5 gemakkelijke en praktische manieren om minder vlees te eten

Er kunnen vele redenen zijn waarom je minder vlees wilt eten. Misschien wil je bezuinigen, want vlees kan erg prijzig zijn. Misschien maak je je zorgen over de impact van vlees op het milieu. Of misschien wil je gewoon meer van alles koken in 2021, en daar horen ook vegetarische en veganistische opties bij.

Wat je reden ook is, wij vinden het een goed idee! Er zijn eenvoudige, alledaagse manieren om minder vlees te eten. In dit artikel bieden wij je 5 gemakkelijke en praktische tips waarmee jij minder vlees kunt eten. En geen zorgen, je hoeft het niet direct helemaal op te geven. Alle kleine beetjes helpen.

Begin met slechts één vleesloze dag per week

Je wint geen prijs door overnacht ineens vegetariër of veganist te worden, dus waarom doe je het niet rustig aan? Begin met ten minste één dag per week waarop je vleesloos eet, voeg dan om de week nog een vleesloze dag toe. Door het langzaam aan te doen zal de overgang minder stressvol voor jezelf zijn. Je hoeft niet ineens compleet nieuwe maaltijden te verzinnen, maar je kunt rustig oriënteren in plantaardige recepten. Daarnaast zal je lichaam niet direct van streek zijn bij een langzame overgang van dieet. 

Maak gebruik van het ontbijt

De eerste maaltijd van de dag is vaak de makkelijkste om vleesloos te maken, of zelfs volledig plantaardig. Bovendien, als je ‘s ochtends eerst vegetarisch eet, dan kan dit een motivatie zijn om dit de rest van de dag vol te houden. Probeer eens havermout met fruit en noten en zuivelvrije melk, volkoren pannenkoeken met notenboter, een vegetarische wrap, of roerei van tofu met champignons en groenten. Er zijn voldoende gezonde, maar toch lekkere opties. Als je weet dat je al bent begonnen met een vleesloze maaltijd bij het ontbijt, helpt dat je misschien om door te gaan en meer plantaardige keuzes te maken bij de lunch en het avondeten.

Probeer eens tofu of tempeh

Tofu en tempeh zijn verreweg de meest veelzijdige alternatieven voor vlees en gevogelte. En ondanks hun reputatie dat ze flauw zijn, is het makkelijk om ze geweldig te laten smaken. Kies voor extra stevige tofu, die heeft de zachtste textuur, en houd je niet in met kruiden zoals verse kruiden, specerijen, sojasaus of citrusvruchten. Het kan op zichzelf heel flauw zijn.

Probeer gemarineerde plakjes tofu in de oven te bakken en toe te voegen aan maaltijden. Of als je het echt knapperig wilt hebben zonder het te bakken, doe dan blokjes tofu in een eetlepel maizena voordat je het bakt of bakt.

En tempeh? Voeg uw favoriete kruiden toe en sauteer het tot het goudbruin en knapperig is, of roer het door langzaam gekookte chili of stoofschotels en laat het alle gearomatiseerde vloeistoffen opnemen.

Sluit je aan bij een vriend die ook minder vlees wil eten

Samenwerken met een gelijkgestemde vriend kan je helpen om op koers te blijven. Iemand die al de veganistische levensstijl volgt, kan je advies geven over dingen die je probeert uit te zoeken, zoals het navigeren door restaurantmenu’s of sociale situaties (zodra die weer echt een ding worden). Maar zelfs een nieuweling die dezelfde doelen nastreeft als jij zal je verantwoordelijk houden en je een bron geven om recepten uit te wisselen.

Voeg zoveel mogelijk aan je maaltijd toe

Concentreer je op het stapelen van meer plantaardig voedsel op je bord in plaats van te denken aan wat je weglaat of probeert te vervangen. Als je meer groenten en fruit eet, zul je automatisch merken dat je vleesconsumptie langzaam daalt. Je gaat waarschijnlijk geen echte biefstuk naast die knapperige bloemkoolsteak leggen, toch?

Door te kiezen voor gerechten met een meer vegetarische mentaliteit wordt dit extra makkelijk. Zelfgemaakte pizza kan altijd wat broccoli of spinazie op, bijvoorbeeld. “Roerbakgerechten, curry’s en soepen zijn ook goed, omdat je daar zoveel groenten aan kunt toevoegen als je wilt.

Lees ook eens over: