Ga naar de inhoud

Werk op een veilige en duurzame wijze op hoogte met deze tips

Bij vele beroepen moeten vaklieden op een behoorlijke hoogte werken. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector of aan vakspecialisten die daken isoleren, zonnepanelen of dakpannen leggen. Het werken op hoogte moet uiteraard op een veilige en duurzame manier gebeuren. Duurzaamheid gaat immers niet alleen om het klimaat, maar ook om het welzijn van arbeiders. Hoe duurzamer er met arbeiders wordt omgegaan, des te langer ze kunnen genieten van een gezonde carrière. Dit wordt ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd. Vandaag de dag zijn er allerlei manieren waarop je veilig en duurzaam het dak op kunt. In dit artikel behandelen we een paar van deze tips. 

Ga het dak op met een goede gezondheid

Wanneer je het dak op gaat om werkzaamheden te verrichten is het belangrijk dat je gezondheid in orde is. Is dat niet zo, dan is de kans groter dat je bijvoorbeeld van het dak afvalt. Je moet fris, vol energie en scherp zijn wil je het dak op gaan. Ben je bijvoorbeeld duizelig, ga dan niet klimmen op een ladder. Dit kan logischerwijs ertoe leiden dat je van de ladder valt. Indien je je niet lekker voelt, wees dan wel eerlijk tegen je werkgever en geef dat aan. Het is voor niemand goed als je van het dak of van de ladder afvalt. 

Zorg voor goede en veilige materialen 

Wanneer je het dak op gaat, zorg er dan voor dat je beschikt over goede en veilige materialen. Zorg bijvoorbeeld voor een veilige ladder. Dit is erg belangrijk om het dak op te komen. Zoek uit welke ladder het beste bij je klus past, zo kunnen ladders verschillen in hoogte. Daarnaast is het erg belangrijk dat de ladder stabiel op de grond staat wanneer je erop klimt, dit verlaagt de kans dat je eraf valt. Zorg daarnaast voor veiligheidsmaatregelen zoals een goede helm. Deze helm moet je goed beschermen voor als er bijvoorbeeld iets van het dak afvalt of wanneer je zelf valt. 

Bescherm arbeiders met valbeveiliging

Wanneer je 2,5 meter boven de grond werkt, dan ben je als werkgever verplicht om valgevaar te voorkomen met behulp van valbeveiliging. Er bestaan verschillende soorten valbeveiliging waarvan je gebruik kunt maken. Hierbij kun je denken aan kabelsystemen, hekwerken of een gevellift. Indien je gebruik maakt van een kabelsysteem wordt er een ankerpunt of systeem geplaatst waar je jezelf aan vast kunt koppelen. Je krijgt vervolgens een vallijn en veiligheidsharnas waarmee je vast wordt gekoppeld aan de lijn. Wanneer je valt ben je dus veilig. Bij een hekwerk worden er hekken rondom het dak geplaatst, waardoor het dak niet direct afloopt. Je kunt er dan niet snel vanaf vallen. Tot slot is er nog de gevellift. Bij een gevellift sta je in een veilig ingerichte lift waar je niet snel uit kunt vallen en van waaruit je werkzaamheden kunt uitvoeren. Naast deze opties zijn er nog andere opties qua valbeveiliging. Wil je weten welke beveiliging het beste bij je past? Neem dan eens contact op met VTD Nederland.