Roest verwijderen

Als metaal gaat roesten tast het de sterkte van het metaal aan, waardoor het metaal uiteindelijk kapot kan gaan. Dus als je fiets bijvoorbeeld flink gaat roesten, kan het zomaar zijn dat je fiets straks niet meer rijdbaar is. Daarom is het belangrijk om roest te verwijderen, zodat je producten van metaal een langer leven hebben. Zodoende hoef je geen nieuwe fiets te kopen, dat scheelt weer de productie van een nieuwe fiets. Maar, hoe kun je roest eigenlijk verwijderen, en nog belangrijker, hoe voorkom je dat er überhaupt roest ontstaat. In dit artikel gaan we in op enkele duurzame manieren hoe jij roest kunt verwijderen. Heb je zelf nog tips voor de redactie? Stuur ze dan in via info@livelifegreen.nl

Inhoudsopgave:

Roest verwijderen met azijn

Één van de natuurlijke manieren is om roest te verwijderen met azijn. Laat een roestvlek 24 uur lang in azijn weken en je kunt de roest gemakkelijk verwijderen met een staalborsteltje of met aluminiumfolie. Let op: gebruik aluminiumfolie als het oppervlakte niet beschadigt mag worden. Heb je een grote oppervlakte wat je moet behandelen? Dan kun je deze oppervlakte bewerken door een laagje azijn eroverheen te leggen. Ook een doek bedwelmd in azijn is een mogelijkheid om roest te verwijderen. Dep de doek intensief op het oppervlakte en laat dit 24 uur intrekken voordat je de roest verwijdert met een staalborstel of aluminiumfolie. Let op: gebruik voor deze klus wel schoonmaakazijn en geen normale azijn. 

Roest verwijderen met limoen en zout

Een andere optie is om roest te verwijderen met limoen en zout. Strooi zout over de plekken waar roest op zit en besprenkel de vlek vervolgens met limoensap. Laat dit goedje vervolgens 2 á 3 uur intrekken voordat je het er weer af schrobt. De schil van de limoen kun je gebruiken om het roest te verwijderen. Overigens kun je in plaats van een limoen uiteraard ook een citroen gebruiken. Het gaat om de zure sap in de vrucht wat belangrijk is voor het verwijderen van het roest. 

Roest verwijderen met cola

Ja, cola kun je niet alleen drinken, maar je kunt er ook roest mee verwijderen. Heb je bijvoorbeeld gereedschap wat verroest is? Leg het in een bak met cola en laat dit ongeveer dag liggen. De dag erna kun je de roestvlekken er gemakkelijk af borstelen. Voor deze manier kun je overigens elke soort cola gebruiken om de roest te verwijderen. Overigens kun je ook Fanta en Ice Tea gebruiken. Het belangrijke is dat er fosforzuur in de drankjes zit, wat belangrijk is voor het verwijderen van de roest.

Roest verwijderen met een aardappel en afwasmiddel

Ja, we verzinnen het niet. Ook met een aardappel kun je roestvlekken verwijderen. Het werkt als volgt. Je snijdt de aardappel doormidden en je smeert de doorgesneden kant in met afwasmiddel. Vervolgens leg je de aardappel met de doorgesneden kan op een roestvlek. Of heb je bijvoorbeeld een sleutel die verroest is, dan kun je de sleutel ook in de aardappel drukken. In een aardappel zit oxaalzuur en door het afwasmiddel is er een chemische reactie waarmee je roest kunt verwijderen.

Roest verwijderen auto

Heb jij beginnende roestvlekken op je auto? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen, voordat deze nog groter worden. Vaak kun je zelf roest verwijderen, maar soms moet je het ook door een professional laten doen. Afhankelijk van de locatie en diepte van de roestvlek kun je op de onderstaande manier roest verwijderen van je auto.

  1. De grootte en locatie van de roestvlek bepalen.

Kijk waar de roestvlek zit en bepaal in hoeverre de auto al is aangetast door de roest. Druk met een schroevendraaier rustig tegen de roestvlek om te bepalen of het al volledig is doorgeroest, of dat het een beginnende roestvlek is.

  1. Verwijder de oppervlakkige roest

Schuur met metaal tot ongeveer 3 centimeter buiten de roestvlek met een staalborstel en met schuurpapier.

  1. Verwijder resten met roestverwijderaar

Mocht je niet alles kwijt krijgen met schuurpapier, dan kun je ook een roestverwijderaar gebruiken om het resterende roest te verwijderen.

  1. Plamuur de auto

Maak gebruik van auto- of polyesterplamuur om de plek te plamuren. Het is afhankelijk van de diepte van de vlek hoe vaak je moet plamuren. Zorg dat je na elke laag de vlek zachtjes opschuurt.

  1. Gebruik een anti-roest primer

Behandel de plek met anti-roest primer om de auto in vervolg beter te beschermen tegen roestvorming. Ook zorgt dit ervoor dat de lak zich beter zal hechten. 

  1. Ontvet en schuur de anti-roest primer. 

Als de primeur hard is geworden schuur je deze plat met fijn schuurpapier en ontvet je het. 

  1. Lak overspuiten

Spuit het aangetaste lak over met de juiste kleur. Op het registratieplaatje van je auto vindt je de juiste kleurcode. Belangrijk: breng de nieuwe lak vanaf een afstand van 30 centimeter in dunne laagjes aan, zo voorkom je dat de nieuwe lak gaat lekken.

  1. Lak het geheel af met blanke lak

Als laatste stap lak je de plek af met blanke lak. Zo zorg je voor een gelijkmatige glans en voor bescherming van de nieuwe lak. 

Hoe voorkom je roest?

Het is natuurlijk fijn om te weten hoe je roest kunt verwijderen, maar het is nog beter om te weten hoe je roest kunt voorkomen. Beter voorkomen, dan genezen! Er zijn praktische tips om ervoor te zorgen dat je fiets of je gereedschap niet gaat roesten. Roest ontstaat wanneer zuurstof in aanraking komt met water. Probeer je metalen producten dus altijd droog te bewaren! Laat je fiets en gereedschap niet buiten slingeren, maar berg het droog op in je schuur. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld je auto, als je deze niet kunt wegzetten in de garage, te laten coaten. Dit is een beschermingslaag tegen roest.

Meer lezen over duurzame onderwerpen? Bekijk dan ook eens:

Vind je dit artikel over het verwijderen van roest leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp