Spinazie

Meer dan 25 jaar geleden bracht de Wereldgezondheidsorganisatie het advies uit aan volwassenen om elke dag minimaal 250 gram groente te eten. Uit een meer recentelijk onderzoek blijkt dat het eten van meer groente en fruit nog meer effect heeft voor je gezondheid. Het Voedingscentrum geeft aan dat 250 gram groente nog steeds het minimum is. Echter, zoals we zien in het nieuwe onderzoek, kan het allesbehalve kwaad om meer groente eten. Tijd om groente dus in het zonnetje te zetten! Met vandaag: spinazie. 

Volgens MedicalNewsToday is spinazie een superfood en is het erg gezond. Je kunt spinazie in vele gerechten of drankjes verwerken, dus het biedt ook nog eens veel variatie in je dieet. Gezond en gevarieerd, wat wil je nog meer! In dit artikel zoomen we in op spinazie. We gaan in op veelgestelde vragen en op veel gezochte onderwerpen. Hopelijk brengen we je iets bij over deze lekkere groente en stimuleren wij je om wat meer spinazie te gaan eten.

Inhoudsopgave:

Spinazie gezond of niet

Allereerst bespreken we de vraag: Is spinazie gezond of niet? Hierbij refereren we weer naar het artikel van MedicalNewsToday

Hieruit blijkt dat spinazie vele voedingsstoffen, mineralen, ijzer, eiwitten en vitaminen bevat. Het eten van spinazie is goed voor je haar, huid en botten en speelt daarnaast ook een positieve rol in bepaalde ziekten. Voor de specifieke details, lees het artikel dat geschreven is door specialisten Megan Ware en Natalie Olsen. De korte conclusie is in ieder geval: ja, spinazie is gezond. Maar, voor sommige personen hangen er ook risico’s aan het eten van spinazie. Lees het artikel voor alle details. 

Echter, voor een gezond dieet is het belangrijk om te variëren in je voeding. Dus, alleen spinazie eten is niet een gezond dieet, maar eet ook andere gezonde voedingsstoffen. 

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Bekijk dan het onderstaande filmpje van Eric Berg.

Spinazie opnieuw opwarmen

Een veelgestelde vraag rondom deze groente is: kan ik spinazie opnieuw opwarmen? Het antwoord is: ja, dat kan. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in een koelkast bewaart bij een temperatuur van 4 graden. Op deze manier krijgen bacteriën niet de kans om te groeien. Bewaar je spinazie niet langer dan 2 dagen in de koelkast, dus eet het zo snel mogelijk weer op. Het zou natuurlijk zonde zijn als je het weg moet gooien. Wil je de spinazie langer bewaren? Dan kun je er ook voor kiezen om de spinazie in te vriezen. Blancheer de groente eerst 2 minuten en doe vervolgens de groente in een goed afgesloten zak of bak en vries het in.

Verse spinazie versus diepvries

In de winkel kun je kiezen tussen verse of ingevroren spinazie. Is dit hetzelfde? Of zitten er verschillen tussen deze 2 producten? Daar hebben wij het antwoord op gevonden. Voordat groenten worden ingevroren, worden ze gewassen, geblancheerd, gesneden en verpakt. Tijdens dit invriesproces raken sommige vitaminen verloren. Want, tijdens het blancheren (kort koken van de groenten) raken in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine B en C verloren. Onderzoek toont aan dat spinazie tot wel 50% van de in water oplosbare antioxidanten verliest bij blancheren. Echter, bij het invriezen tot 20 graden onder nul bleven de waarden constant. Enkele onderzoeken (1, 2) tonen aan dat ingevroren producten hun antioxidante werking behouden, ondanks de in water opgeloste vitaminen. Kortom: het invriesproces zorgt ervoor dat sommige vitaminen in water verloren gaan. Echter, de voedingswaarden blijven na het invriezen redelijk stabiel. Het verschil tussen verse en diepvries spinazie is dus qua voedingsstoffen niet heel groot.

Spinazie zonder vlees

Wil jij graag spinazie zonder vlees eten? Dan zijn er genoeg recepten voor jou waarmee jij een lekker en gezond diner op tafel kunt zetten. Zo kun je denken aan recepten zoals:


Zo zijn er nog vele recepten met spinazie zonder vlees, bijvoorbeeld zoete aardappel uit de oven met spinazie. Dit zijn slechts enkele favoriete voorbeelden van onze redactie. Wat overigens ook een overheerlijke en gezonde combinatie is, zijn recepten met zowel spinazie als rode bieten. 

Spinazie als ontbijt

Wist jij dat je spinazie ook prima als ontbijt kunt eten? Ook hier hebben wij onze favoriete recepten voor je op een rij gezet. Zo kun jij eenvoudig een lekker ontbijtje met spinazie op tafel zetten. 


Heb jij nog meer tips over hoe je spinazie als ontbijt kunt eten? Of hoe je spinazie zonder vlees kunt eten? Stuur jouw tip dan in via
info@livelifegreen.nl en wie weet staat jouw favoriete recept binnenkort in deze lijst. Of gebruik het onderstaande contactformulier.

Veelgestelde vragen rondom spinazie

Heb jij een brandende vraag over spinazie? Wij hebben de meest gestelde vragen rondom spinazie voor je op een rij gezet. Mis jij een vraag? Stuur de vraag dan in via het bovenstaande contactformulier. 

 • Hoe lang moet spinazie koken?

  Binnen 4 tot 6 minuten kun je spinazie gaar koken. Heb je verse spinazie? Was deze dan eerst om mogelijke zandresten van de groente te verwijderen. Zet een pannetje met water op het vuur en net voordat het water begint te koken stop je de spinazie in de pan. Laat het vervolgens 4 tot 6 minuten staan en giet vervolgens de spinazie af. 

 • Spinazie zaaien wanneer?

  Je zaait scherpzaad spinazie omstreeks half februari tot half april of in september. Je zaait rondzaad spinazie in de zomer. 

 • Hoe hoog groeit spinazie?

  Spinazie kan tot 25 centimeter hoog groeien. Gemiddeld groeit de groente tussen de 20 en 25 centimeter hoog. 

 • Wanneer spinazie oogsten?

  Afhankelijk van de temperatuur kun je binnen 4 tot 6 weken al spinazie oogsten. 

 • Hoe maak je spinazie á la crème

  Ben jij een liefhebber van spinazie á la crème en wil je graag weten hoe je dit moet maken? Wij hebben een stappenplan voor jou opgesteld, waarmee jij zelf overheerlijke spinazie á la crème maakt. Als eerste natuurlijk de ingrediënten.

  Ingrediënten

  • 1 kilo verse spinazie. 
  • 100ml crème fraiche.
  • 100ml slagroom.
  • Boter.
  • Peper en zout. 


  Was de verse spinazie goed af en dep het daarna met een schone en droge theedoek. Hoe droger de spinazie, des te beter. Zet vervolgens een grote wokpan op medium vuur en doe de boter, crème fraiche en slagroom in de pan. Voeg in delen de spinazie toe en laat dit slinken. Roer veelvuldig de spinazie door de room. Laat dit een paar minuutjes doorkoken en voeg uiteindelijk peper en zout toe. 

Wil jij meer lezen over duurzaam eten? Lees dan ook eens over:

Vind jij dit artikel over spinazie leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp