Wat, de meubels? Nee, de ondergrond! Die hoeft namelijk niet uit gras of tegels te bestaan. Althans, niet alleen maar: het merendeel maak je van houten planken.
Hoe mooi is een tuin of terras nou wanneer je er zelf niks aan hebt gedaan om dat vorm te geven? Alleen jij kunt een antwoord op die vraag geven. Want natuurlijk kun je met je neus in de boter zijn gevallen toen je in jouw nieuwe woning trok. Maar hoe praktisch is de plek waar jij de zomer wilt vieren precies? Wanneer die op dat gebied te wensen over laat, kun je hier zelf veel aan doen. In plaats van een tegel oppervlak aan te leggen, kies je in dat geval voor een houten vloer. Op een stenen ondergrond kan namelijk al groeien en er ontwikkelt zich allemaal onkruid dat steeds verder de hoogte in schiet.
Wil je daar niet telkens mee in de weer zijn? Nee, snappen we. Ga daarom voor een zelfgebouwde vlonder! Hoe je die in elkaar zet, vertellen we je hieronder.
Maten
Wees zorgvuldig in het opmeten van het oppervlak waar jouw vlonder moet komen te liggen. Dit geeft je een heel precieze indicatie van het aantal balken en planken dat jij nodig gaat hebben en hoe lang en breed die precies moeten zijn. Bij het berekenen kun je natuurlijk de hulp inschakelen van de specialist bij jouw plaatselijke bouwmarkt of houtboer. Kies ook daar je houten onderdelen uit, aangezien er grote kleurverschillen op kunnen treden met foto’s van websites of papieren catalogi. Maakt dat je niet echt uit? Dan zou je ook voor steigerplanken kunnen kiezen, die jouw terras een interessante en aantrekkelijke, doorleefde uitstraling geven.
Tussenruimte
Het hout moet kunnen werken, oftewel krimpen en uiteenzetten naarmate de temperatuur verandert. Die tussenruimte moet een vast ewaarde hebben van tussen de zes en acht millimeter.
Bodem
De ondergrond mag niet drassig zijn, aangezien je vlonder dan kan wegzakken. Drainage eronder aanleggen is dus geen overbodige luxe. Op een hellend vlak bouwen kan ook helpen. Leg bovendien een worteldoek aan, zodat onkruid geen kans krijgt om je lastig te vallen.
Onderbalken
Laat je goed informeren hoeveel onderbalken je precies nodig hebt. Per oppervlakte hangt dit ook nog eens af van de houtsoort. Minder dan het voorgeschreven aantal resulteert in een zwakke constructie. Daarnaast moeten alle balken op gelijke hoogte van elkaar geplaatst worden, zodat je vlonder mooi waterpas wordt.
Eerste plank
Uiteraard moeten alle planken recht en haaks liggen, maar dat is de verantwoordelijkheid van de eerste. Ligt die scheef, dan zal dat voor de rest ook gelden. Zodra de eerste plank helemaal goed ligt, mag je die met speciale vlonderschroeven bevestigen.
Volgende planken
Maak gebruik van t-stukjes om die vaste tussenruimte aan te houden. Komt er eentje scheef te liggen, ga dan weer terug naar de plank vanaf waar het fout ging.
Laatste plank
Super, de laatste plank is aan de beurt! Ligt die ook mooi haaks en recht, dan mag je die net zoals de eerste vastschroeven.
Randen
De onderzijde van een vlonder is meestal geen mooi aanzicht. De vaste afstand tussen alle onderdelen in acht houdend, kun je daar een paar overgebleven planken aan vastmaken.
Klaar!
Lekker hoor! Nu nog even alles opruimen, schoonmaken, aanvegen en inrichten. En hopen dat de zon gauw weer tevoorschijn komt, uiteraard. Proost!
Lees ook eens over: