Ga naar de inhoud

Hoe lang moet broccoli koken?

Broccoli

Het is één van de meest populaire groenten: broccoli. Dit is niet zonder reden, want broccoli is niet alleen heel gezond, het is ook nog eens heel lekker! De groente is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Het smaakt knapperig en fris. De smaak is enigszins vergelijkbaar met de smaak van bloemkool, maar nét iets pittiger en fijner. Je kunt broccoli op verschillende manieren bereiden, namelijk in de oven, door te stomen, wokken, bakken en koken. Maar, hoe lang moet broccoli koken? In dit artikel gaan we op deze vraag in, maar niet alleen op deze vraag! Zo gaan we dieper in op de diverse manieren van bereiding, veelgestelde vragen en recepten.

Inhoudsopgave:

Meer over broccoli

Echter, eerst nog even wat achtergrondinformatie over broccoli. Zoals we al zeiden zit het vol met gezonde voedingsstoffen, namelijk: eiwitten, vezels, calcium, ijzer, vitamine C, vitamine B1, vitamine B2 en bètacaroteen. Dat de smaak van broccoli lijkt op die van bloemkool is geen verrassing, want de broccoli is verwant aan bloemkool. De naam komt van het Italiaanse woord ‘broccolo’, wat ‘de bloeiende top van een kool’ betekent. Door de vele gezonde voedingsstoffen ondersteund broccoli vele belangrijke functies binnen het lichaam, zoals: spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Zoals ook bij andere groenten het geval is, bijvoorbeeld spinazie, kan de wijze van bereiding invloed hebben op de hoeveelheid voedingsstoffen in broccoli. Hierover vertellen we later meer. Qua uiterlijk is de groente herkenbaar aan de bloemknoppen. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, zowel de koppen als de steel zijn eetbaar. Qua populariteit staat broccoli op de 6e plek in de top 10 van meest gegeten groenten. Heb jij het al eens geprobeerd? Zo niet, dan raden wij het je zeker aan!

Kooktijd broccoli

Erg leuk al die weetjes, maar wat is de kooktijd van broccoli. Hoe lang moet je wachten voordat je lekker kunt genieten van deze groente. De ideale kooktijd van broccoli ligt tussen de 3 en de 5 minuten. Dus, stop de broccoli in een pan water, laat het koken wacht 3 tot 5 minuten tot het gaar is. Ondertussen kun je met een vork in de broccoli prikken om te kijken of de groente zacht wordt. Prik je zonder al te veel moeite door de broccoli? Dan is het klaar om geconsumeerd te worden!

Broccoli recepten

Ben jij overtuigd van deze heerlijke en gezonde groente en wil je graag je tanden erin zetten? Dan heb je natuurlijk broccoli recepten nodig. Zoals we al zeiden kun je deze groente op allerlei manieren bereiden en eten. Je kunt het rauw in een salade doen, maar je kunt het ook in een wokgerecht bereiden. Om je een duwtje in de goede richting te geven heeft onze redactie een top 5 samengesteld van onze favoriete broccoli recepten. Doe je voordeel ermee en smullen maar! 


Ken jij overheerlijke broccoli recepten die hier nog niet bijstaan? Neem dan contact op met de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw recept hier binnenkort tussen!

Hoe moet ik broccoli bereiden?

Het is belangrijk dat je broccoli niet te lang kookt, hierdoor kunnen de gezonde stoffen uit de groente verdwijnen. 3 tot 5 minuten is de aanbevolen kooktijd van de groente, maar 8 minuten is de maximale kooktijd. Als je de broccoli langer kookt, loop je het risico dat de voedingsstoffen snel minder worden. Overigens is koken niet de meest vriendelijke manier om de groente te bereiden als je kijkt naar het behouden van de voedingsstoffen. Wil je zoveel mogelijk voedingsstoffen overhouden, dan kun je de groente beter stomen of roerbakken. 

Indien je de broccoli wilt koken, kun je het volgende doen:

  • Zet een met water op het vuur.
  • Snijd de broccoli in partjes zodat deze goed in de pan passen. Snijd deze niet te groot, anders duurt de kooktijd langer.
  • Gooi de broccoli partjes in het kokende water en laat deze 3 tot 5 minuten in het kokende water liggen.
  • Prik ondertussen met een vork in de broccoli om te kijken of het gaar is.
  • Na 3 tot 5 minuten giet je de pan af met een vergiet en de broccoli is klaar om te eten.

Instructievideo: broccoli koken

Liever kijken hoe je broccoli moet koken? Bekijk dan de onderstaande video van de Jumbo. 

Broccoli uit de oven

Wil jij broccoli uit de oven eten? Dat kan! Volg het onderstaande stappenplan voor overheerlijke broccoli uit de oven. 

  • Haal het bakblik uit de oven en plaats hier bakpapier op.
  • Voorverwarm de oven op 200 graden.
  • Snijd de broccoli in medium plakken. 
  • Doe de plakken in een kom en voeg wat olijfolie en zeezout toe. Hussel dit goed door elkaar.
  • Plaats de plakken broccoli op het bakblik en stop het in de oven.
  • Laat het zo’n 10 tot 15 minuten zitten en haal dan de broccoli uit de oven. Controleer tussendoor wel even of het niet aanbrandt. 
  • Voila! Je hebt heerlijke broccoli uit de oven. Je kunt het eten als snack of bij een hoofdgerecht.

Broccoli wokken

Door broccoli te wokken geef je het extra knapperigheid en een wat rokerige smaak. Hartstikke lekker, maar hoe doe je dit? Volg hiervoor het onderstaande stappenplan. 

  • Schil de steel van de broccoli, snijd deze in kleine stukjes en maak er vervolgens plakjes van.
  • Verhit ondertussen de wokpan. Je kunt met kleine waterdruppels testen of de pan warm genoeg is om broccoli te wokken. Indien dit zo is, voeg dan wat olijfolie toe. 
  • Voeg daarna de broccoli toe. 
  • Wok deze ongeveer 7 tot 8 minuten en hussel de broccoli af en toe door elkaar met een spatel. 
  • Na het wokken kun je de broccoli op smaak brengen met wat sojasaus, peper of zout.

Broccoli stomen

Tot slot kun je broccoli ook stomen. Via deze weg zorg je voor het minste verlies van de gezonde voedingsstoffen. Maar, hoe doe je dit? Volg het onderstaande stappenplan om broccoli te stomen. 

  • Snijd de stronk van de brocoli.
  • Snijd de steel van de broccoli in plakjes. 
  • Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. 
  • Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand erin. 
  • Breng het water aan de kook, voeg de plakjes en roosjes toe en laat dit 5 tot 6 minuten staan.
  • Voila. Je hebt overheerlijk gestoomde broccoli.

Broccoli combineren met andere groenten

Ben jij een echte liefhebber van groenten en wil jij graag broccoli combineren met andere groenten? Wij hebben een lijstje opgesteld, met niet alleen groenten, maar ook kruiden en specerijen die zeer goed te combineren zijn met deze groente.

  • Bloemkool.
  • Tomaat. 
  • Pompoen.
  • Doperwten.
  • Zoete aardappel.
  • Wortelen. 
  • Peper en zout.
  • Oregano.
  • Laurier.
  • Koriander.
  • Dragon. 

Socials

Bekijk het bericht op Pinterest:

Vind je dit artikel over broccoli leuk en weet je inmiddels hoe lang broccoli moet koken? Stuur het dan door naar anderen die mogelijk nog niet op de hoogte zijn van alle ins en outs omtrent broccoli. Klik op één van de onderstaande socials om het bericht te delen.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest

Wil je meer interessante artikelen lezen? Bekijk dan ook eens naar: