De afgelopen jaren heeft de elektrische fiets een stevige opmars gemaakt qua populariteit. Initieel werd de fiets voornamelijk omarmt door de oudere generatie, maar ook steeds meer volwassenen en jongeren vinden hun weg naar de elektrische fiets. De voornaamste reden om het rijwiel aan te schaffen is gemak, bij elke trapbeweging krijg je een extra zetje waardoor je zeer snel op je bestemming aankomt. Echter, snelheid is niet het enige argument om voor een elektrische fiets te kiezen. Ook duurzaamheid is een veelgenoemde reden voor het aanschaffen van de tweewieler. Maar, is een elektrische fiets altijd duurzaam? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en bieden we je praktische informatie betreft hoe jij je elektrische fiets op een milieuvriendelijke manier kunt gebruiken.
Alternatief voor de auto
Gebruik jij iedere dag je auto voor korte ritten? Dan stoot je hiermee veel CO2 uit. Bij een enkele reis van 40 tot 45 kilometer praten we over 3500 kilo CO2 per jaar. Zelfs bij een enkele reis van 10 kilometer zit je al op 800 kilo CO2-uitstoot per jaar. Vaak denken we gemakkelijk over het pakken van de auto om naar het werk te gaan, de kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen. Maar, zoals je kunt zien ben je met deze kleine ritjes al zeer milieuvervuilend bezig.
Tijd om op zoek te gaan naar een alternatief en deze kun je vinden in de elektrische fiets. Indien je het rijwiel gebruikt als vervoermiddel in plaats van de auto ben je tot 30 keer minder milieubelastend bezig. Daarbij komt dat de fiets flink minder kost dan wanneer je een auto aanschaft. Tegenwoordig zijn er fietsen die gemakkelijk een snelheid van 45 kilometer per uur halen, deze lenen zich ideaal voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Door kinderzitjes of een fietstas te monteren op je fiets kun je het ook gebruiken om je kinderen naar school te brengen en boodschappen te doen.
Ook voor bedrijven zijn elektrische fietsen een meer milieuvriendelijke optie dan bedrijfsauto’s. Zit een groot gedeelte van jouw klantenbestand in de buurt gevestigd? Dan kun je ook prima met de fiets naar die klant toe. Denk ook eens na over een fietsplan voor je werknemers, zodat ze meer gestimuleerd worden om met een elektrische fiets naar het werk te komen.
Duurzaam omgaan met de fiets
Zoals je kunt aflezen aan de naam wordt de fiets aangedreven door elektriciteit. Het is zaak om zo zuinig mogelijk om te gaan met de energie die je gebruikt om de accu op te laden. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet voor een duurzame omgang met je elektrische fiets.
- Begin altijd met fietsen in een lage versnelling. Zodra je op snelheid bent kun je overschakelen naar een hogere versnelling. Door niet te snel te schakelen rij je zuiniger en kun je meer kilometers maken met een volle accu.
- Is je elektrische fiets aan vervanging toe en kun je jouw huidige fiets niet inleveren of tweedehands verkopen? Lever dan je accu apart in, zodat deze gerecycled kan worden.
- Berg je fiets altijd binnen op, door je fiets altijd buiten te laten staan kan er eerder roest ontstaan. Zorg daarnaast voor consequent onderhoud, zoals het smeren van de ketting, het oppompen van de banden en het vervangen van de remblokjes. Door slecht onderhoud van de fiets zal je rijwiel niet direct aftakelen, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder kilometers met een volle accu kan maken.
Houd de accu in optimale conditie
De accu is een belangrijk onderdeel van de fiets, want zonder energietoevoer heb je geen trapondersteuning. Helaas is het ook een onderdeel dat minder lang meegaat dan de fiets zelf. Het vervangen van de accu is een duur geintje en is tevens belastend voor het milieu. Het is daarom van belang om je accu in optimale conditie te houden. Wij hebben enkele tips op een rij gezet om je een duwtje in de goede richting te geven.
- Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je accu. Hierin vind je aanwijzingen hoe je jouw accu het beste kunt gebruiken. De fabrikant van de accu weet dit het beste, dus het is altijd een goed idee om deze aanwijzingen op te volgen.
- De temperatuur heeft een stevige invloed op de conditie van je accu. Vermijd temperaturen onder de 10 en boven de 60 graden. Het meest verstandige is om je accu op kamertemperatuur te bewaren.
- Verwijder de fietsaccu altijd zodat het niet wordt bloodgesteld aan regen, koud of hitte. Is het verwijderen van de accu niet mogelijk? Probeer dan een plek te vinden waar je je fiets kunt bergen.
- Laad en ontlaad je accu regelmatig, zodoende houd je het in een goede conditie. Doe dit in ieder geval één keer per maand.
Wil je meer informatie over elektrische fietsen? Ga dan eens langs bij je lokale fietsenwinkel en stel je vragen aan de specialist.