5 tips om met minder plastic te leven

Denk je dat het mogelijk is om zonder plastic te leven? Vraag je je af hoe je dat kunt doen of in ieder geval kunt beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hier is een lijst van 10 stappen die jij kunt nemen om met minder plastic te leven.

Neem je eigen boodschappentas mee

Plastic tassen worden meestal maar een paar minuten gebruikt voordat ze worden weggegooid, en het duurt vervolgens honderden jaren om ze af te breken. De meesten van ons hebben herbruikbare tassen, maar de uitdaging is om ze bij ons te hebben als we ze nodig hebben.

Een gemakkelijke manier om eraan te denken is om altijd een herbruikbare tas (of tassen) bij de voordeur te bewaren, in je handtas, laptoptas, jaszak, handschoenenkastje, wat voor jou het beste werkt. Als je het toch vergeet, ga dan niet op de automatische piloot een plastic zak accepteren, maar kijk of je het zonder kunt. Vaak kunnen we de spullen gewoon los meenemen.

Neem een herbruikbare waterfles mee

Veel onderzoek heeft aangetoond dat gebotteld water niet alleen minder milieuvriendelijk is, maar ook minder gezond dan kraanwater, ondanks de beste marketinginspanningen van de gebottelde waterbedrijven om ons van het tegendeel te overtuigen. De flessenwaterindustrie is veel minder gereguleerd dan leidingwater in Nederland, dus als we flessenwater kopen, hebben we veel minder zekerheid over de kwaliteit van het water dat we drinken.

Intussen is gebleken dat de giftige stoffen uit de plastic waterflessen in het water lekken, vooral wanneer de fles meer dan eens wordt gebruikt of enige tijd in het licht of de warmte heeft gestaan. De gezondere, en milieuvriendelijkere, optie is om je eigen herbruikbare waterfles mee te nemen die je thuis, op het werk, in de sportschool of zelfs in een café bijvult met kraanwater. De meeste mensen zijn heel redelijk en zullen bereid zijn om te hervullen als je je eco-redenen uitlegt. Je kunt zelfs aanbieden om de prijs van een fles water te betalen als je je daar prettiger bij voelt.

Wij adviseren om een herbruikbare waterfles te gebruiken die zijn gemaakt van roestvrij staal of glas (met een beschermend siliconen hoesje) omdat ze makkelijker schoon te maken zijn, en we ons eten en drinken liever niet in plastic bewaren. Maar zelfs een plastic herbruikbare waterfles helpt het afvalprobleem aan te pakken dat wordt veroorzaakt door de miljoenen plastic waterflessen voor eenmalig gebruik.  

Verpak je lunch in herbruikbare bakjes

Er zijn veel redenen om je eigen lunch mee te nemen naar je werk, school, het park, het strand, of op welk buitenavontuur dan ook. Je bespaart ongetwijfeld geld door je eigen lunch te maken, en je maakt waarschijnlijk ook gezondere keuzes als je je lunch van tevoren bereidt, in plaats van iets te kopen als je al erge honger hebt!

Voor ons is de belangrijkste reden echter dat het kopen van afhaalmaaltijden veel plastic wegwerpverpakkingen bevat, die we kunnen vermijden als we onze eigen lunch meenemen. Dat brengt ons bij de volgende uitdaging: plastic wegwerp boterhamzakjes en vershoudfolie maken onze zelfgemaakte lunch niet milieuvriendelijker dan een afhaalmaaltijd.

Voor een afvalvrije lunch raden we het volgende aan: roestvrijstalen bentoboxen en snackpotjes, roestvrijstalen thermospotjes, herbruikbare boterhamzakjes en bijenwaswikkels. Onze voorkeur gaat uit naar het vermijden van herbruikbare plastic voedselcontainers vanwege het risico op het lekken van giftige stoffen in ons voedsel, plus we denken dat voedsel beter smaakt als het niet in plastic wordt geserveerd.

Zeg nee tegen wegwerp rietjes en bestek

Plastic wegwerpbestek en rietjes behoren tot de ergste boosdoeners op het gebied van plasticvervuiling. Net als plastic zakken en flessen worden wegwerpbestek en -rietjes meestal maar één keer gebruikt, een paar minuten, voordat ze worden weggegooid. Daarna komen ze ofwel in onze steden en op het platteland terecht, stapelen zich op op de vuilnisbelt, of komen in onze waterwegen en oceanen terecht.

Maar het is eigenlijk heel gemakkelijk om er een gewoonte van te maken je eigen bestek mee te nemen en een set in de auto te laten liggen. Er zijn veel opties, en je hoeft niet per se geld uit te geven. Je kunt gewoon een roestvrijstalen mes, vork en lepel (of eetstokjes!) uit de besteklade van je huis pakken en ze opgerold in een servet met een elastiekje eromheen bewaren. Je kunt ook bamboebestek kopen in een reisetui, een spork, of roestvrijstalen bestek in een reisetui, wat voor jou werkt, zodat je het hebt wanneer je het nodig hebt.

Wat rietjes betreft: we hebben beelden gezien van een zeeschildpad die een rietje pijnlijk uit zijn neus moest laten verwijderen, en we vinden het vreselijk dat honderdduizenden (of miljoenen?) dieren lijden onder de gevolgen van onze plasticvervuiling, waar we eerlijk gezegd best zonder zouden kunnen leven. Kies dus voor een rietje van roestvrijstaal of bamboe die je bij je draagt.

Sla de plastic zakjes over

Als we verse groenten en fruit kopen, kiezen de meesten van ons voor de kant-en-klaarverpakkingen (in plastic!), of scheuren we een van de handige, lichte plastic zakjes af die de winkel aanbiedt om onze groenten en fruit in ons mandje of karretje naar de kassa te dragen.

Maar als je erover nadenkt, heb je dan echt een plastic zak nodig? Het kost echt niet veel meer moeite om je groenten en fruit los in je karretje of mandje te leggen, los uit te laden op de transportband en ze dan in je herbruikbare boodschappentassen te stoppen samen met de rest van je boodschappen. Als je je zorgen maakt over hygiëne, is het goed om te bedenken dat we niet echt weten wat er met ons fruit en groenten is gebeurd voordat het voor ons wordt uitgestald om te plukken (beter om daar niet aan te denken!) en daarom moeten we ervoor zorgen dat we het goed wassen of schillen voordat we het opeten.

Als je altijd veel groenten en fruit koopt, en het erg onhandig vindt om ze los in je winkelwagentje te hebben, kun je overwegen om een paar lichtgewicht herbruikbare netzakken te kopen om mee te nemen als je boodschappen doet.

Meer lezen over duurzame onderwerpen? Bekijk dan ook eens deze artikelen: