Bloemetje tekenen

Wil je jouw kind in contact brengen met de natuur? In dat geval kun je jouw kleine een bloemetje laten tekenen. Het tekenen van een bloemetje is erg leuk en je kunt er veel kanten mee op. Zo kan jouw kleintje een tulp, roos, lelie of een zelfbedacht bloemetje tekenen. Door je kind natuurtekeningen te laten maken kun je ervoor zorgen dat ze de natuur meer gaan waarderen en ze er op een verantwoorde manier mee omgaan. In deze tijden is dat uiteraard erg belangrijk, want het gaat momenteel niet erg goed met het milieu. Door een stukje bewustwording en waardering te creëren vanaf een jonge leeftijd kun je ervoor zorgen dat je kind goed omgaat met het milieu. In dit artikel bieden we je allerlei tips waarmee jouw kind een bloemetje kan tekenen. Denk hierbij aan een stappenplan voor het tekenen van een bloemetje, voorbeelden of een instructievideo.

Inhoudsopgave:

Bloemen tekenen

Maar eerst gaan we wat dieper in op het fenomeen ‘bloemen tekenen’. Wat zijn nu bijvoorbeeld populaire bloemen om na te tekenen. Al sinds jaar en dag is de zonnebloem één van de meest populaire bloemen om na te tekenen. Vincent van Gogh heeft zelfs flink wat schilderijen aan de zonnebloem gewijd. Maar, waarom is de zonnebloem zo’n populaire bloem om na te tekenen of te schilderen? Dit komt voornamelijk door de vrolijkheid die de zonnebloem uitstraalt. Mooie tekeningen van een zonnebloem zullen een flinke dosis levendigheid toevoegen aan de kamer waar je de tekening of het schilderij ophangt. 

Leuk om te weten natuurlijk wat populaire bloemen zijn om na te tekenen, maar wat vooral belangrijk is om te weten hoe je nu een goede tekening maakt. Wat is hierbij belangrijk? Wat wij aanraden is om van te voren een schets te maken. Hierin maak je een soort blauwdruk van hetgeen wat je uiteindelijk wilt gaan tekenen. Maak een schets en leg deze naast het papier waarop je je definitieve tekening gaat maken. Zodoende heb je een voorbeeld van wat je ongeveer wilt gaan maken, dit verkleint de kans op het maken van fouten. Wat ook belangrijk is bij het tekenen van bloemen is het hebben van de juiste materialen. Zorg ervoor dat je de juist potloden, een gum, tekenpapier en andere materialen in huis hebt waarmee jij jouw favoriete bloemen kan tekenen.

Bloemetje tekenen in stappen

Wat is er nu gemakkelijker dan een bloemetje tekenen in stappen? Wij hebben een stappenplan voor je klaargezet waarmee jij eenvoudig een bloemetje kunt tekenen. 

 1. Teken een grote cirkel met aan de binnenkant een kleinere cirkel. 
 2. Teken onder de grote cirkel een licht slingerende steel in de vorm van een S met aan beide kanten een blaadje. 
 3. Teken tussen de buitenrand van de kleine cirkel en de binnenrand van de grote cirkel een dung langgerekt hartje, dit worden de bloemblaadjes. 
 4. Herhaal stap 3, totdat de rand van de binnenste cirkel helemaal gevuld is met bloemblaadjes. 
 5. Zijn er nog lege plekken in de binnenste cirkel vul deze dan op met extra bloemblaadjes, dit kun je doen door puntige driehoekjes te tekenen.
 6. Teken in de binnenste cirkel lijntjes horizontaal en verticaal, zodat ze kriskras over elkaar gaan. 
 7. Kleur tenslotte de tekening in. 


Voila! Je hebt een mooie bloem getekend.

Simpel bloemetje tekenen

Wil jij het niet te moeilijk maken en wil je graag een simpel bloemetje tekenen, ook dat kan! Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet waarmee het tekenen van een bloemetje een stuk gemakkelijker wordt. 

 • Kijk naar de bloem die je wilt tekenen en analyseer de basisvormen van deze bloem, denk hierbij aan de steel en de bladeren.
 • Begin altijd met de middelste cirkel, dit is het hart van de bloem. Door eerst deze te tekenen en vanuit hier te werken wordt het een stuk gemakkelijker. 
 • Vul de middelste cirkel aan met de basisvormen van de bloem. 
 • Druk niet te hard met je potlood op het papier maar doe dit dunnetjes, zodoende kun je foutjes gemakkelijker corrigeren. 
 • Indien je een bloem wilt natekenen, pluk de bloem en plaats de bloem op de tafel naast het papier waarop je gaat tekenen.

Bloemetje tekenen voorbeelden

Wil jij een bloemetje tekenen en ben je op zoek naar wat voorbeelden? Bekijk dan de onderstaande video’s, wellicht dat je daar wat inspiratie van krijgt om een mooi bloemetje te tekenen.

Heb jij meer tips betreft hoe je goed een bloemetje kunt tekenen? Stuur je gouden tip in naar de redactie via info@livelifegreen.nl