Ga naar de inhoud

Hoe duurzaam is investeren in cryptomunten?

Als je gaat onderzoeken hoe duurzaam cryptocurrency is, dan lees je verschillende verhalen. Als je Elon Musk moet geloven valt de klimaatafdruk van cryptomunten wel mee, maar een andere cryptoanalist geeft juist weer aan dat het tegendeel bewezen is. Wat is het nou eigenlijk? Is investeren in cryptomunten een duurzame keuze?

Volgens Elon Musk valt het mee

Een duurzame keuze is het waarschijnlijk niet, maar het is belangrijk om te weten hoe groot de klimaatafdruk is van de cryptomunt. Het schijnt dat er grote hoeveelheden energie nodig zijn voor het gebruik van cryptocurrency. Volgens Elon Musk zijn deze grote hoeveelheden energie afkomstig van hernieuwbare bronnen. Daarnaast wordt het gebruik van groene stroom gestimuleerd en zou het uiteindelijk helemaal gedraaid kunnen worden op een netwerk van groene stroom.

Maar is het slecht?

Of het echt slecht is voor het milieu is moeilijk te bepalen, dat ze veel energie verbruiken is een feit. Maar of dit meer is dan andere betaalmiddelen is de vraag. De exacte CO2-voetafdruk is moeilijk te bepalen, omdat de hash rate steeds verandert, de prijs is namelijk ook volatiel. Een echt antwoord geven op de vraag kunnen we dus eigenlijk niet, er worden namelijk verschillende resultaten getoond. Ook per munt is het moeilijk te zeggen, de Ethereum kopen of de Bitcoin kopen maakt dus wat dat betreft niet veel uit. 

Duurzaam investeren? Eco coin

Omdat deze discussie steeds maar blijft komen, hebben een aantal Nederlanders de Eco coin op de markt gezet. Als je wil investeren in cryptomunten, maar ook een steentje wil bijdragen aan een beter milieu, dan is de Eco coin een goede oplossing. Zo kun je op een duurzame manier investeren in cryptomunten. Deze munt beloont de ecologische waardes en duurzaam gedrag. Wanneer je je aanmeldt krijg je een digitale wallet, het is de bedoeling dat je die kunt koppelen aan je thermostaat of je mobiele telefoon. Ga je op de fiets? Dan wordt dat gezien als een soort beloning.

Lees ook eens over: