Welke appels voor appeltaart?
De appeltaart, wie is er niet mee opgegroeid? Het is een echte klassieker binnen de Nederlandse keuken. Dat is niet zonder reden, want een warme appeltaart is overheerlijk. Maar, welke appels gebruik je voor de appeltaart? Je hebt namelijk keuze uit allerlei soorten, zoals: Granny Smith, Kanzi, Pink Lady, Jonagold, Elstar en ga zo maar door. De verschillende appelsoorten verschillen in smaak, dus het maakt wel uit welke appelsoort je toevoegt in de appeltaart. In dit artikel gaan wij in op de appels die je kunt gebruiken in een appeltaart. Daarnaast hebben we ook enkele andere veelgestelde vragen rondom de appeltaart voor je beantwoord en gaan we dieper in op enkele appeltaart recepten.
Inhoudsopgave:
Appels voor appeltaart
Voordat je een appeltaart kunt maken moet je natuurlijk weten welke appelsoorten geschikt zijn voor het maken van de taart. Zoals we al zeiden zijn er veel verschillende soorten die ook verschillende smaken hebben. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de appelsoorten die het meest geschikt zijn voor het maken van een appeltaart.
Goudreinet
De goudreinet was vroeger bij uitstek de appel die men gebruikte om appeltaart te maken. Het is een klassieker, vandaar dat de appel niet mag ontbreken in het lijstje. Echter, het is niet de meest geschikte appel om appeltaart mee te maken. Het is namelijk een moesappel en deze worden door het bakken zacht. Hierdoor kan de taart vochtig worden. Mocht je deze appel toch gebruiken bij het maken van appeltaart, strooi dan wat paneelmeel of custard op de bodem van de taart.
Elstar
De Elstar is een populaire appelsoort omdat het een alleskunner is. Je kan er appelmoes, appelsap en appeltaart van maken. Als je de Elstar verwerkt in de taart zul je een lekkere knapperige bite hebben. Het voegt een zoetzure tot zoete smaak toe aan de taart, dus mocht je hier een liefhebber van zijn dan is de Elstar zeker aan te raden.
Fuji
Niet alleen de Elstar heeft een stevige bite, ook de Fuji kan er wat van! Deze appelsoort is lekker sappig, maar niet te sappig. Het voegt een honingzoete smaak toe aan je appeltaart. Ondanks het feit dat de appel sappig is zal het de taart niet te vochtig maken. Door de zoete smaak van de appel hoef je niet te veel suiker toe te voegen aan de taart.
Granny Smith
Tot slot kun je de Granny Smith gebruiken om een appeltaart te bakken. Het zal misschien niet de eerste appel zijn waar je aan denkt, maar als je een keer iets anders wilt proberen dan normaal, dan is deze appel de geschikte keuze. De zure smaak van de appel in combinatie met de zoetheid van het deeg zorgt voor een ware smaakexplosie.
De geschiedenis van de appeltaart
Waar komt de appeltaart eigenlijk vandaan? Je zult misschien denken dat het uit Nederland komt, omdat het een lange geschiedenis heeft in de Nederlandse keuken. Echter, dat is niet het geval. De oorsprong van het recept is namelijk niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de taart al een behoorlijke tijd gemaakt wordt. In een Brits kookboek, die stamt uit 1381, wordt de appeltaart namelijk al vernoemd. In het eerste Nederlandse kookboek, die stamt uit 1514, wordt de appeltaart ook genoemd. Dus de appeltaart wordt minimaal al 500 jaar bereid in Nederland! De appeltaart is inmiddels wereldwijd verspreid en omarmt, in vele keukens vind je deze lekkernij terug. Zo noemen de Amerikanen het ‘Apple pie’ en de Fransen ‘Tarte aux pommes’.
Welke noten in appeltaart?
Wist jij dat je ook heel goed noten in een appeltaart kunt toevoegen? De noten zorgen voor een extra bite in je appeltaart en voegen een vollere smaak toe aan de taart. Voeg de onderstaande noten toe en je geniet van een extra lekkere taart.
- Amandelen.
- Walnoten.
- Hazelnoten.
Overigens kun je niet alleen noten toevoegen voor extra smaak, ook rozijnen zijn een uitermate goede toevoeging. Deze geven de taart een extra bite en ook een extra zoetheid.
Hoe maak je appeltaart?
Dan het antwoord op de brandende vraag: hoe maak je appeltaart? Er zijn verschillende manieren waarop je appeltaart kunt maken, zoals we al zeiden zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten appels en noten die je kunt toevoegen. Hieronder vind je het recept om de klassieke appeltaart te maken.
Wat heb je nodig?
- 200 gram zachte boter.
- 160 gram bruine basterdsuiker.
- Halve theelepel kaneel.
- 300 gram witte bloem.
- Mespuntje met zout.
- 2 eieren.
- Paneermeel.
- 100 gram rozijnen.
- 8 stuks Elstar appels.
- 100 gram gepelde walnoten.
- 4 eetlepels suiker.
- 1 zakje vanillesuiker.
- 3 theelepels kaneel.
- 25 blanke amandelen.
- Poedersuiker.
Voorbereiding
Je hebt een springvorm met een diameter van 24 centimeter nodig. Vet deze in en bestuif deze met bloem. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden.
Deeg maken
- Meng zachte boter met bruine basterdsuiker en kaneel.
- Zeef boven het botermengsel bloem met een ei en een snufje zout.
- Kneed dit tot een soepel deeg en laat dit een kwartier afgedekt staan in de koelkast.
- Rol vervolgens 2/3e deel van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm.
- Verdeel paneermeel over de bodem.
- Zet de springvorm in de koelkast en laat dit rusten.
Appelvulling
- Schil de appels en snijd deze in partjes.
- Meng de appelpartjes met de rozijnen, walnoten, suiker, vanillesuiker en kaneel.
Samenstelling
- Plaats de vulling in de springvorm.
- Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee.
- Bestrijk de bovenkant van de taart met een ei.
- Bestrooi de bovenkant van de taart met amandelen.
- Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar op 180 graden.
- Laat de taart afkoelen en bestrooi deze met poedersuiker.
Liever kijken hoe je een appeltaart maakt? Bekijk dan de onderstaande video van Allerhande.
Hoe lang kun je appeltaart bewaren?
Heb je een appeltaart gemaakt voor een verjaardag of lekker voor jezelf, maar is deze niet in één keer opgegaan? Dan wil je deze natuurlijk bewaren om er nog een keer van te kunnen genieten. Maar, hoe lang kun je een appeltaart bewaren? Voordat een appeltaart minder van smaak wordt kun je deze 2 dagen bewaren. Bewaar deze wel in de koelkast. De dagen hierna zal de smaak en de textuur van de taart minder worden. Dus, mocht je veel appeltaart overhouden na het bakken, dan kun je bijvoorbeeld ook wat appeltaart weggeven, bijvoorbeeld aan je collega’s of de buren. Want, we willen natuurlijk zo min mogelijk voedselverspilling.
Wat zit er in een appeltaart?
Het belangrijkste ingrediënt van een appeltaart zijn natuurlijk de appels. Hoewel sommige recepten gedroogde appels gebruiken die in kleine blokjes worden gesneden, worden de beste taarten gemaakt met verse appels die in partjes worden gesneden.
Natuurlijk heb je ook taartbodem, suiker, eieren, boter en specerijen zoals kaneel en nootmuskaat nodig. Het gebruikte meel varieert ook naargelang het recept.
Hoe bereid je de appels voor op de taart?
Als je verse appels gebruikt, schil je ze eerst en snijd je ze vervolgens in partjes. Als je gedroogde appels gebruikt, laat ze dan ongeveer 15 minuten in heet water weken om ze zacht te maken voordat je ze in plakjes snijdt.
Wat voor soort korst moet ik gebruiken?
Er zijn veel verschillende soorten taartkorsten, van een klassieke deegkorst tot een kruimeltopping. Mijn favoriete recept gebruikt een combinatie van bloem, suiker, boter en eieren.
Welke kruiden gaan goed in een appeltaart?
Er zijn veel verschillende combinaties die goed werken voor specerijenmixen! Je zou het volgende kunnen proberen: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel of piment. Dit recept vraagt om een mix van gember en kardemom en wat citroenschil. Als je gemalen specerijen gebruikt in plaats van verse, zorg er dan altijd voor dat ze eerst gemengd zijn, anders zullen de smaken niet goed mengen en je eindigt met een zeer sterke smaak.
Hoe weet ik of de appeltaart gaar is?
De beste manier om te weten of een appeltaart gaar is, is met een tandenstoker in het midden van de taart te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt, is de appeltaart gaar. Je kunt de gaarheid ook controleren door de bovenkorst lichtjes aan te raken. De korst moet stevig aanvoelen, niet wiebelig.
Waarom valt mijn appeltaart uit elkaar?
Er zijn een paar redenen waarom je appeltaart uit elkaar kan vallen. Een mogelijkheid is dat je niet genoeg bloem hebt gebruikt in het korstdeeg. Een andere reden kan zijn dat de appeltaart te gaar was. Als de appels te lang gekookt hebben, beginnen ze uit elkaar te vallen. Test of de taart gaar is door er met een tandenstoker in te prikken of door de bovenkorst lichtjes aan te raken, als de korst wiebelig aanvoelt, is hij nog niet gaar!
Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn appeltaart aanbrandt?
De beste manier om een aangebrande korst te voorkomen is door de randen af te dekken met folie. De appels garen nog onder de folie, dus verwijder de folie ongeveer 15 minuten voor de geschatte gaartijd en doe de folie er weer op tot de appels gaar zijn.
Hoe lang duurt het om een appeltaart te maken?
Dat hangt van het recept af, maar meestal duurt het ongeveer 20 minuten om een appeltaart te maken en 45-60 minuten om te bakken.
Hoe kan ik overgebleven appeltaarten het beste bewaren?
Als je een zelfgemaakte korst gebruikt, eet je de restjes altijd zo snel mogelijk op, bij voorkeur binnen 24 uur! Ze zijn niet goed houdbaar in de koelkast of vriezer, ze worden klef als je ze niet meteen opeet.
Wat kan ik in plaats van appels gebruiken voor mijn appeltaart?
Een heerlijk alternatief voor de traditionele appeltaart is peer of perzik! Je hebt ongeveer anderhalf keer zoveel fruit nodig, dus bereid die hoeveelheid van tevoren voor. Vergeet niet je mengsel te proeven voordat je het bakt, als je wilt, kun je wat kruiden toevoegen, net als bij de klassieke appeltaarten.
Meer lezen over duurzaam eten? Bekijk dan ook eens de onderstaande pagina’s:
Socials
Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials. Mis je iets in het artikel? Stuur het dan in naar de redactie via info@livelifegreen.nl. Wie weet staat jouw gouden tip straks in dit artikel.