Deurbeslag van vroeger tot nu

Deurbeslag

In onze cultuurgeschiedenis zijn we door vele verschillende stijlperiodes gegaan, zoals gotiek, barok en modernisme. Deze stijlen waren dan overal in terug te vinden: in kunst, kleding, architectuur, meubels en dus ook in deurbeslag.

In deze blog gaan wij een paar stijlen van de afgelopen decennia bijlangs, zodat je de stijl deurbeslag kunt vinden die bij jouw inrichting past.

1. Geometrisch en Strak 1920 – 1940

In het begin van 1900 zaten wij nog volop in de barokstijl, maar hier kwam met de oprichting van de kunstacademie Bauhaus in 1917 snel een einde aan. 

De kunst en architectuur die uit Bauhaus voortvloeide was voornamelijk gericht op de geometrische vormen. Men vond de vorm belangrijker dan de functie, dus alles had strakke lijnen en was niet voorzien van enige poespas. 

Voor deurbeslag betekende dit dat deurklinken en rozetten geen sierlijke lijnen en vormen meer hadden. Je kwam dus vooral rechte deurklinken met rechte deurschilden of buisvormige deurklinken met ronde rozetten tegen.

2. Vintage en Retro 1940 – 1980

Na de Bauhaus periode zijn we weer naar inrichtingen gegaan met een wat meer authentiek karakter. De vrije geest uit de jaren 70 heeft hier ongetwijfeld invloed op gehad. 

Meubels en inrichtingen kreeg weer meer vormen, details en rondingen. En messing. Overal was messing te zien. Goudkleurige deurklinken en van die schelpgrepen aan lades. Je hebt ze vast wel eens bij je grootouders gespot. 

Een ander voorbeeld is de tonnetjes deurkruk. Dit was combinatie tussen metaal en hout, waarbij de dikte van het handvat niet evenredig is. Daarnaast zijn er ook vaak inkervingen als extra versiering aangebracht.

3. Modern en Industrieel 2000 – Nu

In de afgelopen 20 jaar is er een ongelofelijke herwaardering gekomen voor écht vakmanschap. Door massaproductie zijn producten vaak wel goedkoper, maar gaat dit vaak gepaard met het verlies aan kwaliteit en karakter. 

Hierdoor is er een grote populariteit ontstaan in industriële meubels en andere bouwwerken uit de voorgaande jaren. Dit heeft uiteraard ook veel invloed gehad op de stijl van woningen en inrichtingen. 

Zo zijn tegenwoordig deurklinken en rozetten met een robuust en ruig uiterlijk zeer populair. Denk bijvoorbeeld aan roestvast staal en zwarte kleuren.