3 redenen waarom een lichtkoepel een duurzame oplossing is

Tegenwoordig zijn er steeds meer huizen met een lichtkoepel. Een lichtkoepel is een kunststof plaat die licht doorlaat en vaak op platte daken wordt geplaatst. Zo krijg je in die ruimte meer natuurlijke lichtinval. In dit artikel worden daarom drie redenen genoemd om een lichtkoepel aan te schaffen, maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf.

Waarop letten bij de aanschaf

In de wereld van de lichtkoepels wordt met twee verschillende soorten maten gewerkt: de dagmaat en de sparingsmaat. De dagmaat is vaak de bestelmaat van de desbetreffende lichtkoepel. De sparingsmaat daarentegen is het deel wat extra uit het dak verwijderd moet worden ter installatie van de lichtkoepel.

Ook zijn er diverse soorten beglazingen, namelijk helder en opaal. Wil je juist naar buiten kunnen kijken? Dan kies je het beste voor een heldere beglazing, de opale beglazing is namelijk melkwit van kleur, waardoor naar buiten kijken niet mogelijk is.

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de dikte van de wanden. Er bestaan immers enkelwandige lichtkoepels, maar ook dubbelwandige (en zelfs meerwandige) lichtkoepels. Dit heeft alles te maken met de isolatie, hoe meer wanden de lichtkoepel heeft: des te beter is het huis geïsoleerd na het plaatsen van de lichtkoepel.

Waarom jij een lichtkoepel moet aanschaffen

Nu je weet waar je op moet letten, zijn hier drie redenen opgesomd om uiteindelijk toch over te gaan in de investering.

Ten eerste zijn lichtkoepels de ideale oplossing om meer natuurlijke lichtinval te creëren in een woning. U bespaart daardoor meteen op uw energierekening, aangezien overdag geen daglicht nodig is om de ruimte lichter te maken.

In het verlengde daarvan zorgt een lichtkoepel ook voor optische illusie, namelijk dat de ruimte groter wordt. Je kan, mits je een duurzame lichtkoepel met heldere beglazing bestelt, naar buiten kijken. Voor onze hersenen lijkt daardoor de ruimte groter, iets wat vooral voor kleinere kamers een lust zal zijn.

Tot slot zorgt een duurzame lichtkoepel ook voor meer natuurlijke warmte van de zon. Zeker als je er een met een heldere beglazing bestelt, kan de zon goed in het huis verwarmen, waardoor ook weer bespaard wordt op de energierekening. De verwarming hoeft immers niet meer aangezet te worden. Zeker in de koudere periode kunnen lichtkoepels daarom een goede investering zijn om tegelijkertijd ook op de vaste lasten te besparen.

Dit waren enkele redenen om over te gaan tot het aanschaffen van een lichtkoepel. Het moge duidelijk zijn dat een duurzame lichtkoepel een goede investering is, zeker op de lange termijn omdat je zo bespaart op de vaste lasten van de energierekening.

Lees ook eens over: