Ga naar de inhoud

Er komen steeds meer duurzame opties voor veelgebruikt drukwerk

Er komen steeds meer duurzame opties voor veelgebruikt drukwerk

Gelukkig wordt het aanbod voor duurzame opties in drukwerk steeds groter. En belangrijker, de productiemethoden worden steeds milieu- en diervriendelijker. De bekendste partijen bieden tegenwoordig ook een ruimer assortiment aan in de duurzame categorie. Laten we de opties en mogelijkheden eens verder uitlichten. 

Duurzaam drukwerk

Er is sprake van een duurzame optie als er rekening gehouden wordt met de grondstoffen en het (milieuvriendelijke) productieproces. Waarbij het doel altijd moet zijn om zo min mogelijk impact te hebben op de natuur. Zo kan je denken aan de volgende mogelijkheden; 

  • Traditionele inkten bevatten veel schadelijke en chemische stoffen. Dankzij de ontwikkeling in printtechnieken komen er steeds meer plantaardige inkten beschikbaar die afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen en minder schadelijk zijn.
  • Daarnaast gebruiken productiepartijen steeds meer hernieuwbare bronnen om bij te dragen aan een lagere CO2-voetafdruk.  
  • Gebruik gerecycled papier, zodat de vraag naar nieuwe houtvezels wordt vermindert of kies voor papier met een FSC-certificering. Deze certificering garandeert dat het papier afkomstig is uit beheerde bossen dat voldoet aan strenge milieu- en sociale eisen. Zo wordt de druk om de natuurlijke bossen verminderd. Laat bijvoorbeeld flyers drukken op compostpapier, dit is een leuk alternatief voor gerecycled papier. 
  • Steeds meer partijen denken na over het recyclen en verwerken van afval. Evenals het scheiden van het afval. Zo zijn er ook partijen die gebruikte vlaggen of spandoekmaterialen bij je komen ophalen of die je bij een speciaal afhaalpunt kunt afgeven. Vervolgens worden er van deze materialen weer een nieuw plaatmateriaal geproduceerd. Een bevordering dus van de circulaire economie. 

Trends en innovaties

De printtechnieken worden steeds geavanceerder en milieuvriendelijker, met minder afval en lager inktgebruik. Ook is er een flinke innovatieslag te zien om de coating en afwerking van het drukwerk de verbeteren. Dit geldt met name voor papierproducten, zoals flyers, posters en folders. Straks kunnen we dus ook luxe en duurzame folders drukken met een gewenste ecologische voetafdruk.   

Op zoek naar een leuk alternatief? Ga dan voor groeipapier. Nadat het papier gebruikt is kan je het planten in een potje of in de grond. Na enkele dagen zullen de eerste zaadjes ontkiemen. Dit is verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je er (menu)kaarten, enveloppen, flyers en visitekaartjes van kunt maken. Zo kan je letterlijk een bloeiende herinnering achterlaten! 

Ook op het gebied van relatiegeschenken worden belangrijke stappen gezet. Dat betekent dat er minder plastic geschenken vanuit China wordt geïmporteerd. Echter wordt er nog steeds veel vanuit dit soort landen geïmporteerd, omdat in dit soort landen de kostprijs dusdanig laag ligt. Helaas kunnen we dat nog niet zelf in Nederland voor elkaar krijgen. 

Dat betekent dat we eigenlijk moet streven naar innoveren, circuleren en zo de vervuilende opties moeten elimineren. Wij blijven jullie in ieder geval op de hoogte houden van al ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.