Je huis duurzaam verlichten: how to

Duurzame verlichting

Verlichting heeft meerdere functies dan alleen je huis verlichten. Het zorgt namelijk ook voor de nodige sfeer in je woning en het kan een ruimte groter doen lijken. Echter, verlichten op de oude manier met gloeilampen is in deze tijd uit den boze. Energieslurpende verlichting is passé en duurzame verlichting is the way to do it! Maar, hoe kun je nou je woning duurzaam verlichten? In dit artikel leggen wij je diverse manieren uit over hoe jij duurzaam kunt omgaan met energie en toch je woning kunt verlichten.

Natuurlijke verlichting

Naast verlichting dat energie nodig heeft om te werken hebben we uiteraard ook natuurlijke verlichting. Maak gebruik van het licht dat de natuur ons geeft! Dit scheelt niet alleen energie, het zorgt ook nog eens voor een betere gezondheid. Want, zonlicht bevat vitamine D, wat goed is voor de mens. Maar, hoe zorg je nou voor een optimale natuurlijke lichtinval? Bij deze onze praktische tips. 

  • Plaats spiegels of andere glimmende objecten in huis. Hier zal het natuurlijke licht vanaf kaatsen zodat het zich verder verspreid in de woning. 
  • Plaats grotere ramen of deuren van glas in je woning. 
  • Was je ramen. Als ramen vuil zijn, laten ze minder licht door. Dus, af en toe je ramen wassen kan zorgen voor meer licht in je woning. 
  • Staan er buiten je woning bomen of struiken die wat ingekort kunnen worden? Zorg ervoor dat deze netjes getrimd worden en je hebt weer wat extra licht te pakken.

Haal duurzame energie in huis

Zorg voor duurzame energie in je woning. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op je woning. Hierdoor is de energie die je in je woning hebt gewonnen uit niet-fossiele grondstoffen. Of sluit je aan bij een energieleverancier waarvan je weet dat ze groene stroom leveren. Doe wel goed onderzoek naar de energieleverancier, want soms worden dingen belooft die niet waar zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij een onderzoek van de Consumentenbond. Je kunt er ook voor kiezen om zelf energie op te wekken.

Wees duurzaam met je duurzame energie

Als je je woning hebt voorzien van duurzame energie is het ook nog eens zaak om er zelf duurzaam mee om te gaan. Vaak vergeten mensen het licht uit te doen als ze een kamer verlaten, of doen ze juist onnodig het licht aan. Wees kritisch op jezelf als het aankomt op het omgaan met energie. Moet dit licht wel aan? Heb ik het licht wel uitgedaan als ik de kamer verlaat? Stel jezelf die vragen en zorg ervoor dat je niet onnodig energie verspilt. Maak ook je familie, vrienden of huisgenoten bewust van het feit dat ze niet onnodig energie verspillen. Samen helpen we de wereld een stukje groener te worden. 

Haal duurzame verlichting in huis

Vergeet energieslurpende gloeilampen! Zorg voor verlichting in je woning die niet te veel energie slurpt. Zoals bijvoorbeeld LED-lampen. LED is een verlichtingstechniek dat gemiddeld 65% minder energie verbruikt dan fluorescentieverlichting, zoals bijvoorbeeld een TL-buis. Daarnaast hebben LED-lampen gemiddeld een levensduur van 8 tot 10 keer langer dan bijvoorbeeld TL-buizen. De aanschaf van deze producten is ietwat duurder, maar je energierekening is lager. Daarnaast hoef je niet om de zoveel tijd weer een nieuwe lamp te kopen. En het meest belangrijke, het is goed voor het milieu!

Meer lezen over energie? Bekijk:

Meer lezen over duurzaamheid? Lees ook eens over: