How to: je huis schoonmaken met natuurlijke producten

Het schoonmaken van je huis met enkel natuurlijke producten is niet veel moeilijker dan wanneer je gebruik maakt van agressieve chemicaliën. Daarnaast zorgt het voor een betere luchtkwaliteit binnenshuis en is het veiliger voor met name kinderen. Maar, wat heb je nodig voor een groene schoonmaak? In dit artikel gaan we in op de verschillende producten die je kunt gebruiken om je huis op een natuurlijke wijze schoon te maken.

Wat heb je nodig?

Met een paar eenvoudige recepten kun je niet alleen een groenere schoonmaakroutine krijgen, maar wellicht ook nog eens geld besparen. Veel van deze producten heb je namelijk misschien al in huis. Een basispakket natuurlijke schoonmaakmiddelen bestaat uit:

 • Witte azijn.
  • Azijn is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en heeft vele toepassingen in het huishouden. Omdat het zuur is, is het geweldig voor het verwijderen van kleverige vlekken, roest, en hard water vlekken. Probeer azijn eens te gebruiken om aanslag van je koffiepot te verwijderen. Je kunt citroensap op dezelfde manier gebruiken als azijn, maar omdat het snel bederft, kun je schoonmaakmiddelen op basis van citroensap niet langer dan een paar dagen bewaren.
 • Zuiveringszout (baking soda).
  • Baking soda absorbeert geurtjes in de lucht en werkt goed voor veel schoonmaakwerkzaamheden. Gebruik het in kattenbakken en vuilnisbakken om de stank tegen te gaan. Strooi het op een vochtige doek om te gebruiken als een zachte oppervlaktereiniger op toonbanken, gootstenen, ovens en fornuizen.
 • Borax.
  • Borax, of natriumboraat, is vergelijkbaar met zuiveringszout, maar sterker. Het is een natuurlijk bleekmiddel en is goed voor het verwijderen van vuil en vlekken van wasgoed en oppervlakken. Hoewel het natuurlijk is, kan borax je huid, ogen of ademhaling irriteren, dus gebruik het met voorzichtigheid en houd het uit de buurt van kinderen en huisdieren.
 • Citrusvruchten.
 • Lege spuitflessen.

Als extra kun je waterstofperoxide, maïzena, castiel zeep, tea tree olie of andere essentiële oliën toevoegen voor een lekkere geur. Voeg tot slot microvezeldoeken of oude katoenen T-shirts toe in plaats van papieren handdoeken voor minder afval.

Je eigen schoonmaakmiddelen mengen

Als je jouw eigen schoonmaakmengsels maakt, gebruik dan spuitflessen of bakjes die je niet zult verwarren met voedselverpakkingen. Etiketteer ze meteen. Warm water maakt beter schoon dan koud, dus in de meeste gevallen werken versgemaakte schoonmaakmiddelen met warm water het beste. Het kan zijn dat je iets harder moet schrobben of schoonmaakmengsels iets langer moet laten intrekken dan met in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen.

Reinigen of ontsmetten?

Voor de meeste schoonmaakwerkzaamheden in huis, is het doel om ziektekiemen en vuil te verwijderen. Alle volgende zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmiddelen zullen dat doen. Sommige natuurlijke schoonmaakmiddelen kunnen ook desinfecteren, of ziektekiemen doden, maar je moet ze vers maken. Als je ze bewaart, maken ze nog steeds schoon, maar ze zullen niet zo goed desinfecteren.

De recepten

Hieronder lees je de verschillende recepten waarmee jij je huis op een groene manier kunt schoonmaken. 

Allesreiniger

Voor een milde reiniging meng je 1/2 kopje azijn, 1/4 kopje zuiveringszout en 4 tot 8 kopjes heet water in een spuitfles. Voor een sterkere oplossing, gebruik 2 eetlepels borax, 1/4 kopje azijn, en 2 kopjes warm water. Voeg een paar druppels essentiële olie toe aan het mengsel om het een frisse geur te geven.

Glas- en spiegelreiniger

Combineer 3 eetlepels azijn met 4 kopjes water voor een mild schoonmaakmiddel. Maak het sterker door half azijn en half water te gebruiken; of 1/4 kopje azijn, 2 eetlepels maïzena, en 4 kopjes warm water. Schud om de maïzena op te lossen alvorens te spuiten. Veeg het schoon met een microvezeldoek en veeg het daarna nog een keer af met een droge doek om strepen te voorkomen.

Keukenreiniger

Zeep en warm water zullen vuil van oppervlakken in de keuken reinigen, maar als je wilt ontsmetten om schadelijke ziektekiemen zoals salmonella en E. coli te doden, moet je hete azijn of waterstofperoxide gebruiken en het minstens 1 minuut op het oppervlak laten zitten. Zo doe je dat: Verwarm 1/2 kopje witte azijn (5%) of waterstofperoxide (3%) tot 150 F, doe het mengsel in een lege sprayflacon, en spuit het op oppervlakken. Laat het 1 minuut zitten en veeg het daarna droog.

Magnetronreiniger

Om van etensgeurtjes of hard geworden etensresten in de magnetron af te komen, meng je 6 eetlepels zuiveringszout of 1/2 kopje citroensap met 1 kopje water in een magnetronbestendige glazen pot. Magnetron het mengsel tot het kookt, dan laat het binnen met de deur dicht tot het afkoelt. De stoom zal het vuil losmaken en het gemakkelijk maken om de binnenkant van de magnetron schoon te vegen.

Je afvoer reinigen

Om verstoppingen in je afvoer te voorkomen of te verhelpen, gooi je 1/4 kopje zuiveringszout in de afvoer, gevolgd door 1/2 kopje azijn. Dek af en laat 15 minuten zitten, open dan het deksel en giet er 8 koppen kokend water in. Je kunt ook 1/2 kopje borax gebruiken, gevolgd door 8 kopjes kokend water. Gebruik voor een hardnekkige verstopping een loodgietersslang met kokend water.

Schrob het toilet

Voor een lichte reiniging, meng 1/4 kopje zuiveringszout met 1 kopje azijn en giet het in de toiletpot. Laat het 3 tot 30 minuten inwerken, schrob het met een toiletborstel en spoel het door. Schrob met 1/2 kopje borax gemengd met 5 liter heet water om hardnekkigere vlekken te verwijderen. Voor een grondige schoonmaakbeurt strooi je 1 kopje borax rond de bak en besproei je het met 1/2 kopje azijn. Laat het een nacht staan, schrob en spoel door.

Schimmel in de douche bestrijden

Doe 1/2 kopje borax en 1/2 kopje azijn in een sprayflacon en vul die met heet water. Spuit het vervolgens in de douche of het bad en schrob het schoon. Voor een dagelijkse spray om schimmel in de douche te voorkomen, meng je 1/3 kopje alcohol met 1 kopje water. Schud het en spuit het in zonder af te spoelen.

Schrob de badkuip en de tegels

Gebruik een spons om het oppervlak met azijn schoon te vegen, strooi er dan zuiveringszout of niet-jodezoid zout op, schrob met een vochtige spons en spoel goed na met water. Voor een andere optie, combineer 1 2/3 kopje zuiveringszout, 1/2 kopje castille zeep (vloeibaar), en 1/2 kopje water. Voeg 2 eetlepels azijn toe en schrob met dit mengsel de badkuip of de tegel.

Meng deze niet!

Hoewel azijn en waterstofperoxide op zichzelf prima ontsmettingsmiddelen zijn, moet je ze nooit in een bakje combineren. Hierdoor ontstaat een chemische stof genaamd perazijnzuur, die uw huid kan verbranden en gevaarlijk is om in te ademen. Hetzelfde geldt voor ammoniak en bleekmiddel, als je ze mengt of in dezelfde ruimte gebruikt, kan dat giftige dampen veroorzaken.

Succes!

Nu je weet wat je nodig hebt en hoe het moet rest ons niks anders dan je succes wensen met je groene schoonmaak!

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met bekenden via de onderstaande kanalen. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp