Ga naar de inhoud

Avocado

De avocado, je hebt er vast en zeker wel eens van gehoord en grote kans dat je er ook wel eens een hebt gegeten. Deze vrucht heeft de afgelopen jaren een flinke groei in populariteit doorgemaakt, en dat is niet zonder reden. Het eten van een avocado is namelijk niet alleen heel lekker, het is ook nog eens heel erg gezond. Win-win. In dit artikel gaan wij in op allerlei onderwerpen rondom de avocado: waar groeit de vrucht, welke recepten kun je er mee maken, hoe gezond is het, hoe bewaar je het, hoe eet je het en nog veel meer onderwerpen en vragen rondom de avocado. Mis jij een leuk feitje of een weetje over deze vrucht? Stuur het dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw interessant feitje over deze vrucht in het artikel.

Inhoudsopgave:

Avocado

Avocado plant

De vruchten die je uiteindelijk eet groeien aan de avocado plant. Normaliter groeit deze plant uit tot een boom die voornamelijk voorkomt in Centraal-Amerika. De boom kan tot wel 20 meter hoog groeien, dus mocht je uiteindelijk zelf een volwassen boom willen kweken, zorg dan voor voldoende ruimte in je tuin. Echter, voordat het zover komt heb je eerst de avocado plant. Deze kun je eenvoudig zelf kweken in je woning en zelfs in je appartement! Hoe doe je dat nou? Volg het onderstaande stappenplan en jij hebt binnenkort een mooie avocado plant in je woning.

  • Haal de pit uit de avocado. 
  • Doe de pit in een glas of bak met water en laat deze er een paar uur inzitten. Haal de pit er vervolgens uit. Je kunt nu gemakkelijk het donkere vlies rondom de pit eraf halen. 
  • Wikkel de pit in wc-papier en besprenkel het een klein beetje met water. Het moet niet té nat zijn, want dan beschimmelt de pit. Het moet een klein beetje vochtig zijn. Doe de ingewikkelde pit vervolgens in een luchtdicht zakje. 
  • Wacht tot de pit ontkiemt is. Controleer dit elke dag.
  • Is de pit ontkiemt? Zet de pit dan op een potje water en dan groeit er vanzelf een steeltje uit. 
  • Als je ziet dat het plantje het potje met water ontgroeid kun je het verpotten naar een pot met grond. 


Wij hebben inmiddels 3 avocado planten. Je ziet ze hieronder van groot naar klein.

Avocado plant

Bekijk hieronder een timelapse van een avocado pit. Je ziet een pit uitgroeien tot een plant.

Avocado gezond

Een veelgestelde vraag rondom de avocado is: “Is de avocado gezond?”. Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Echter, wat maakt nou dat deze vrucht zo gezond is? De avocado bevat veel vetten. Echter, de vetten in de vrucht bestaan uit oliezuur. Dit verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast is er ook een verband gelegd tussen het eten van avocado’s en een mindere kans op darmkanker. Oftewel, er zijn genoeg redenen om deze vrucht lekker als maaltijd te eten. Omdat de vrucht zoveel vetten bevat krijg je ook ineens veel calorieën binnen als je een hele vrucht opeet. Dus je kunt ook een halve of kwart vrucht opeten en de rest bewaren voor later. 

Avocado bewaren

Hoe kun je nou een avocado het beste bewaren? Misschien heb je het wel eens meegemaakt dat je de vrucht net iets te lang hebt laten liggen en dat het vervolgens bruin en vlekkerig wordt. De vrucht gaat dan ruiken en is niet lekker meer. Dit is erg jammer, want voedselverspilling is natuurlijk nooit iets om toe te juichen. Maar, hoe kun je dit nou voorkomen? Als je een rijpe avocado in huis haalt dan is deze nog 3 tot 6 dagen eetbaar. Het beste kun je de avocado bewaren in een omgeving van 12 tot 15 graden celcius. Zodoende rijpen ze nog even na en blijven ze het langst lekker. Je kunt de vrucht ook in de koelkast bewaren, maar doe dit vooral als de avocado goed rijp is. Want, zodoende kun je het rijpingsproces tegengaan. Houd er wel rekening mee dat de vrucht hard wordt als je het in de koelkast legt. Wil je het rijpingsproces juist versnellen? Dan kun je het het beste in een zak stoppen met een banaan, peer of appel. Het gas dat het fruit verspreid zorgt ervoor dat de avocado sneller zal gaan rijpen.  

Avocado olie

Je kunt vele dingen maken met deze vrucht, zo heb je ook avocado olie. Hiermee kun je gerechten bakken en het is een zeer gezonde optie. Het heeft een erg boterachtige textuur en daardoor wordt de olie ook wel bosboter genoemd. Naast gerechten bakken kun je avocado olie ook gebruiken om je salade mee te dressen of als ingrediënt voor een lekkere saus. De olie is zeer geschikt om mee te bakken op hoge temperaturen. Echter, je moet de olie niet verhitten tot boven het rookpunt. De olie bevat veel enkelvoudige en onverzadigde vetten, dit heeft een gunstig effect op je cholesterol. Daarnaast bevordert het ook nog eens de opname van voedingsstoffen. Oftewel, genoeg redenen om te kiezen voor avocado olie.

Avocado invriezen

Heb jij avocado’s thuis liggen die je niet direct wilt opeten? Dan kun je er ook voor kiezen om je avocado in te vriezen. Dit is namelijk een optie. Zodoende houd je de avocado goed en hoef je het niet weg te gooien omdat het te rijp is. Je kunt als volgt je avocado invriezen:

  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes of blokjes. Verwijder het vruchtvlees met een lepel.
  • Stop het vruchtvlees in een lucht vacuümzak. 
  • Doe het zakje vervolgens in de vriezer.
  • Hoe eet je avocado?

    Nu dat je weet dat de avocado erg gezond is, is het goed om te weten hoe je de vrucht het beste kunt eten. Dit doe je als volgt:

    1. Snijd de avocado doormidden.
    2. Prik met de punt van je mes in de pit en trek deze er rustig uit.
    3. Houd de avocado rustig vast (niet knijpen) en snijd het vruchtvlees in stukjes.
    4. Haal vervolgens met een lepel het vruchtvlees eruit en voila, je kunt het vruchtvlees in een maaltijd verwerken.

  • Waar smaakt avocado naar?

    Maar, waar smaakt avocado nou eigenlijk naar? De avocado heeft een licht nootachtige smaak. Echter, door de vrucht te verhitten haal je deze nootachtige smaak nog meer naar boven.

Avocado recepten

De avocado is zeer veelzijdig en kan bij zowel hartige als zoete maaltijden. Wij hebben een aantal avocado recepten voor je op een rij gezet die erg populair zijn.

Avocado toast

Wij hebben voor ons favoriete recept gekozen voor de Mexicaanse avocado toast. Wat heb je hier precies voor nodig en hoe bereid je het? Je leest het hieronder.

Ingrediënten:

  • 2 geroosterde boterhammen.
  • 1 avocado.
  • 2 eetlepels met Mexicaanse saus, zoals fajita of salsa.
  • Een handje tortilla chips.
  • 1 halve limoen.


Bereiding:

  • Toast de boterhammen.
  • Besmeer de boterhammen met avocado.
  • Verdeel de saus over de boterhammen.
  • Verkruimel de chips en verdeel deze over de boterhammen.
  • Pers tot slot de limoensap over de boterhammen.
  • Voila! Jouw Mexicaanse avocado toast is klaar.


Houd je niet van Mexicaans, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor de traditionele avocado toast.

 

  • Hiervoor heb je 2 geroosterde boterhammen nodig, wat peper en 1 avocado.
  • Rooster de boterhammen, smeer de avocado over de boterhammen en besprenkel de boterhammen met wat peper. Voor wat extra smaak kun je de boterham ook nog besprenkelen met wat citroen- of limoensap.

 

Avocado toast

Avocado salade

Heb jij zin in een lekkere frisse avocado salade? Ook hier hebben wij een favoriet recept voor. Ingrediënten en bereidingswijze vind je hieronder.

Ingrediënten salade:

  • 75 gram sla.
  • 1 avocado.
  • 75 gram geitenkaas.
  • Halve komkommer.
  • 4 eetlepels geroosterde paprika reepjes.
  • Handje croutons.
  • 175 gram mango.


Ingrediënten dressing:

  • Scheutje olijfolie.
  • 1 eetlepel azijn.
  • 1 theelepel mosterd.
  • Halve eetlepel honing.
  • Peper en zout.


Bereiding:

  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Snijd de mango in stukjes en de komkommer in plakjes. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een bak.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  • Meng vervolgens de sla en dressing door elkaar en voeg de komkommer, mango en gegrilde paprika toe. Schep de ingrediënten door elkaar en voeg voorzichtig de avocado toe. Garneer vervolgens het geheel met croutons en geitenkaas. 
  • Voila! Jouw frisse avocado salade is klaar. 
Avocado salade

Avocado smoothie

Wat gaat er boven een zeer voedzame avocado smoothie? Hiermee krijg jij veel gezonde vetten en vitaminen binnen. Hoe maak je het? Je ziet het hieronder.

Ingrediënten:

  • 1 avocado.
  • 1 banaan.
  • 2 sinaasappels.
  • 200 ml melk.
  • 100 ml yoghurt.


Bereiding:

  • Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in plakjes en lepel het eruit.
  • Schil de sinaasappels en de banaan.
  • Stop de avocado, de sinaasappels, de banaan, de melk en in de yoghurt in de blender. Mix vervolgens alles tot het glad is.
  • Verdeel de smoothie over 2 glazen. 
  • Voila. Jouw avocado smoothie is klaar.
Avocado smoothie

Socials

Bekijk het bericht op Pinterest:

Vind jij dit artikel over avocado leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email