Waterstof
Energievoorziening, er is veel over geschreven en er wordt veel over gepraat. Tegenwoordig is bekend dat door gebruik te maken van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas, wij als mensen het milieu vervuilen. De mensheid is op zoek naar schone manieren van energievoorziening. Waterstof kan één van die duurzame energiebronnen zijn. Echter, het moet wel op een duurzame manier worden geproduceerd. Waterstof moet namelijk gewonnen worden en is niet een bron die van nature op aarde aanwezig is. Tegenwoordig wordt waterstof nog veelal op de grijze manier geproduceerd, betekent dat het op een milieuvervuilende manier wordt gemaakt. Een groenere manier van productie zou zijn als de Co2 die vrijkomt bij het produceren van waterstof wordt opgeslagen in tanks onder de grond. Echter, dit is ook nog niet de perfect oplossing, want je hebt op die manier veel opslagruimte nodig én omdat je nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt voor de productie van waterstof. Gelukkig is er wel een manier waarop het écht duurzaam kan. Je kunt namelijk waterstofgas maken door middel van elektriciteit uit water halen. Dit noemt men ‘elektrolyse’. Hier komt totaal geen Co2 aan te pas. Echter, de elektriciteit moet wel opgewekt worden. Maar, door dit te doen met behulp van wind- of zonne-energie, dan is het pas echt groen! In dit artikel gaan we in op zaken waar waterstof voor wordt gebruikt en veelgestelde vragen rondom dit onderwerp.
Inhoudsopgave:
Waterstof auto
Auto’s op waterstof, zijn deze er al? Jazeker, er zijn momenteel enkele waterstof auto’s die te koop zijn in Nederland, onder andere: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Echter, het prijskaartje wat aan deze auto’s hangt is fors, namelijk €80.000 en €83.000. Wil je dus een waterstof auto, dan moet je hier flink wat geld voor neerleggen. Het prijskaartje is overigens niet het enige struikelblok, je moet namelijk ook nog kunnen tanken. Maar hier komen we later nog op! Eerst even wat informatie over dit type auto. Een waterstofauto is eigenlijk een elektrische auto. De brandstofcel zet het waterstof om in elektriciteit waarmee de motor van de auto wordt aangedreven. De enige uitstoot die deze auto kent, is waterdamp. Hoe vet is dat, maar vooral, hoe schoon is dat!
Bekijk hieronder een filmpje over een waterstof auto en waarom dit type auto de toekomst is.
Waterstof tanken
Dat waterstof auto’s erg schoon zijn is natuurlijk super, maar erg praktisch zijn ze op dit moment voor veel mensen nog niet. Ten eerste omdat je een flinke portemonnee moet hebben om er een te kunnen kopen. Maar er is nog een probleem, waar kun je waterstof tanken? Dat zijn niet veel punten, zo zijn er maar 3 plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken. Tja, dat nodigt natuurlijk niet echt uit om een waterstof auto te kopen. De plekken waar je kunt tanken zijn overigens: Rhoon, Helmond en Arnhem. Deze punten zijn overigens nog wel enigszins verspreid over het land. In de Google Maps-kaarten hieronder kun je zien waar je waterstof kunt tanken. Met een volle tank rijd je ongeveer 600 tot 700 kilometer, dus je moet wel goed plannen waar je naartoe rijd. Lichtpuntje, er zijn steeds meer plekken in ontwikkeling waar je straks waterstof kunt tanken. Er liggen plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht.
Waterstof tanken Arnhem:
Waterstof tanken Rhoon:
Waterstof tanken Helmond:
Waterstof producerende zonne-energie set
Zoals we al zeiden zijn we als mensen sterk op zoek naar energiebronnen die vervuilende bronnen zoals aardgas kunnen vervangen. Aardgas wordt veelvuldig gebruikt door huishoudens voor het verwarmen van radiatoren en tapwater. Dit is zeer slecht voor het milieu. Gelukkig zijn er vandaag de dag alternatieven voor deze vervuilende bronnen. Naast de warmtepomp is er ook de waterstof producerende zonne-energie set. Dit zijn zonnepanelen die niet alleen in staat zijn om elektriciteit op te wekken maar zijn ook in staat om vocht uit de lucht te halen en te gebruiken. Dit vocht wat normaliter loos op de zonnepanelen blijft liggen wordt nu gebruikt voor het produceren van waterstof. Het gemiddelde huishouden zou 20 van deze panelen nodig hebben om volledig af te kunnen van aardgas. Echter, zit er wel een prijskaartje aan deze panelen. Omdat de panelen nog in een experimentele fase zitten, hangt er nu nog geen duidelijk prijskaartje aan. Mocht je een waterstof producerende zonne-energie set willen aanschaffen. Doe dan vooral onderzoek of je ook subsidie krijgt voor deze panelen, dat scheelt toch weer wat.
Groene waterstof
Zoals we al zeiden zijn er verschillende manieren om waterstof te produceren. Zo heb je grijze waterstof en groene waterstof. Het is grijs als het op een milieuvriendelijke wijze is geproduceerd, bijvoorbeeld door aardgas of kolen te gebruiken. Het is groen als het gehele productieproces op een milieuvriendelijke wijze is toegepast. Dit is het geval als waterstof is geproduceerd door elektriciteit uit water te halen met behulp van wind- of zonne-energie. Dus, waterstof hoeft niet altijd duurzaam te zijn! Er zijn momenteel nog meer manieren om het op een milieuvriendelijke wijze te doen, dan op een écht groene manier.
Wat kan je doen met waterstof?
Waterstof kan worden gebruikt om auto’s, huizen en hele gemeenschappen van energie te voorzien. Waterstof kan ook worden gebruikt om elektriciteit te produceren die nodig is voor slimme netwerken. Het is mogelijk dat waterstof in de nabije toekomst de belangrijkste energiebron wordt. De productie van waterstof
Om waterstof op duurzame wijze te produceren, kan gebruik worden gemaakt van zonne- en windenergie. Deze twee bronnen zijn schoon en milieuvriendelijk. Ze zijn ook hernieuwbaar, wat betekent dat de voorraad oneindig is. Zonne- en windenergie zijn twee geweldige manieren om waterstof op een duurzame manier te produceren.
Hoe zit het met opslag?
De opslag van waterstof is geen probleem. Waterstof kan gemakkelijk worden opgeslagen in tanks of zelfs onder de grond. Dit maakt het mogelijk om waterstof als energiebron te gebruiken wanneer dat nodig is.
Zijn er ook nadelen?
Een nadeel van het gebruik van waterstof als energiebron is de productiekost ervan. Deze kosten moeten omlaag voordat waterstof op grotere schaal beschikbaar kan worden. Maar aangezien er voortdurend nieuwe technologie wordt ontwikkeld maar dat kan in de toekomst veranderen.
Waarom is waterstof belangrijk?
Waterstof is belangrijk omdat het kan worden gebruikt als brandstof om energie op te wekken zonder broeikasgassen uit te stoten. Dit is belangrijk omdat het ons kan helpen onze koolstofvoetafdruk te verkleinen en klimaatverandering tegen te gaan.
Hoe wordt waterstof geproduceerd?
Waterstof kan op twee manieren worden geproduceerd: door de elektrolyse van water of door de fermentatie van biomassa. In beide gevallen is het belangrijk dat de waterstof op een duurzame manier wordt geproduceerd. Dit betekent dat de energie die wordt gebruikt om de waterstof te produceren afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonne- of windenergie.
Wat zijn enkele van de uitdagingen bij het gebruik van waterstof?
Een van de uitdagingen bij het gebruik van waterstof is de opslag ervan. Waterstofgas is erg licht en neemt daarom veel ruimte in beslag. Een andere uitdaging is het vervoer ervan. Waterstof moet in speciale containers worden vervoerd, waardoor het duurder is dan andere brandstoffen. Ten slotte is er ook behoefte aan infrastructuur ter ondersteuning van het gebruik van waterstof als een transportbrandstof.
Er zijn veel uitdagingen die moeten worden opgelost voordat waterstof op grote schaal een duurzame energiebron kan worden. Het is echter mogelijk en we moeten niet stoppen met zoeken naar manieren waarop we schone en hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof kunnen gebruiken.
Is er een alternatief?
De beste manier om vooruitgang te boeken is waarschijnlijk het gebruik van een mix van verschillende soorten groene energie, afhankelijk van de geografische locatie en de omstandigheden waarin ze zullen worden gebruikt. Op sommige plaatsen kan windenergie beter werken, terwijl op andere plaatsen zonne- of geothermische energie doeltreffender kan blijken.
Wat is er al gedaan?
In april 2016 kondigde de Europese Unie haar voornemen aan om over een periode van vijf jaar 23 miljoen euro uit te trekken voor onderzoek naar de ontwikkeling van technologieën die nodig zijn voor de productie van betaalbare, veilige en betrouwbare waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Dit is een goed voorbeeld van het soort investeringen dat nodig is om van waterstof een duurzame energiebron te maken.
-
Wat is waterstof?
Waterstof is een gas dat geur-, kleur en smaakloos is. Daarnaast is het hoog ontvlambaar, maar niet giftig. In de wereld van scheikunde wordt waterstof gekenmerkt door de letter H. Het staat op de eerste plaats in het periodieke stelsel. Het is het meest voorkomende element in het gehele universum waar geen mensenhanden aan te pas komen. Er zijn sterren die volledig bestaan uit waterstof. Echter, bij ons op aarde komt waterstof niet in pure vorm voor. Zoals we hierboven al uitvoerig hebben beschreven moet het gas geproduceerd worden. Als waterstof in pure vorm zou voorkomen op aarde, dan zouden we ons nooit meer zorgen hoeven te maken over de energietransitie.
-
Hoe werkt waterstof?
Je kunt waterstof omzetten naar elektriciteit door water onder stroom te zetten. Hierdoor kun je water- en zuurstof van elkaar scheiden. Als je waterstof in aanraking brengt met zuurstof komt er een flinke hoeveelheid energie vrij. Genoeg om een auto te laten rijden, een huis op te warmen of je laptop op te laden. En dit allemaal zonder enige uitstoot, mits je het groen opwekt. Het enige restproduct wat je over hebt, is water.
-
Hoe duurzaam is waterstof?
Waterstof kan erg duurzaam zijn als het via elektrolyse wordt geproduceerd. Zoals we eerder zeiden zet je dan water onder stroom, waardoor er water- en zuurstof vrijkomt. Combineer zuurstof met waterstof en je hebt veel energie met als enige restproduct water. Produceer je waterstof op de grijze manier, dus met aardgas of steenkool, dan is het niet duurzaam.
Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk dan ook eens:
Vind je dit artikel over waterstof leuk? Deel het dan met bekenden via de onderstaande buttons.