Ga naar de inhoud

Zelf energie opwekken? 3 manieren om zelf energie te produceren

Zelf energie opwekken

Energie, het is één van de meest besproken onderwerpen binnen het onderwerp milieu. Ook wij hebben er meerdere malen aandacht aan besteed. Logisch, want wij als mensen gebruiken dagelijks veel energie. Tegenwoordig wordt, gelukkig, steeds vaker de vraag gesteld: Waar komt mijn energie vandaan? 

Je hebt namelijk grijze energie, wat wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit zijn bronnen op aarde die op den duur opraken, zoals: steenkool, aardolie en aardgas. Bij de opwekking van grijze energie komt er veel Co2 in de atmosfeer, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Daartegenover is er ook groene energie. Dit zijn bronnen die nooit opraken, zoals: zonne-energie, windenergie, waterkracht, bio energie en groen gas. Anders dan grijze energie is groene energie wel duurzaam en milieuvriendelijk. Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer energie uit groene bronnen gewonnen. Ook jij kunt thuis zelf energie opwekken uit groene bronnen! Hier help je niet alleen het milieu mee, maar ook je portemonnee! Door zelf energie op te wekken hoef je dit niet meer te krijgen van je energieleverancier. Dat scheelt weer op de energierekening. Oftewel win-win. Je helpt het milieu en je eigen portemonnee. 

In dit artikel gaan wij in op 3 manieren betreft hoe jij je eigen energie op kunt wekken! Doe je voordeel ermee en vertel je vrienden, familie, vrienden en collega’s erover! Want, hoe minder mensen uit grijze energie putten, des te beter voor onze aardbol.

Zonnepanelen

Als eerste op onze lijst staan de welbekende zonnepanelen. Zonne-energie is één van de meest populaire manieren om zelf energie op te wekken. Volgens Wikipedia had in 2019 13% van de Nederlandse eengezinswoningen zonnepanelen op het dak liggen. Zonnepanelen zijn ook steeds goedkoper geworden door de jaren heen. Volgens MilieuCentraal lag de prijs per wattpiek in 2008 op €4,60. In 2021 ligt dit bedrag op €1,58. 

10 zonnepanelen staan gelijk aan 3000 wattpiek. Dus de prijs van 10 zonnepanelen lag in 2008 op €13.800. In 2021 is die prijs gedaald naar €4740. Dat is een enorm verschil! Het wordt dus steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te installeren. 

Maar, wat leveren 10 zonnepanelen op? Dit is ongeveer 2600 kWh per jaar. Dit zou je rond de €600 kosten bij een energiebedrijf. Na 8 jaar heb je de kosten van de zonnepanelen er dus uit. Overigens zit er veel prijsverschil in zonnepanelen, dus het loont om te vergelijken! Zonnepanelen genereren rond de 25 tot 30 jaar aan stroom, dus je pakt 17 tot 22 jaar winst in je portemonnee, maar 30 jaar winst qua milieu!

Subsidie voor zonnepanelen is er niet meer, maar je kunt wel de BTW op aanschaf en installatie terugvragen.

Zonneboiler

Een andere, minder bekende, optie om zonne-energie op te wekken is de zonneboiler. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Zonne-energie wordt opgevangen via de zonnecollector en via de zonneboiler wordt er warm water aan je huis geleverd en je woning wordt opgewarmd. Zo kun je met behulp van zonne-energie warm douchen, de verwarming aanzetten of de vaatwasser gebruiken. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer €3300. Je krijgt hiervoor een zonnecollector, een zonneboiler en een opslagvat voor het warme water.

Door een zonneboiler te gebruiken kun je tot de helft besparen op je rekening betreft warm water. Hoe meer warm water jij thuis gebruikt, des te interessanter de zonneboiler voor jou is.

Warmtepomp

De warmtepomp is een duurzame methode om energie op te wekken. Het vangt warmte op uit de lucht, grond en grondwater. Het is een alternatief voor een CV-ketel op aardgas. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo heb je varianten die volledig elektrisch zijn, maar je hebt ook hybride varianten. Deze werken in combinatie met een CV-ketel op gas en zijn dus niet volledig groen. 

De kosten voor een warmtepomp lopen uiteen van €4000 tot en met €25.000. De goedkoopste variant is de hybride pomp, die dus niet volledig duurzaam is. De duurste variant is een grond-water pomp. Let op, ook bij warmtepompen verschillen de prijzen enorm. Dus prijzen vergelijken loont! 

De landelijke subsidie voor het aanschaffen van een warmtepomp is sinds 2021 komen te vervallen, maar wellicht is er wel een subsidie in jouw gemeente. Bekijk hiervoor de Energiesubsidiewijzer
Let op: een warmtepomp is het meest rendabel in combinatie met goede isolatie en een lage temperatuur verwarming. Vaak loont het enkel in nieuwbouwwoningen om een warmtepomp te hebben. Bekijk dit artikel van Verbeterjehuis.nl betreft hoeveel je kunt besparen per type warmtepomp.

Meer lezen over duurzaamheid? Lees dan ook eens over: