Ga naar de inhoud

Duurzame verpakkingen

Duurzame verpakkingen

Tegenwoordig leven we steeds duurzamer. Althans, dat proberen we. Veel plastic hebben we ingeruild voor papier of karton en we proberen steeds meer producten en materialen en twee leven te geven. Dit geldt ook voor het verpakkingsmateriaal, waarbij we nu steeds meer toegaan naar duurzame verpakkingen. Maar wat houdt dit precies in?

Duurzame verpakkingsmaterialen heb je in verschillende soorten, zoals composteerbare verpakkingen, gerecyclede verpakkingen, bio based verpakkingen en recyclebare verpakkingen. 

Composteerbare verpakkingen

Composteerbare verpakkingen zijn verpakkingen die helemaal kunnen worden afgebroken tot natuurlijke en niet-schadelijke elementen. Hierbij moet je denken aan water, kooldioxide en organisch materiaal. Vaak worden deze verpakkingen gemaakt van grondstoffen als maïs- en aardappelzetmeel of suikerriet. Omdat de verpakkingen helemaal afgebroken kunnen worden tot niet-schadelijke materialen, zijn ze veilig voor onze ecosystemen en laten ze al helemaal geen schadelijke microplastics achter in het milieu. 

Gerecyclede verpakkingen

Gerecyclede verpakkingen zijn verpakkingen die gemaakt zijn van materialen die al eerder zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de productie van plastic verzendzakken die door webshops gebruikt worden bij de verzending van goederen. Deze zakken worden gemaakt van gerecycled polyethyleen, waardoor er minder aardolie wordt gebruikt en minder uitstoot van broeikasgassen is. 

Bio Based verpakkingen

Bio based verpakkingen, ook wel biogebaseerde verpakkingen genoemd, zijn gemaakt van minstens 90% hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet en katoen. Dit lijkt op composteerbare verpakkingen, het verschil zit het hem in de hoeveelheid tijd die nodig is voor de afbraak. Bij composteerbare verpakkingen moet de verpakking binnen 12 weken voor minstens 95% zijn afgebroken in een industriële composteringsinstallatie. Bovendien worden biogebaseerde producten gemaakt uit minimaal 40% natuurlijke grondstoffen. Hierdoor bevatten de verpakkingen vaak toch nog iets van plastic, waardoor het niet tot compost kan worden afgebroken. 

Recyclebare verpakkingen

Om verpakkingen te maken die gerecycled kunnen worden, moeten de materialen aan strenge eisen voldoen. Je kunt recyclebare verpakkingen onderverdelen in plastic en papier. Hiervoor gelden de volgende regels;

Plastic verpakkingen

De verpakking is gemaakt van monomateriaal LDPE of PP en de kleur is non carbon-zwart. De verpakking mag geen harde plastic onderdelen hebben en moet groter zijn dan 5 cm bij 5 cm. 

Papieren verpakkingen

Het gewicht van de verpakking bestaat voor minstens 95% uit papier en de eventuele coating is wateroplosbaar en aan één kant aangebracht. Ook de hechtmiddelen moeten wateroplosbaar en vormvast zijn. Tenslotte moet de verpakking vrij van lak en toegevoegde plantaardige materialen zijn en de eventuele inkt mag niet wateroplosbaar en hittegevoelig zijn en moet vrij van mineralen zijn.