Ga naar de inhoud

Microplastics, een groot probleem voor onze oceanen

Plastic is één van de vaakst gebruikte materialen ter wereld. Niet alleen de financiële, maar ook de praktische voordelen die eraan zijn verbonden liggen daarvan aan de basis. Helaas zijn aan het talrijke gebruik van plastic niet alleen maar voordelen verbonden. Een niet onbelangrijk nadeel om bij stil te blijven staan is dat plastic zeer moeilijk kan worden afgebroken. Wat er gebeurt is dat het plastic in steeds kleiner wordende stukjes uit elkaar valt. Uiteindelijk zijn deze stukjes niet meer met het blote oog waarneembaar, maar ze zijn er wel. Onder meer voor onze oceanen blijkt de aanwezigheid van microplastics een aanzienlijk risico te vormen. Waarom? Dat ontdek je hier!

Aanzienlijke hoeveelheid plastic in onze oceanen

Wanneer we de hoeveelheid plastic in onze oceanen onder de loep gaan nemen kunnen we daarbij verschillende vaststellingen doen. Allereerst is het zo dat verschillende zichtbare stukken plastic via het land in onze oceanen terechtkomen. Het kan hierbij dan onder meer gaan om: 

  • Flessen; 
  • Plastic zakken; 
  • Visnetten. 

Al deze bovenstaande artikelen kunnen via het land in het water terechtkomen… of ze worden erin gedumpt. Vervolgens is het mogelijk dat dieren verstrikt raken in het plastic of dat ze het plastic opeten waarna ze ziek worden. Dit is op zichzelf al een aanzienlijk probleem. Er is echter meer. Het is namelijk zo dat lang niet alle vormen van plastic die in ons milieu zijn terug te vinden met het blote oog zichtbaar zijn. In dat geval spreken we over microplastics. Ook deze vormen een significant probleem en gevaar.

Hoe komen microplastics in onze oceanen terecht? 

Microplastics veroveren op verschillende manieren grote delen van onze oceanen. Aanvankelijk kunnen ze in het water terechtkomen doordat plastic flessen of andere artikelen worden afgebroken door de invloed van bijvoorbeeld het zoute water en / of het UV-licht. Uiteindelijk zal dit plastic afbreken tot zeer kleine stukjes, die nauwelijks of zelfs helemaal niet meer zichtbaar zullen zijn. 

Het is lang niet altijd zo dat microplastics in de oceanen belanden door plastic dat als zwerfvuil in de oceanen terecht is gekomen. Voor microplastic geldt ook dat ze als minuscule vezeltjes kunnen worden verspreid uit bijvoorbeeld synthetische kleding of de vezels van autobanden. Het is bovendien mogelijk dat ze rechtstreeks in het water terecht komen of ze komen er via de waterzuiveringsinstallaties in terecht. 

Waarin schuilt het gevaar precies? 

Voor de kleinste deeltjes microplastics geldt dat ze in staat zijn om binnen te dringen in niet alleen celmembranen, maar ook in tal van andere weefsels. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wat dat nu precies betekent voor de gezondheid van de mens en voor de gezondheid van de dieren. Wel is reeds duidelijk dat microplastics in staat zijn om andere vervuilende stoffen te absorberen. In ieder geval staat het vast dat er hier in de (nabije) toekomst nog heel wat onderzoek naar dient te gebeuren.

Meer weten over Microplastics? Lees verder.

Lees ook eens over: