Ga naar de inhoud

Wasmachine schoonmaken

De wasmachine, een apparaat dat veelvuldig gebruikt wordt in ieder huishouden. Logisch, want we moeten onze kleren regelmatig wassen om er voor te zorgen dat de kleren fris blijven. Echter, na vele wasjes kan een wasmachine vies worden. Kalkaanslag, vetluis, schimmel en aangekoekte zeepresten. Het zijn allemaal voorbeelden van viezigheid dat zich op den duur kan nestelen in je apparaat. Maar, hoe kun je je wasmachine schoonmaken op een natuurlijke manier? In dit artikel gaan we hier verder op in. Daarnaast geven we je enkele tips hoe je viezigheid kunt voorkomen. Dit is natuurlijk altijd nog beter dan genezen. Mis jij een gouden tip betreft hoe je je wasmachine kunt schoonmaken op een groene manier? Mail deze dan naar info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort in dit artikel.

Inhoudsopgave:

Zeepresten voorkomen

Wat als we zeggen dat je zowel minder plastic kunt gebruiken als zeepresten in je wasmachine voorkomen door een en hetzelfde middel te gebruiken? Namelijk, de wasbal! Door elke keer nieuw wasmiddel te kopen moet je een plastic fles kopen. Door dit je leven lang te doen, koop je veel plastic. De wasbal is een milieuvriendelijk alternatief dat je ook nog eens geld gaat besparen, want je hoeft immers straks geen wasmiddel meer te kopen. De wasbal is gevuld met keramische balletjes die het water ioniseren. Hierdoor wordt vuil losgeweekt zonder dat hier wasmiddel voor nodig is. De wasbal kun je tot 1000 keer gebruiken. Je kunt nu dus vele wasjes draaien zonder dat je je wasmachine moet schoonmaken van zeepresten. Als klap op de vuurpijl bespaar je geld en koop je minder plastic.

Kalk voorkomen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen of zo weinig mogelijk kalkaanslag in je wasmachine krijgt, voordat je weer je wasmachine moet schoonmaken van kalkaanslag. Om kalk te voorkomen in je wasmachine is het belangrijk om zo veel mogelijk op lagere temperaturen te wassen, zo rond de 30 en 40 graden. Kalk ontstaat bij verhitting, dus bij het wassen op hogere temperaturen, zoals 80 en 90 graden. Was dus alleen warm als het écht nodig is. Daarnaast is het ook belangrijk om wasmiddel te doseren, indien je dit gebruikt. Te veel wasmiddel gebruiken is niet goed. Je verbruikt zo meer plastic flessen aan wasmiddel en ook voor de levensduur van je apparaat is het niet goed. Echter, in wasmiddel zitten ingrediënten tegen kalk. Dus bekijk hoeveel wasmiddel je moet gebruiken om kalk tegen te gaan. Hoe harder je water is, des te meer wasmiddel je nodig hebt. Echter, gebruik niet te veel!

Vetluis voorkomen

Tot slot, hoe kun je vetluis voorkomen? Ook hiervoor zijn er enkele handige tips waarmee jij kunt voorkomen dat je je wasmachine moet schoonmaken van vetluis. Allereerst moet je zo weinig mogelijk wasmiddel gebruiken. Ook voor de redenen die we hiervoor noemden, maar daarnaast voorkome je hier ook vetluis mee. Maak daarnaast het wasmiddelbakje en de rubbertjes van de wasmachine regelmatig schoon. Tot slot, als je klaar bent met wassen, laat de deur van de wasmachine dan altijd even open staan. Zodoende kan de wasmachine goed drogen. Een natte omgeving is namelijk een ideale plek voor bacteriën.

Wasmachine schoonmaken op natuurlijke wijze

Heb je niet kunnen voorkomen dat je wasmachine vies geraakt is? Dan bieden wij je een aantal tips betreft hoe jij je wasmachine kunt schoonmaken op natuurlijke wijze. 

Draai een heet programma. 

We zijn eerder al, draai alleen hete programma’s als het moet, maar als je wasmachine vies is, dan is dat een geldige reden. Door het goed onderhouden en schoonmaken van je wasmachine verleng je immers de levensduur van het apparaat. Draai een programma van 90 graden, zonder was in je wasmachine te doen. Voeg wat natuurazijn toe in het zeepbakje, dit heeft namelijk een ontkalkende werking. Pas op: gebruik geen schoonmaakazijn, dit beschadigt de rubbers. Tip: voeg wat etherische olie toe voor het toevoegen van een frisse geur aan je wasmachine.

Maak de rubbers en de lade goed schoon

Pak een keukenrol, wat warm water en een doekje. Haal de grote stukken vuil weg met keukenrol en maak daarna het rubber schoon met een vochtig doekje. Gebruik überhaupt geen chemische middelen bij de schoonmaak, maar al helemaal niet bij het rubber. Want dit beschadigt namelijk het rubber. Laat na de schoonmaak de deur open staan, zodat het rubber goed kan drogen.

Plaats de lade onder de kraan en gebruik een oude tandenborstel om de vetresten weg te schrapen. Doe dit zowel aan de binnen- als buitenkant. Droog de lade vervolgens af en stop het terug in het apparaat. 

Vergeet het filter niet

Tot slot, vergeet niet het filter van de wasmachine schoon te maken. Belangrijk: haal eerst de stekker uit de wasmachine. Open vervolgens de serviceklep van het apparaat. Voordat je dit doet, zorg dat je een laag bakje bij de hand hebt. Achter de serviceklep zit namelijk een dop met een slangetje waar water uitkomt. Haal de dop eraf en vang het water op met de bak. Draai vervolgens het filter deksel los en check de plek waar de filter zit of er viezigheid zit. Zo ja, haal dit weg. Spoel het filter af onder de kraan en haal het viezigheid uit de filter. Maak het droog en stop het terug in de wasmachine.

Duurzame tips voor het wassen

Nu je weet hoe je op een natuurlijke manier je wasmachine kunt schoonmaken, hebben we ook nog wat duurzame tips voor het wassen. Want, zoals we al zeiden is de wasmachine een veelvuldig gebruikt apparaat in elk huishouden. Bij het draaien van al die wasjes komt veel water en energie aan te pas, dus als we hier wat op kunnen besparen met zijn allen, dan helpen we het milieu daar weer mee. Dus bij deze, onze tips voor duurzaam wassen. 

  • Maak gebruik van de eco-stand

Heb jij een nieuwe wasmachine? Grote kans dat er een eco-stand op jouw wasmachine zit. Gebruik deze! Deze stand duurt wat langer, maar verbruikt minder water en stroom.

  • Was zo veel mogelijk op 30 graden

Kleren hoef je niet warm te wassen, dit kan ook prima op 30 graden. Kouder wassen is beter voor het milieu, dus probeer dit zoveel mogelijk te doen. 

  • Gebruik geen wasverzachter

Sommige mensen gebruiken wasverzachter om de was lekker te laten ruiken en zacht aan te laten voelen. Maar naar onze mening is dit niet nodig. Zonder wasverzachter wordt je kleding ook schoon en je bespaart op die manier weer geld en plastic. 

  • Droog je was natuurlijk

Laat je was op een natuurlijke manier drogen en stop het niet in een droger. Dit proces kost enkel meer stroom en je kleding kan ook prima zonder een apparaat drogen. Is het minder mooi weer? Hang je was dan binnen op. 

Vind je dit artikel over het schoonmaken van je wasmachine leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Facebook
Twitter
WhatsApp