Airfryer schoonmaken

Een lekkere snack op zijn tijd moet natuurlijk lekker kunnen. Lekker wat patatjes of wat vega bitterballen, smullen! De airfryer wordt gezien als een minder vet alternatief voor de frituurpan. Veel mensen hebben het apparaat al omarmt en in de keuken staan. Echter, vergeet niet dat je na het snacken de airfryer ook moet schoonmaken. Goed onderhoud verlengt immers de levensduur van het apparaat en de hygiëne van je maaltijden. Maar, hoe maak je de airfryer schoon zonder al die chemische middeltjes. In dit artikel gaan wij in op het natuurlijke schoonmaken van je airfryer. Wat zijn de best practices en daarnaast gaan we in op wat veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Hopelijk kun je hier je voordeel mee doen.

Inhoudsopgave

Airfryer schoonmaken citroen

Citroensap is een goed middel om hardnekkige vuilresten mee te verwijderen. Je kunt je airfryer dus prima schoonmaken met een citroen. Heb jij een flesje citroensap of een citroen in huis? Dan kun je de onderstaande stappen volgen. Overigens maak je de airfryer niet alleen schoon met citroen, je verwijdert ook direct nare geurtjes. Twee vliegen in één duurzame klap! 

 1. Bedek de opvangbak met aluminiumfolie en giet daar een ondiep laagje water op. Zorg dat het laagje niet hoger is dan enkele millimeters. Stop het mandje terug in de opvangbak.
 2. Snijd een citroen (of limoen) in vier stukken en leg deze stukken op de bodem. Of, als je citroensap hebt, schenk dit in een kommetje en plaats het op de bodem. Let op: zorg dat het kommetje hittebestendig is. 
 3. Zet de airfryer aan op een temperatuur van 180 graden en laat het geheel ongeveer een dikke 10 minuten staan. Het vet zal zich loslaten en op het aluminiumfolie vallen. 
 4. Zet de airfryer uit en haal het folie en de citroenen of het kommetje uit de airfryer. Veeg alles nog even na met citroensap en daarna met een droge doek. 


Voilá! Zo kun je je airfryer schoonmaken met citroen.

Airfryer schoonmaken azijn

Naast citroensap is azijn ook een geweldig middel om je airfryer mee schoon te maken. Natuurazijn lost niet alleen vetresten op, maar ook kalk. 2 vliegen in één klap! Volg het onderstaande stappenplan om je airfyer op deze manier schoon te maken. 

 1. Giet tot ongeveer 2 vingers hoog aan azijn in de opvangbak. 
 2. Voeg hier water aan toe tot deze tot 2/3e is gevuld.
 3. Schuif vervolgens de opvangbak terug de airfryer in. 
 4. Zet de airfryer op 180 graden aan en laat deze 10 minuten staan.
 5. Zet de airfryer uit en laat het apparaat een minuutje of 5 afkoelen.
 6. Zodra de airfryer is afgekoelt haal je de opvangbak uit het apparaat en verwijder je de azijn en het water. 
 7. Verwijder met wat keukenpapier de vetresten, vergeet niet het verwarmingselement mee te nemen. 
 8. Tot slot neem je het apparaat nog even af met een microvezeldoek.

Aangekoekte airfryer schoonmaken

Heb jij te lang gewacht en kun je nu een aangekoekte airfryer schoonmaken? Geen zorgen. Ook hier is een oplossing voor! Is jouw mandje aangekoekt met etensresten? Volg dan de onderstaande stappen.

 1. Zorg dat je een pan hebt waar je mandje in past. Vul deze pan met water en zet het aan de kook.
 2. Voeg wat soda toe aan de pan en plaats het mandje in de pan. Laat dit een half uurtje rustig koken. 
 3. Haal het mandje er af en toe uit en schraap de resten eraf met een afwasborstel. Gaat het nog moeilijk? Stop het dan terug in de pan tot het wel gemakkelijk gaat.
 4. Was, nadat de resten zijn verwijdert, het mandje nog even af. Veeg het af met wat citroensap om de nare geurtjes tegen te gaan.

Airfryer schoonmaken groene zeep

Heb je groene zeep in huis? Dan heb je geluk. Want ook met groene zeep kun je je airfryer schoonmaken. Het is een middel dat biologisch afbreekbaar is en de eigenschappen heeft om goed te kunnen ontvetten. Volg het onderstaande stappenplan om je airfryer schoon te maken met groene zeep. 

 • Smeer het mandje en de lekbak in met groene zeep.
 • Vul de binnenkant van het apparaat met warm water en plaats de opvangbak terug in het apparaat. 
 • Laat dit een kwartiertje weken.
 • Als alles goed is losgeweekt kun je het mandje eruit halen en het water eruit gooien. Poets de boel nog even goed na met een spons, maar gebruik geen schuurspons. 
 • Spoel alles nog na om zeepresten te voorkomen en laat het apparaat vervolgens drogen.

Heb jij nog meer tips voor de redactie betreft het schoonmaken van de airfryer? Stuur ze in via info@livelifegreen.nl. Of gebruik het onderstaande contactformulier. Wie weet staat jouw gouden tip binnenkort in dit overzicht.

Veelgestelde vragen rondom het schoonmaken van de airfryer

Heb jij een brandende vraag over het schoonmaken van je airfryer? Wij hebben de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp voor je op een rij gezet. Mis jij een vraag? Stuur de vraag dan in via het bovenstaande contactformulier. 

 • Hoe vaak moet je de airfryer schoonmaken?

  Dit is afhankelijk van de mate waarin je het apparaat gebruikt. Maar, zorg ervoor dat je het apparaat na elke kookbeurt afspoelt. Zodoende voorkom je dat hardnekkige resten zich kunnen hechten aan het apparaat. Geef het apparaat eens in de 3 maanden een grondige schoonmaak, zoals je hierboven ziet.

 • Waarom stinkt mijn airfryer?

  Het kan zijn dat er na een kookbeurt een nare geur blijft hangen in je airfryer. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door het onderstaande stappenplan te volgen.

  • Snijd een citroen in 4 stukken.
  • Stop de stukken citroen in het mandje.
  • Zet de airfryer aan op 180 graden en laat dit 10 minuten staan. 


  Let op: nare geurtjes kunnen betekenen dat je je apparaat niet vaak genoeg schoonmaakt. Dus maak je airfryer op tijd schoon!

 • Welke airfryer is het beste om schoon te maken?

  In principe zit hier geen verschil in. De airfryers bestaan uit dezelfde componenten, dus de schoonmaak is bij elk apparaat hetzelfde.

Meer lezen over duurzaam schoonmaken? Bekijk dan ook eens:

Vind jij dit artikel over het schoonmaken van je airfryer leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp