Zoete aardappel oven
De afgelopen jaren heeft de zoete aardappel een opmars qua populariteit gemaakt, en dat is niet zonder reden. De zoete aardappel is gezond en ook nog eens heel erg lekker. Hij beschikt over vele vitaminen, vezels en koolhydraten. Je kunt hem koken, maar je kunt de zoete aardappel ook in de oven doen. In dit artikel gaan we in op het bereiden van de zoete aardappel in de oven. De zoete aardappel is knolvormige wortel van een plant, hij kan rond of langwerpig zijn. De kleur kan variëren van lichtgeel tot purperrood. Naast de vitaminen, vezels en koolhydraten zijn de aardappelen ook rijk aan suikers en zetmeel. De smaak is, zoals de naam doet veronderstellen, zoet. Maar daarnaast kun je ook een ietwat kruidige smaak ontdekken, om die reden past een zoete aardappel uit de oven ook perfect in pittige recepten. In dit artikel zullen we het ook over recepten gaan hebben en dat niet alleen, we zoomen ook dieper in op veelgestelde vragen.
Inhoudsopgave:
Is zoete aardappel uit de oven gezond?
In tegenstelling tot de normale aardappel is de zoete aardappel wel een groente. Hierdoor is de zoete aardappel gezonder dan de normale aardappel. Hij heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel en zit vol met vitamine B6, wat goed is voor je hart. De koolhydraten die in de zoete aardappel zitten, zijn complexe en langzame, waardoor deze minder snel door het bloed worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft. Hierdoor zul je langer een vol gevoel hebben na het eten en niet direct weer zin hebben in een snack. Daarnaast bevat de zoete aardappel fosfor, ijzer, koper, selenium, jodium, zink, B-vitaminen en vitamine E. Er kleeft ook een nadeel aan zoete aardappel uit de oven, je kunt er namelijk niet teveel van eten. Hierdoor kun je een gele uitslag krijgen. Dit komt door het stofje genaamd bèta-caroteen, wat ook in wortels, winterpompoenen en groene bonen zit. De uitslag is overigens niet schadelijk.
Zoals je ziet zit een zoete aardappel uit de oven boordevol met gezonde voedingsstoffen, maar hoe kun je de zoete aardappel het beste bereiden? Is een bereiding in de oven wel het gezondst, of je kun je beter voor een andere bereiding kiezen? Door een zoete aardappel in de oven te bakken, verliest de zoete aardappel iets van z’n voedingswaarden. Om de antioxidanten van de zoete aardappel het best te bewaken kun je hem beter koken of stomen. Via deze bereiding blijven de voedingswaarden het best bewaard. Is een zoete aardappel uit de oven dan niet gezond? Nee, het is nog steeds een erg gezonde maaltijd. Echter, heeft die zoete aardappel iets minder voedingswaarde dan een die gekookt of gestoomd is.
Kun je de schil van een zoete aardappel eten?
De zoete aardappel heeft net als de gewone aardappel een schil, maar kun je deze ook eten? Het antwoord op deze vraag is: ja, deze kun je gewoon eten. Het is hier meer een kwestie van smaak, de een eet graag de schil en de ander niet. Mocht je ervoor kiezen om de schil op te eten, was de zoete aardappel dan wel voordat je deze in de oven of in de pan doet. Op de schil van de aardappel kan namelijk nog vuil of stof zitten, en dat wil je liever niet in je gerecht hebben. Voor pesticiden hoef je je niet druk te maken, volgens het Voedingscentrum wordt er weinig gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse aardappelteelt. Maakt het qua smaak of textuur nog iets uit of je de schil laat zitten? Jazeker, de schil kan zorgen voor een extra krokant laagje rondom de aardappel.
Zoete aardappel oven versus koken
Als je de zoete aardappel bakt blijven er minder voedingswaarden over dan wanneer je de zoete aardappel kookt. Echter, zijn er nog meer verschillen tussen het koken en het bakken? Jazeker, de textuur! Indien je de zoete aardappel in de oven doet, zul je een lekkere krokante aardappel hebben. Wil je ze overigens écht krokant maken? Laat ze dan eerst 30 tot 45 minuten weken in een bak met koud water. Droog ze vervolgens goed af en je zult extra krokante zoete aardappels hebben. Als je de zoete aardappel niet in de oven doet, maar juist kookt, zul je een zachte aardappel hebben. Hiermee kun je weer een andere slag recepten maken, zoals zoete aardappel stamppot met bijvoorbeeld spinazie.
Zoete aardappel oven hoe lang
Als je de zoete aardappel in de oven doet, hoe lang moet deze dan bakken? Dit is afhankelijk van de temperatuur van de oven, de dikte van de aardappel en de hoeveelheid die je in de oven stopt. We raden aan om de temperatuur van de oven in te stellen op 180 tot 200 graden. Laat de zoete aardappel 30 tot 45 minuten in de oven bakken. Controleer regelmatig of de zoete aardappel al gaar is, voordat deze verbranden. Dat zou natuurlijk zonde zijn van een lekkere maaltijd! Let dus wel op: hoe dunner de plakjes zijn, des te minder de baktijd wordt. Heb je dunne plakjes, wees dan streng op de controle, want voordat je het weet zijn je zoete aardappels verbrand. Voordat je zoete aardappel in de oven stopt moet je niet vergeten om de bakplaat te voorzien van bakpapier, hierdoor blijven de aardappelen niet vastzitten aan de bakplaat.
Tip: draai de plakjes zoete aardappel halverwege de baktijd om, zodat alle kanten goed gebakken worden.
Zoete aardappel oven friet
Wij Nederlanders houden van friet. Waar de traditionele friet altijd het populairst was maakt de zoete aardappel oven friet een opmars mee. Logischerwijs, want de zoete aardappel is gezonder dan normale patat en ook nog eens hartstikke lekker. Maar, hoe maak je zoete aardappel oven friet? Bekijk hiervoor het onderstaande filmpje van de Libelle.
Zoete aardappel oven kruiden
De zoete aardappel is van zichzelf al erg lekker van smaak, maar je kunt de zoete aardappel uit de oven ook nog extra kruiden om hem extra lekker te maken. Maar, welke kruiden zijn geschikt? De onderstaande kruiden zorgen voor een extra lekkere zoete aardappel uit de oven.
- Kaneel.
- Chilipoeder.
- Knoflookpoeder.
- Uienpoeder.
- Cayennepeper.
- Citroenrasp.
- Rozemarijn.
- Zout.
- Peper.
- Koriander.
Je kunt niet alleen kruiden gebruiken om de zoete aardappel uit de oven lekkerder te maken. Wat dacht je van een lekker sausje bij jouw zoete aardappelfriet? De onderstaande sausjes zijn overheerlijk om toe te voegen.
- Avocadomayonaise.
- Kerriemayonaise.
- Curry.
- Ketchup.
- Mayonaise.
- Knoflookmayonaise.
- Citroenmayonaise.
Zoete aardappel oven recepten
Dat de zoete aardappel lekker en gezond is weten we nu, maar welke zoete aardappel oven recepten zijn er eigenlijk? Dat zijn er te veel om allemaal op te noemen, dus de redactie heeft een selectie gemaakt van recepten die wij het lekkerst vinden. Klik op de link hieronder om naar het recept toe te navigeren.
- Zoete aardappel friet.
- Vegan zoete aardappel-preischotel.
- Ovenschotel met zoete aardappel, bonen, avocado en ricotta.
- Zoete aardappel uit de oven met kikkererwten en rodekool.
- Tortilla’s met zoete aardappel, avocado en pulled vega stukjes.
Dit was de top 5 zoete aardappel oven recepten van onze redactie. De mogelijkheden om zoete aardappel te eten zijn aanzienlijk. We hebben een lijst voor je opgesteld met ingrediënten waar de zoete aardappel goed bij past. Zo kun je ook je eigen recept maken!
- Paprika.
- Tomaat.
- Witte en rode ui.
- Feta.
- Jackfruit.
- Rauwe rode kool.
- IJsbergsla.
- Komkommer.
- Aubergine.
- Spinazie.
- Courgette.
- Brocolli.
- Wortelen.
- Pastinaak.
- Peultjes.
Mis jij een ingrediënt in deze lijst? Stuur deze dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw ingrediënt binnenkort in deze lijst.
Gepofte zoete aardappel oven
Naast het bakken of koken heb je nog een andere manier om de zoete aardappel te bereiden, en deze is ook erg lekker! Je kunt een zoet aardappel namelijk ook poffen. Dit doe je door het onderstaande stappenplan te volgen.
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Was ondertussen de zoete aardappels met een borsteltje.
- Droog de zoete aardappels daarna goed af met een droge theedoek.
- Leg ieder stuk zoete aardappel op een ruim stuk aluminiumfolie en besprenkel deze met een klein beetje zonnebloemolie. Wrijf ze in met je handen, zodat overal een dun laagje olie zit.
- Prik met een vork in de zoete aardappels en pak ze vervolgens niet al te strak in met de folie. Zorg dat de folie wel goed afgesloten is, zodat er geen lucht bij kan komen.
- Leg de zoete aardappels met folie op de bakplaat en stop de bakplaat in de oven.
- Afhankelijk van de grootte van de zoete aardappels duurt het ongeveer 30 tot 60 minuten voordat ze gaar zijn. Om dit te controleren check je na 30 minuten hoever ze zijn, dit doe je door er met een vork in te steken. Als ze heel zacht zijn, zijn ze gaar. Indien niet, dan laat je ze nog even zitten.
- Voilá, je hebt heerlijke gepofte zoete aardappel uit de oven!
Socials
Vind je dit artikel leuk, deel het artikel dan met je vrienden, collega’s, familieleden of partner via de onderstaande socials.
Wil je meer interessante artikelen lezen? Bekijk dan ook eens naar: