Bedrijven investeren steeds meer in het milieu. Om als organisatie te laten zien dat je milieubewust bezig bent is de B Corp-certificering in het leven geroepen. Wij vertellen je waarom een B Corp-certificaat van belang is.
Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de impact die zij maken op het milieu en nemen deze mee in hun bedrijfsvoering, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2022 investeerden bedrijven in Nederland voor 2 miljard euro in het milieu.
Om de vertaalslag te maken voor deze organisaties die milieubewust bezig zijn is B Corp in het leven geroepen.
Wat is een B Corp?
In 2006 kwam B Lab met een initiatief om milieubewuste vennootschappen een certificering te geven. Het label B Corp, dat staat voor Benefit Corporation, is een certificering voor profitorganisaties die worden beoordeeld op de impact van hun sociale en milieuaspecten. Om in aanmerking te komen voor een B Corp moeten organisaties een streng certificeringsproces doorlopen.
Een bedrijf met een B Corp-certificering is onder andere is transparant in alle taken die ze uitvoeren. Ook zijn ze transparant over hun impact op de samenleving en het milieu.
Omdat het proces van een B Corp-certificering wordt beoordeeld door een derde partij en niet door B Lab, is het een wereldwijd succes geworden.
Hoe worden bedrijven een B Corp?
Zoals hierboven aangegeven, moet een bedrijf een streng certificeringsproces doorlopen om kans te maken op een B Corp-certificering. In dit certificeringsproces worden er een aantal vragen en data (op)gevraagd van verschillende secties: personeel, gemeenschap, milieu, bestuur en klanten.
Een organisatie moet in het certificeringsproces minimaal 80 van de mogelijke 200 punten behalen. Overigens moeten bedrijven die een B Corp-certificering hebben altijd transparant zijn over de score die ze gehaald hebben. Wanneer een organisatie de minimaal 80 punten heeft gehaald, die wel worden uitgedeeld door B Lab, vindt er een validatiegesprek plaats.
Het certificeringsproces wordt streng beoordeeld en kost de nodige tijd en financiële inspanningen. De selectie tot B Corp kan soms wel een aantal maanden in beslag nemen. Daarnaast moet een organisatie iedere drie jaar opnieuw worden beoordeeld en het benodigde aantal punten behalen om het B Corp-certificaat te mogen voeren.
Waarom zou een bedrijf een B Corp willen zijn?
Naast dat je als organisatie het B Corp-certificaat mag voeren zijn er nog een aantal andere voordelen om deze te willen behalen.
Buiten dat deze bedrijven bijdragen aan een betere wereld, staan bedrijven met een B Corp-certificaat bekend als aantrekkelijke werkgevers. Toekomstige investeerders en werknemers zoeken tegenwoordig steeds meer naar milieubewuste organisaties en een B Corp-certificaat draagt bij het duurzame karakter dat je wilt uitstralen.
Verder zorgt de verplichting van de herbeoordeling ervoor dat organisaties continu bezig zijn met het verbeteren van de impact die zij hebben op het milieu.
Hoeveel B Corp-bedrijven zijn er in Nederland?
Nederland kent anno 2022 meer dan 130 verschillende B Corp-bedrijven, waaronder Tony’s Chocolonely, Auping, Dopper. Triodos Bank, WeTransfer en Fairlingo. Nederlandse bedrijven voelen een verantwoordelijkheid om de wereld leefbaar, gezond en veilig te houden.
Fairlingo, de eerste Bcorp vertaaldienst uit Rotterdam, gaf aan dat het als vertaalbureau als missie heeft om globalisering een positieve invloed te laten hebben op het welzijn van de wereld.
Het vertaalbureau, dat online opereert, wil bijdragen aan een betere leefwereld, door een goed balans tussen welzijn en welvaart te bieden voor zijn vertalers. Binnen Fairlingo werken ze niet met vaste werktijden en zijn ze open en eerlijk over alle financiële gegevens. Daarnaast gebruikt de vertaaldienst 20% van zijn winst voor een collectieve winstdeling en duurzaamheid.
Niet alleen in Nederland is de B Corp-certificering een gewilde certificering, wereldwijd zijn er in totaal zo’n 3.500 bedrijven B Corp gecertificeerd. Pas sinds 2015 komen Europese bedrijven in aanmerking voor de B Corp-certificering en het aandeel organisaties die het certificaat bezit groeit gestaag.
Wil je zelf weten of je als organisatie in aanmerking komt voor een B Corp-certificaat? De eerste test kun je doen op de website van B Lab.