zult merken dat de spint zal verdwijnen wanneer de plant de geuren in zich heeft opgenomen. Ook al heb je nog geen last van spint, dan kun je alsnog een teentje knoflook naast de plant. Want het is beter om spint te voorkomen dan het te moeten bestrijden.
Spint bestrijden met lieveheersbeestjes
Je kunt spint ook bestrijden met lieveheersbeestjes. De natuur helpt maar al te graag een handje mee in het bestrijden van spint. Zie jij wat lieveheersbeestjes in je omgeving? Kijk dan of je er een paar kunt vangen en op je planten kunt loslaten. De lieveheersbeestjes lusten niet alleen bladluis, maar ze zijn ook gek op spint.
Spint bestrijden door middel van ongedierte bestrijding
Het bestrijden van spint, een veelvoorkomend plaagorganisme in de landbouw en tuinbouw, kan effectief worden aangepakt door middel van ongedierte bestrijding. Spintmijten voeden zich met plantensappen en kunnen grote schade aanrichten aan gewassen en planten. Het gebruik van gespecialiseerde ongediertebestrijdingstechnieken, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden zoals roofmijten, het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen of het creëren van ongunstige omstandigheden voor spint, kan helpen om de spintpopulatie onder controle te houden. Door deze methoden toe te passen, kunnen telers de schade door spint beperken en een gezonde groei van hun gewassen bevorderen.
Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk dan ook eens de onderstaande artikelen:
Vind je dit artikel over het bestrijden van spint leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials.