Dieren tekenen

Inhoudsopgave:

De winter komt er weer aan, dus het is weer de tijd van het jaar dat kinderen leuke binnenactiviteiten gaan doen. Nu zijn kinderen gek op videogames en het kijken van tekenfilms, maar de hele dag naar een scherm staren is uiteraard niet erg gezond. Ben jij op zoek naar activiteiten die wel goed zijn voor kinderen? Laat ze dan dieren tekenen! Door te tekenen gebruiken ze hun handen en hersenen en wordt hun creativiteit gestimuleerd. Daarnaast breng je ze in contact met de natuur. Hierdoor gaan we dieren en de natuur wellicht meer waarderen en dit kan ertoe leiden dat ze milieuvriendelijker worden in hun gedrag. In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen ‘dieren tekenen’, welke dieren kunnen ze eenvoudig tekenen, waar moeten we op letten bij het maken van een dieren tekening en uiteraard voorbeelden van mooie kleurplaten. 

Tips voor het tekenen van dieren

Voordat we beginnen het tekenen van dieren willen we je een aantal tips meegeven betreft hoe je nou een mooie tekening kunt maken of waar je rekening mee moet houden. Zodoende hopen we je een duwtje in de goede richting te geven. 

  1. Laat je kind zijn of haar favoriete dier tekenen. Hierdoor zijn ze extra gemotiveerd om te gaan tekenen en zullen we ook langer hun concentratie erbij kunnen houden. Ook zullen ze hierdoor louter positieve gevoelens ervaren bij het maken van hun tekening. 
  2. Geef je kind de volledige vrijheid in het maken van een tekening. Geef ze een leeg blaadje in plaats van een blad waarop de lijntjes van het dier al zijn uitgetekend. Zodoende worden ze extra gestimuleerd om hun hersenen te gebruiken en zal hun creativiteit extra bevorderd worden. 
  3. Geef je kind altijd een compliment op zijn of haar tekening. Dit geeft je kind niet alleen een goed gevoel maar hierdoor zal hij of zij positieve gevoelens blijven houden bij het maken van tekeningen. Het is goed om je kind positieve gevoelens te laten hebben bij activiteiten die goed voor hen zijn, zoals sport, buitenspelen of andere gezonde activiteiten. 

Dieren tekenen makkelijk 

Wil jij gemakkelijk dieren kunnen tekenen? Dan hebben we ook een aantal tips voor je. Aan de hand van de onderstaande adviezen kun jij op prachtige wijze één van je favoriete dieren op gemakkelijke wijze tekenen.

  1. Print een tekening uit waarbij de lijntjes van het dier dat je wilt tekenen al op het papier staan. Zodoende hoef je enkel nog binnen de lijntjes te kleuren en dan ben je al klaar!
  2. Je kunt ook een afbeelding van je favoriete dier onder het papier houden. Gebruik hiervoor wel papier dat dun genoeg is zodat de afbeelding er doorheen schijnt. Nu kun je de afbeelding gaan overtekenen op het papier. Dit is uiteraard iets moeilijker dan wanneer de lijntjes al op het papier staan, maar je hebt alsnog een voorbeeld die je kunt volgen. 
  3. Tot slot, je kunt ook een makkelijk dier kiezen om na te tekenen. Het ene dier is uiteraard moeilijker om te tekenen dan het andere. Bij het tekenen van een slang hoef je geen rekening te houden met moeilijke lijnen, hier heb je bijvoorbeeld bij een leeuw wel last van. 

Dieren tekenen moeilijk

Wil jij een uitdaging aangaan en wil jij op een moeilijke wijze dieren tekenen? Gebruik dan de onderstaande tips om jezelf tot het uiterste uit te dagen om een prachtige kleurplaat te maken van jouw favoriete dier. 

  1. Gebruik een leeg blad zonder lijnen, dus een blad waarop je geheel zelf moet verzinnen hoe je de lijnen van het dier moet tekenen. Je mag wel een voorbeeld gebruiken van het dier, maar leg deze niet onder het papier zodat je het kunt overtekenen. Louter een voorbeeld waar je naar kunt kijken om een impressie te krijgen van de lijnen van het dier. 
  2. Kies een dier uit die niet makkelijk te tekenen valt, dus een dier dat complexe lijnen heeft. Het eerder genoemde voorbeeld van een slang valt bijvoorbeeld makkelijk na te tekenen. Voorbeelden van dieren die moeilijk te tekenen zijn, zijn: jachtluipaarden, leeuwen, koala’s of buffels. 

Dieren tekenen voorbeelden

Wil jij graag dieren tekenen maar kun je hier wel wat voorbeelden bij gebruiken? Wij hebben enkele filmpjes voor je op een rij gezet waarmee jij eenvoudig wat dieren kunt tekenen.