Kleine dingen om je huis duurzamer te maken

Een duurzamer huis is voor iedereen bereikbaar en hoeft niet duur te zijn. Met deze tips zet je zelf kleine stappen en verduurzaam je jouw woning makkelijk en zonder hoge kosten.

Slim isoleren

Het isoleren van je huis klinkt als een grote en kostbare klus. Maar de eerste stappen zijn zo gezet. Plak radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte effectiever je huis in wordt weerkaatst. Dicht de kieren bij je ramen en plaats tochtstrips onder de deur zodat de warmte in de kamer blijft. Dubbel glas en spouwmuurisolatie kan altijd nog, maar met deze kleine ingrepen bespaar je direct energie en geld.

Ga voor groene stroom

Groene stroom is de basis van een duurzaam huishouden. En het hoeft niet eens duurder te zijn dan zijn ‘grijze’ tegenhanger. Gebruik je gas in jouw woning? Let er dan op dat het CO2-gecompenseerd wordt. Dit is makkelijk te regelen via jouw energieleverancier.

Koop duurzame apparatuur

Elektrische apparaten hebben een grote ecologische voetafdruk. In de productie van elektronica gaat veel water, energie en zeldzame grondstoffen zitten. Kies voor een duurzamer huis daarom voor refurbished apparaten. Bijvoorbeeld een refurbished printer. Dat is een tweedehands printer die professioneel is opgeknapt, zodat hij weer als nieuw is. En een refurbished printer is nog goedkoper ook. Een extra tip: trek de stekker uit apparaten die je niet gebruikt. Dat bespaart op jaarbasis tientallen euro’s.

Maak recyclen gemakkelijk

Afval scheiden is niet per se een leuk klusje, maar wel belangrijk voor een duurzaam huis. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Zorg voor een vaste plek voor papier, glas, plastic en groenafval waar je makkelijk bij kunt. Glas kun je bijvoorbeeld meteen in een boodschappentas stoppen. Dat neemt makkelijk mee als je langs de glasbak gaat.

Zuinig met licht

LED-lampen zijn een investering, maar wel een die je snel terugverdient, zoveel stroom bespaar je ermee. Ook een bewegingssensor is een slimme en duurzame oplossing voor thuis. Zo vergeet je ooit meer de buitenlamp uit te doen of het licht op zolder. Zo ga je zorgeloos voor een duurzaam huishouden.