Ga naar de inhoud

De voordelen van wollen kinderkleding

De voordelen van wollen kinderkleding

De winter staat voor de deur en natuurlijk willen we onze kinderen lekker warm aankleden. We denken al gauw aan fleece als warme stof voor de winter, maar vergeet ook wol zeker niet. Van oudsher wordt wol gebruikt om onszelf warm te houden en te beschermen tegen de kou. In dit artikelen bespreken we dan ook de voordelen van wollen kinderkleding.

Waarom kiezen voor wol?

Wol werd vroeger al gebruikt als deken of kleding om onszelf te beschermen tegen gure wind en kou. Wol bestaat uit allerlei wolvezels, waartussen stilstaande lucht zit. Door deze stilstaande lucht wordt lichaamswarmte geïsoleerd. Kinderen, en met name baby’s, zijn nog niet in staat om hun lichaamswarmte goed te reguleren. Wol helpt hierbij; in de winter wordt de warmte goed bij het lichaam gehouden en in de zomer heeft wol juist een verkoelende werking. Bovendien is wol kidsproof. Kinderen spelen natuurlijk graag buiten, waardoor hun kleding nogal vies kan worden. Wol bevat een natuurlijk vet, lanoline. Het vet zorgt ervoor dat vuil wordt afgestoten en viezigheid kan niet in de vezels trekken. Daarnaast is wol ook nog eens ontzettend duurzaam! Het is een natuurlijk materiaal dat jarenlang mee kan gaan, dankzij de sterke vezels van wol. Hierdoor hoeft er minder nieuwe kleding gemaakt te worden, wat weer goed voor het milieu is. 

Wollen kleding voor baby en kinderen

Bij wol denk je waarschijnlijk ook meteen aan kriebeltruien. Echter zijn er tegenwoordig ook kledingitems gemaakt van wol die juist lekker zacht zijn! Zo zijn er rompertjes van wol; deze zijn lekker warm én heerlijk zacht! Wollen kleding baby en voor kinderen moet namelijk lekker zitten en daar letten kledingmerken zeker op. Naast kleding van wol heb je natuurlijk ook nog tal van accessoires met wol, die ideaal zijn om je kindje warm te houden. Een voorbeeld hiervan zijn mutsjes, wantjes, slofjes en sjaaltjes. Maar zeker ook dekentjes voor in het ledikantje, bodywarmers, vestjes jasjes en pyjama’s behoren tot de mogelijkheden. 

Het wassen van wol

Je kinderen zijn al klein, maar als je de wollen babykleding in de wasmachine wast, wordt het al helemaal zo groot als poppenkleding. Het onderhoud wordt vaak, al dan niet onterecht, gezien als een nadeel. Om lang van de wollen kleding te kunnen genieten, kun je deze het beste met de hand wassen in koud of lauwwarm water. Gebruik hierbij ook een wasmiddel speciaal voor wol. Je zou wollen kleding ook in de wasmachine kunnen wassen als je een speciaal programma hiervoor hebt, maar check wel altijd even het labeltje voor de zekerheid. Was nooit warmer dan 30 graden en op de laagste centrifugestand. Maar als je het met de hand wast, kan er eigenlijk niks misgaan.