Ga naar de inhoud

Insectenhotel

Insectenhotel

Insecten hebben het vandaag de dag niet gemakkelijk, klimaatverandering zorgt voor slechtere leefomstandigheden. Het vinden van een geschikte plek om een nest te maken is één van de problemen waar insecten tegenaan lopen. Gelukkig zijn er manieren om onze kleine vrienden te helpen, bijvoorbeeld door het maken van een insectenhotel. Hiermee bied jij insecten onderdak en help je niet alleen de insecten, maar ook jezelf. Veel insecten maken zichzelf nuttig door jouw planten, kruiden en fruitbomen te bestuiven. Goede leefomstandigheden voor insecten is dus ook voor jouw tuin belangrijk. In dit artikel gaan we het hebben over het insectenhotel, wat is het precies, hoe maak je het en waar moet je het plaatsen. Zodoende hopen we jou een duwtje in de goede richting te geven om een insectenhotel te creëren.

Inhoudsopgave

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is een constructie die onderdak kan bieden aan insecten. Het is een door de mens met natuurlijk materialen gemaakte overlevingsplaats. Het heeft als voornamelijke doel de insecten te laten overwinteren, omdat er in de winter weinig plekken voor de insecten zijn om zich te nestelen. Je kunt een insectenhotel op diverse manieren maken, bijvoorbeeld van stapels dood hout of van takkenwallen. De vorm en de standplaats van het insectenhotel zijn bepalend voor de type insecten die het hotel aantrekt. Door een insectenhotel in verschillende secties op te bouwen, met verschillende grootte holletjes en van verschillende materialen, kun je ervoor zorgen dat er diverse insecten in het insectenhotel komen. Overigens worden er vele insectenhotels verkocht die van slechte kwaliteit zijn. Fabrikanten verwerken er leuke decoraties in, zoals plankjes, houtblokjes of slakkenhuisjes. Deze elementen zijn niet van nut voor insecten en bieden dus ook geen praktische meerwaarde.

Hoe werkt een insectenhotel?

Door verstedelijking en klimaatverandering hebben insecten steeds minder plekken om zich te verschuilen en te nestelen. Door het plaatsen van een insectenhotel zul je insecten aantrekken, die zich zullen nestelen in je zelfgemaakte constructie. Mits, deze uiteraard goed is gemaakt, waarover we later meer vertellen. Hier kunnen ze schuilen voor de regen, eitjes leggen en overwinteren. Je kunt aan de buitenkant soms goed zien of jouw insectenhotel bewoond wordt. Zo metselen bijen de voorkant van hun holletje dicht, zodat hun eitjes alle rust hebben om zich te ontwikkelen. Neem dus vooral eens een kijkje naar jouw constructie om te kijken of het goed functioneert. Overigens is het ook van belang waar je jouw insectenhotel plaatst, hierover later meer.

Insectenhotel welke insecten?

Welke insecten trek je met jouw insectenhotel aan? Om die vraag te beantwoorden is het van belang om te weten hoe jij jouw hotel gaat inrichten. Hieronder hebben wij een aantal opties voor jou op een rij gezet. 

Bamboe, holle takken en riet

Met deze materialen zul je bijen en graafwespen aantrekken. Zij zijn gek op bamboe, holle takken of riet. Het beste kun je verschillende diktes gebruiken, zodat verschillende groottes insecten zich kunnen nestelen. Graafwespen houden overigens van holle takken waarin ze zelf nog kunnen graven, dus probeer takken met een zachte binnenkant te plaatsen in jouw insectenhotel.

Boor gaten in hout voor solitaire bijen en metselbijen

Bijen leven niet altijd in een volk, dus met je insectenhotel kun je ook bijen een woonplaats geven. Boor gaten van 4 tot 8 millimeter dik in een stuk massief hout, hiermee creëer jij een perfecte woonplek voor deze insecten.

Houtwol, houtsnippers en boomschors voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes 

Insecten zoals gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn gek op dichte materialen, zoals houtwol, houtsnippers en boomschors. Deze insecten bestrijden overigens bladluis, dus als jij hier last van hebt in jouw tuin, zou je er goed aan doen om ook een kamertje te reserveren voor deze insecten.

Dennenappels voor oorwurmen en lieveheersbeestjes

Ook dennenappels bieden een geschikte woonplek voor lieveheersbeestjes, maar ook voor oorwurmen. Daarnaast ziet een dennenappel in je hotel er ook nog eens mooi uit, win-win!

Baksteen met gaten voor metselbijen

De metselbij is gek op steen, om deze insecten te lokken naar jouw hotel kun je dus het beste een baksteen met gaten toevoegen. Je zou met een hamer en beitel een gat kunnen slaan in een baksteen om zo te zorgen voor een geschikte woonplaats voor de metselbij.  

Kamer met kieren voor vlinders

Tot slot willen we natuurlijk ook een kamer creëren voor de sierlijke vlinders. Maak een vlinderkamer door een vak in jouw insectenhotel te vullen met takjes en dorre blaadjes.

Insectenhotel maken

Nu is het natuurlijk zaak om te weten hoe je jouw insectenhotel moet maken. Volg het onderstaande stappenplan om het perfecte hotel voor insecten in jouw tuin te maken. 

Nu is het natuurlijk zaak om te weten hoe je jouw insectenhotel moet maken. Volg het onderstaande stappenplan om het perfecte hotel voor insecten in jouw tuin te maken. 

Benodigdheden:

  • Een plank voor de achterkant van het hotel. Het liefst een plank tussen de 2 en 3 centimeter dik en tussen de 18 en 25 centimeter breed.
  • Een plank om de rest van het hotel te maken. Het liefst een plank tussen de 10 en 15 centimeter breed.
  • Verzinkte spijkers of schroeven.
  • Zaag.
  • Potlood.
  • Rolmaat of liniaal.
  • Hamer.
  • Schroevendraaier. 
  • Accuboormachine met een boor van tussen de 2 en 3 millimeter. 
  • Vulling voor de inrichting van het insectenhotel. 


Stap 1: de achterkant van het insectenhotel

We beginnen met de achterkant van het hotel, hieraan wordt het hotel straks bevestigd. Het geeft steun aan alle andere onderdelen van het hotel. De breedte van deze plank bepaalt hoe breed het hotel uiteindelijk wordt. 

De achterkant van het insectenhotel moet de vorm van een huis krijgen, de bovenkant moet dus in 2 diagonale punten gezaagd worden. De gemakkelijkste manier is om de breedte van de plank te meten en dit door 2 te delen, zet in het midden een punt. Meet ook vanaf de bovenkant naar onderen, en zet een punt tot waar je de hoek wilt zagen. Zaag vanaf het punt in het midden tot het punt naar onderen om de hoeken te creëren. 

Stap 2: het dak van het insectenhotel 

Het dak maak je het beste van een plank die 2 tot 3 centimeter dik is. Het dak moet aan de voorkant iets uitsteken, zodat het hotel beschermd is tegen regen. Zorg dus dat de planken van het dak ietwat uitsteken ten opzichte van de planken van de zijkant. De 2 planken van het dak worden niet even groot, omdat de ene plank over de andere plank wordt geplaatst. Zodoende sluiten de dakplanken van het insectenhotel mooi op elkaar aan. Bij het meten van de planken tel je bij de ene plank de dikte van de plank op, zo kom je goed uit. Heeft een plank bijvoorbeeld een dikte van 2 centimeter en een lengte van 17 centimeter, dan zaag je de andere plank tot 15 centimeter, zo sluiten de planken goed op elkaar aan.

Stap 3: de zijkanten van het insectenhotel

De zijkanten van het hotel worden gemaakt van dunnere planken, zo houd je meer ruimte over voor het insectenhotel. 

Stap 4: de bodem en de tussenschotten van het insectenhotel

De bodemplank is eenvoudig te maken, die is namelijk even groot als de breedte van de achterste plank, min de dikte van de planken van de zijkant. Als je eenmaal de bovenkant, de zijkant en de onderkant voorzien hebt van planken, kun je van start met het maken van de tussenschotten van je insectenhotel. Hoeveel tussenschotten je gaat maken en hoe je deze inricht is afhankelijk van de hoeveelheid kamers die je wilt creëren. Bedenk welke kamers met welke vulling je gaat maken en creëer daar logische tussenschotten voor.

Stap 5: het vullen van je insectenhotel

Nu je het geraamte hebt staan is het zaak om je insectenhotel in te richten met de juiste vulling. Zoals je hierboven kunt lezen kun je met verschillende vullingen diverse insecten aantrekken. Kies enkele vullingen die hierboven staan beschreven en voila jouw insectenhotel is klaar om gebruikt te worden.

Liever kijken hoe je een insectenhotel maakt?

Waar insectenhotel ophangen?

Je hebt je insectenhotel af, maar nu is het de vraag: waar hang je jouw insectenhotel op? De locatie van je insectenhotel is namelijk belangrijk, want bij een slechte locatie zal jouw insectenhotel minder gebruikt worden. Wij hebben een aantal tips voor jou op een rij gezet betreft het ophangen van je insectenhotel.

  1. Hang jouw insectenhotel op, op een warme plek waar weinig wind staat. 
  2. Je kunt je hotel tot op een hoogte van 2 meter ophangen. 
  3. Hang je hotel bij voorkeur op bij een bloemrijke omgeving. 
  4. Plaats de opening van het hotel niet richting het zuidwesten, dit in verband met de mogelijke regenval.

Hoe insectenhotel onderhouden?

Je hebt je insectenhotel gemaakt en op een juiste plek opgehangen, maar hoe onderhoud je jouw hotel om te zorgen dat het altijd goed bewoonbaar blijft voor de insecten. Belangrijk om te weten is dat het reinigen van een insectenhotel niet nodig is, dit zorgt enkel voor een slechter leefgebied voor de insecten. Ook belangrijk om te weten is dat je het hotel niet moet behandelen met verf, lak, olie of dergelijke. Deze stoffen komen in de natuur niet voor en zullen de insecten enkel afschrikken. Pure bijenwas, olijfolie of zonnebloemolie kun je wel gebruiken voor het behandelen van het hout. 

Wat is de functie van een insectenhotel?

Een insectenhotel is een structuur die is ontworpen om insecten een plek te bieden om te leven. Deze hotels kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, bamboe en andere plantaardige materialen. Ze kunnen ook worden gemaakt van gerecycleerde materialen, zoals oude autobanden of plastic flessen.

Insectenhotels zijn een geweldige manier om nuttige insecten een plek te geven om te leven. Deze insecten kunnen helpen om ongedierte in je tuin te bestrijden, en ze kunnen ook helpen om je planten te bestuiven. Insectenhotels zijn ook een goede manier om wilde dieren aan te trekken in je achtertuin.

Wat heeft een lieveheersbeestje nodig in een insectenhotel?

Lieveheersbeestjes hebben een plek nodig met veel gaten en spleten waarin ze zich kunnen verstoppen en verplaatsen. Lieveheersbeestjes hebben ook een vochtige omgeving nodig, dus waterdruppeltjes op het oppervlak van hun leefgebied. Zij geven de voorkeur aan donkere en tegen de zon beschutte habitats.

Insectenhotels bieden lieveheersbeestjes een geweldige plek om te leven, en ze kunnen ook worden gebruikt om andere nuttige insecten aan te trekken, zoals bijen en wespen. Als je op zoek bent naar een manier om ongedierte in je tuin te bestrijden, overweeg dan eens het bouwen van een insectenhotel!

Hoe groot gaatjes insectenhotel?

Insectenhotels kunnen alle afmetingen hebben, maar ze moeten groot genoeg zijn om insecten een plaats te bieden waar ze kunnen leven. De grootte van het hotel zal afhangen van het soort insecten dat je wilt aantrekken. Bijvoorbeeld, lieveheersbeestjes hebben een hotel nodig met veel gaten en spleten.

Wat doen bijtjes en wespen in insectenhotel?

Bijen kunnen je tuin ten goede komen door je planten te bestuiven. Insectenhotels kunnen ook worden gebruikt om bijen naar je tuin te lokken. Als bijen een plek hebben om te leven, kunnen ze helpen uw planten te bestuiven en meer leven in je tuin te brengen. Insectenhotels zijn een geweldige manier om bijen naar je tuin te lokken! Als je op zoek bent naar een manier om de opbrengst van je tuin te verhogen, overweeg dan het bouwen van een insectenhotel!

Wespen kunnen uw tuin ten goede komen door ongedierte te bestrijden. Insectenhotels kunnen ook worden gebruikt om wespen naar je tuin te lokken. Wanneer wespen een plek hebben om te leven, kunnen ze helpen bij het bestrijden van ongedierte in je tuin.

Socials

Bekijk het bericht op Pinterest:

Heb jij tips over het maken van een insectenhotel? Stuur deze dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip straks in dit artikel. Vind je dit artikel leuk? Deel het dan via de onderstaande socials. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Pinterest

Lees jij graag over duurzaamheid? Dan zijn deze artikelen wellicht ook iets voor jou: