Bamboe

Bamboe is een van de meest duurzame producten op de planeet. De populariteit van het materiaal is de laatste jaren toegenomen door zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Bamboe kan gebruikt worden voor vloeren, meubels, kleding en zelfs bouwmaterialen, het is allemaal natuurlijk! Bamboe is een uitstekend materiaal voor duurzame producten. Dit komt omdat het biologisch afbreekbaar is en minder water verbruikt dan andere materialen zoals hout of staal. Tegelijkertijd zijn bamboe producten van dezelfde of van een betere kwaliteit dan producten die gemaakt zijn van andere duurzame materialen, terwijl ze wel milieuvriendelijker zijn. 

Al duizenden jaren wordt bamboe door de mens gebruikt voor de productie van allerlei zaken. Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld, dus is het geen wonder dat bamboe steeds meer gebruikt wordt om milieuvriendelijke producten te maken. In dit artikel gaan we dieper in op enkele veelgestelde vragen rondom bamboe.

Inhoudsopgave:

Hoe snel groeit bamboe?

Bamboe kan tot een meter per dag groeien en is daarmee een van de snelst groeiende planten ter wereld! Dit maakt het tot het perfecte materiaal om duurzame producten van te maken.

Hoe groeit bamboe?

Bamboe groeit door het uitzenden van nieuwe scheuten vanuit ondergrondse wortels, die wortelstokken worden genoemd. De wortelstok heeft knopen en knoppen, of ogen, die kunnen uitlopen tot nieuwe planten als de omstandigheden goed zijn. Bamboe kan zich op deze manier voortplanten omdat het zowel mannelijke bloemen (het kwastje) als vrouwelijke bloemen (iets kleiner dan het kwastje) produceert. Wanneer deze twee bloemen elkaar ontmoeten, vormen ze een zaaddoos met duizenden kleine zaadjes.

Hoe lang duurt het voordat een bamboescheut groot genoeg is?

Na ongeveer drie maanden is een nieuwe scheut al zo’n 15 centimeter hoog en bestaat hij voor ongeveer 40 procent uit vast materiaal. Na zes maanden zijn de scheuten half zo hoog en bestaan ze voor 60 procent uit vast materiaal. Na zeven of acht maanden zijn ze klaar om geoogst te worden 

Waarvoor wordt bamboe gebruikt?

Bamboe kent een groot aantal toepassingen. Er kunnen vloeren, meubels, kleding, voedselcontainers en bouwmaterialen van worden gemaakt, om er maar een paar te noemen! Bamboe wordt vaak gekozen als een duurzaam alternatief voor andere materialen omdat het biologisch afbreekbaar is en minder water verbruikt dan hout of staal. Tegelijkertijd zijn producten gemaakt van bamboe van dezelfde of betere kwaliteit dan die gemaakt van andere duurzame materialen. Bekijk hieronder enkele voorbeelden 

  • Vloeren: bamboe vloeren zijn duurzaam en mooi. Het kan over betonnen platen of houten ondervloeren worden gelegd en is verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en kleuren. 
  • Meubels: bamboe meubilair is sterk en stevig. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
  • Kleding: bamboe stof is zacht, ademend en duurzaam. Het wordt vaak gekozen als een milieuvriendelijk alternatief voor katoen of synthetische stoffen.
  • Voedselcontainers: bamboevezel is een natuurlijk materiaal dat veilig is om te gebruiken voor voedselopslag. Het lekt geen schadelijke chemicaliën uit in je voedsel en het is biologisch afbreekbaar.
  • Bouwmaterialen: bamboe is gebruikt om allerlei bouwmaterialen te maken, van muren en vloeren tot daken en plafonds! Het is een veelzijdig materiaal dat aan veel verschillende klimaten en bouwmethoden kan worden aangepast.


Alles weten over bamboe? Bekijk de onderstaande video. 

Hoe moet je bamboe verzorgen?

Voor de verzorging van een bamboeplant moet je hem ten minste eenmaal per week water geven en de grond in de pot vochtig laten. Je mag de grond nooit volledig laten uitdrogen. Bovendien kunnen bamboeplanten in de zomer buiten blijven staan en twee keer per dag water krijgen wanneer ze actief groeien. In de winter moet je de plant naar binnen halen en minder water geven tot eens in de 3-4 dagen of wanneer het lijkt alsof hij water nodig heeft.

Hoe krijg ik mijn bamboe plant weer groen?

Als je bamboeplant geel of bruin is geworden, kan dit een teken zijn dat hij niet genoeg licht krijgt. Probeer hem te verplaatsen naar een lichtere plaats. Als de bladeren verwelken, kan dit betekenen dat de plant niet genoeg water krijgt. Zorg ervoor dat je je bamboeplant regelmatig water geeft en dat de grond vochtig maar niet nat is. Als je bamboeplant bladeren verliest en er slap uitziet, kan het zijn dat de wortels niet genoeg lucht krijgen. Probeer een laag stenen op de bodem van uw pot te leggen om de drainage te verbeteren 

Wat voor grond moet ik gebruiken voor mijn bamboeplanten?
Bamboe heeft goed drainerende grond nodig. Je kunt zand of perliet toevoegen aan potgrond als u de drainage nog verder wilt verbeteren. Een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je bamboe voldoende water krijgt maar toch goed afwatert is door ongeveer 20% extra puimsteen toe te voegen bij het planten.

Hoe vaak moet ik mijn bamboe plant water geven?
Als je een kleine kamerplant kweekt, zou één keer per week in de meeste gevallen voldoende moeten zijn. Als je een grotere variëteit buiten kweekt is het beste om de vochtigheid van de grond elke dag te controleren en water te geven indien nodig. Overbewatering van bamboe kan wortelrot veroorzaken, dus wees voorzichtig om niet te veel water te geven!

Wat voor soort meststof moet ik gebruiken voor mijn bamboe planten?
Een goede organische meststof voor alle doeleinden zal goed werken voor het bemesten van je bamboeplanten. Je kunt deze vinden in de meeste tuinwinkels. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking zorgvuldig volgt.

Kan een bamboe plant gesnoeid worden?

Bamboe planten kunnen gesnoeid worden, maar het is belangrijk om dit op een manier te doen die nieuwe groei bevordert. Wanneer je bamboe snoeit, moet je er altijd voor zorgen dat je de stam schuin afsnijdt. Dit zal de plant helpen sneller te genezen. Probeer bij het snoeien altijd net boven een knooppunt af te knippen. Dit zal ervoor zorgen dat de plant sterk en gezond blijft groeien. 

Hoe weet ik of mijn bamboe plant ziek is?

Als de bladeren van je bamboe geel of bruin worden kan dit te wijten zijn aan te veel blootstelling aan de zon of een gebrek aan water. Als dit gebeurt, verplaats de plant dan naar een plaats met meer schaduw en zorg ervoor dat je regelmatig water blijft geven. Een ziekelijk uitziende stengel kan erop wijzen dat er niet genoeg luchtcirculatie is rond je planten. Je kunt dit verhelpen door ervoor te zorgen dat alle andere planten in de buurt zijn verwijderd, zodat ze geen licht blokkeren. Naast het verwijderen van dode bladeren, moet je ook rottende stengels zo snel mogelijk verwijderen, omdat deze ongedierte aantrekken dat levende planten kan beschadigen.

Kan een bamboe plant als kamerplant?

Ja, een bamboeplant kan gebruikt worden als kamerplant! Je kunt hem binnen naast een raam of buiten in de schaduw gebruiken. Zorg er gewoon voor dat je je bamboeplant regelmatig water geeft en controleer de vochtigheid van de grond elke dag en geef water indien nodig.

Hoe groot wordt mijn bamboe kamerplant?
Kamerplanten worden zelden hoger dan twee meter, hoewel sommige soorten drie meter kunnen bereiken. Als je soort binnenshuis boven deze hoogte groeit, overweeg dan om lange scheuten af te knippen omdat ze snel terug zullen beginnen groeien en dit kan schade toebrengen aan nabijgelegen meubels.

Is een bamboe plant winterhard?

Bamboeplanten zijn winterhard en kunnen in een verscheidenheid van klimaten overleven. Echter, de winterhardheid van bamboe planten varieert afhankelijk van de soort. Sommige bamboeplanten zijn meer droogtetolerant dan andere, dus het is belangrijk om onderzoek te doen voordat je bamboe in je tuin plant.

Welke soorten bamboe zijn er? 

Er zijn een aantal bamboesoorten, elk met hun eigen unieke kwaliteiten. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

  • Lopende bamboe: Dit type bamboe verspreidt zich snel en kan moeilijk te controleren zijn. Het is het meest geschikt voor gebruik in grote gebieden waar het kan worden toegestaan om natuurlijk te verspreiden.
  • Klimmend bamboe: Dit type van bamboe groeit langzaam en blijft op één plaats, waardoor het ideaal is voor kleinere tuinen of gebieden waar je de groei van de bamboe wilt controleren.
  • Fossiele bamboe: Dit type bamboe is zeer zeldzaam en groeit langzaam. Het heeft een harde textuur en wordt vaak gebruikt voor bouwmaterialen.
  • Houtbamboe: Deze bamboesoort wordt gekweekt voor zijn hout, dat wordt gebruikt voor het maken van meubels, vloeren en andere huishoudelijke artikelen.
  • Phyllostachys: Deze bamboesoort is de meest geteelde soort en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder bouwmaterialen, voedsel en textiel.

Kun je bamboe stekken?

Ja, je kunt bamboe stekken. Om dit te doen, heb je een scherp mes of een scheermesje nodig. Je zult ook een bakje willen dat groot genoeg is voor de wortels die uit de stek zullen groeien. Vul het bakje met vochtige aarde en leg de stek er bovenop. Klop de aarde rondom de stek goed aan en zet hem op een zonnige plek met goede drainage . Geef de stek regelmatig water en na een paar maanden zul je verse groene scheuten zien.