Oven schoonmaken

De oven schoonmaken, het is niet onze favoriete bezigheid! Nadat je overheerlijk veganistisch eten hebt gekookt, dan is het natuurlijk genieten geblazen! Lekkere avocado gerechten eten of andere overheerlijke veganistische gerechten. Echter, nadat je lekker je buik vol hebt gegeten is het ook zaak om schoon te maken. Het aanrecht poetsen, al het keukengerei, bestek en servies in de vaatwasser, maar ook, de oven schoonmaken. Wacht je hier te lang mee, dan hopen de etensresten zich op en wordt het een stuk lastiger om het apparaat te reinigen. Nu zijn er vele middeltjes in de winkel waarmee jij je oven kunt schoonmaken. Echter, hier zitten vaak chemicaliën in. Hier blijven we liever bij weg, want dat is gezonder voor jezelf en beter voor het milieu. In dit artikel gaan wij in op natuurlijke middelen waarmee jij je oven kunt schoonmaken.

Inhoudsopgave:

Oven schoonmaken met citroen

Als je de oven wilt schoonmaken, dan zijn citroenen zeer bruikbaar. Want, deze vrucht heeft veel eigenschappen in zich om voedselresten, bacteriën en geurtjes op een natuurlijke wijze weg te halen. Via het onderstaande stappenplan kun je de oven schoonmaken met citroen.

 1. Verwijder als eerste alle kruimels uit de oven. Gebruik hier een stofzuiger of een borsteltje voor. Vergeet niet de rubbers langs de deur, hier hopen zich vaak nog kruimels op. Verwijder ook alle etensresten uit de oven. 
 2. Pers het sap uit twee citroenen en sprenkel het sap over het gehele oppervlakte van de oven. Tip: stop het sap in een plantenspuit en spuit het over het oppervlakte van de oven. Snijd vervolgens een aantal citroenen in plakjes en leg deze in een ovenschaaltje samen met de schillen van de andere citroenen die je uitgeperst hebt. Laat het geheel ongeveer 30 minuten liggen in een oven op ongeveer 80 tot 120 graden. De warmte zorgt ervoor dat het sap verdampt en dat het vet loskomt van de binnenkant van de oven. 
 3. Naast het schoonmaken van de binnenkant van oven, moet je natuurlijk ook de bakplaat en het rooster schoonmaken. Bijna elke bakplaat heeft een opstaand randje, doe hier een laagje water in met wat citroensap. Leg hier vervolgens het rooster in. Doe deze kort in de oven, ongeveer 5 minuten op 80 tot 120 graden. Haal het geheel uit de oven en je kunt het schoonmaken met een schone doek en warm water.
 4. Nu al het vet aan de binnenkant los is geweekt kun je de viezigheid in de oven schoonmaken met een doekje. Indien nodig, bij hardnekkig vuil, kun je een schuurspons gebruiken. Zorg dat de schuurspons nat is.
 5. Laat tot slot de deur van de oven wagenwijd openstaan, zodat de oven kan drogen.

Oven schoonmaken met zout

Ook kun je de oven prima schoonmaken met zout. Het is niet alleen een smaakmaker voor in de keuken, maar ook nog eens heel handig bij het reinigen van ovens en magnetrons. Hoe kun je je oven schoonmaken met zout? Bekijk het onderstaande stappenplan: 

 1. Meng een halve liter water met 250 gram zout in een kom. 
 2. Verspreid het mengsel over de binnenkant van de oven, vooral in gebieden waar veel vlekken en spetters van vet eten zitten. Tip: ook hiervoor kun je weer prima een plantenspuit gebruiken om het goed te verdelen.
 3. Laat het ongeveer 15 tot 20 minuten zitten om te weken. Laat het intrekken en spoel het geheel dan af met een natte spons. 


Als je je oven gaat schoonmaken met zout kan het een gek luchtje achterlaten. Om daarvan af te komen kun je het onderstaande stappenplan uitvoeren:

 1. Meng een halve liter witte wijnazijn met 250 gram zout.
 2. Meng dit goed door totdat het zout is opgelost en giet het weer in de plantenspuit. 
 3. Spuit dit in de oven en laat het 15 tot 20 minuten inwerken. Vervolgens kun je de binnenkant van je oven schoonmaken met een natte spons.

Oven schoonmaken met azijn

Ook azijn is een ideaal middel voor het schoonmaken van je oven. Het heeft sterke natuurlijke reinigende eigenschappen. Maar, hoe gebruik je azijn om je oven schoon te maken? Daarvoor bekijk je weer het onderstaande stappenplan. 

 1. Meng een ruime hoeveelheid appelazijn met zuiveringszout en meng het goed door elkaar. Hevel het over in de plantenspuit.
 2. Spuit het goedje in de binnenkant in de oven en zet de oven op 210 graden gedurende 10 minuten. 
 3. Laat het vervolgens afkoelen en veeg de wanden af met een natte spons. 

 

Liever kijken hoe je je oven schoonmaakt? Bekijk voordat je je oven gaat schoonmaken deze video:

Heb jij de gouden tip voor de redactie betreft hoe je je oven kunt schoonmaken? Stuur je tip dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip straks in dit artikel. 

Vind je dit artikel over het schoonmaken van de oven leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp