Energielabel

Het energielabel. Ongetwijfeld heb je hier wel eens van gehoord of heb je het wel eens gezien op bijvoorbeeld een apparaat. In dit artikel gaan wij in op veelgestelde vragen rondom het onderwerp en hopen wij je wat kennis bij te brengen omtrent het energielabel. Zo ben jij volledig op de hoogte over hoe je een energielabel moet interpreteren en gebruiken.

Inhoudsopgave:

 • Wat is een energielabel?

  Een energielabel is een label dat laat zien hoe energiezuinig een woning, apparaat of auto is. Binnen het label zijn er 7 verschillende gradaties, de letters A tot en met G. Dit geldt voor zowel een woning, een apparaat als een auto. A is de beste score en G is de slechtste score. Hieronder in de afbeelding zie je een visuele weergave van het energielabel. Je ziet de letters A, B en C in het groen, een score met die letters is dus zeer goed tot prima. Van D tot en met G worden de letters geel, oranje en rood. Dit houdt in dat een score binnen deze letters matig tot zeer slecht is. Dus, koop je een woning, auto of apparaat, let dan altijd goed op het energielabel. Een goed energielabel houdt in dat je minder energiekosten hebt en dat het beter is voor het milieu.

Energielabel
 • Welk energielabel heeft mijn huis?

  Ben jij benieuwd welk energielabel jouw huis heeft? Dit kun je eenvoudig online checken door te zoeken naar een energielabel checker. Zo weet je in één oogopslag welk label jouw huis heeft, of het huis heeft dat je wilt kopen. Sowieso is het handig dat als je een huis wilt kopen of huren, dat je eerst even het label checkt. Zo weet je ook hoe hoog de energiekosten voor je zullen zijn, of dat je wellicht maatregelen moet nemen, zoals het installeren van zonnepanelen. 

 • Wat kost een energielabel?

  Wil jij een energielabel voor jouw huis? Dan moet je anno 2021 rekening houden met kosten variërend van €100 tot €190. Heb je een appartement? Dan kost het jou €100. Heb je een eengezinswoning? Dan kost het jou €190. Voorheen waren de kosten voor dit label slechts €7,50. Echter, tegenwoordig komt er een energieadviseur bij je over de vloer om nauwkeurig te kunnen vaststellen wat het energielabel voor jouw woning moet zijn.

 • Welk energielabel is het minst zuinig?

  Zoals eerder gemeld gaat het energielabel van de letters A tot en met G, waarbij de letter G het minst zuinig is. Heeft jouw woning of apparaat de letter G? Dan is het tijd voor vervanging. Kies een apparaat met het liefst het label A, of upgrade je woning zodanig zodat het de letter A heeft. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je eigen portemonnee, omdat je zo de energiekosten drukt. Win-win.

 • Hoe vraag ik een energielabel aan?

  Voorheen kon je via je DigiD een energielabel aanvragen. Je moest een aantal vragen invullen en op basis daarvan besloot de overheid op afstand welk label je kreeg. Tegenwoordig werkt het anders. Zoals we al zeiden zijn de kosten omhoog gegaan, en dat is niet voor niks. Tegenwoordig komt er een energieadviseur bij je op de stoep die binnen 1 tot 2 uur je huis bekijkt om te bepalen wat het energielabel moet zijn. Deze adviseur kijkt naar kenmerken van je woning, zoals:

  • - Afmetingen.
  • - Aanwezige isolatie.
  • - Aanwezige installaties.


  Daarnaast berekend de adviseur hoeveel energie er verbruikt wordt door:

  • - Verwarming.
  • - Warm water.
  • - Ventilatie.
  • - Verkoeling. 


  Uiteindelijk zal dit bezoek leiden tot een uitgebreid document waarin alle bevindingen staan van de energieadviseur. Op basis van dit document wordt besloten welk energielabel je woning krijgt. 

 • Hoe lang is een energielabel geldig?

  Volgens de Rijksoverheid blijft een energielabel 10 jaar geldig. Overigens zijn energielabels alleen geldig als ze geregistreerd staan in EP-online. Voorlopige energielabels zijn niet geldig. Zowel de huidige als de oude labels zijn 10 jaar geldig. Heb je een oud label dat nog geldig is? Dan is het niet nodig om deze onder de nieuwe voorwaarden te vernieuwen.

Vind je dit artikel over energielabels leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp